Davutoğlu: 'Esad rejiminin yanına otursunlar'

Davutoğlu’nun, Çankaya Köşkü’nden yaptığı “Yeni Türkiye Yolunda” konuşması TRT’de yayınlandı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cenevre görüşmeleri ve PYD haakında “PYD’ye o masada yakışan yer insanlık onuru adına mücadele eden muhaliflerin yanı değil rejimin yanıdır, çünkü onlar hep rejimle işbirliği yapageldiler. Gitsinler katil Esad rejiminin yanına otursunlar, onlara yakışan budur” dedi.

Başbakan Davutoğlu’nun, Çankaya Köşkü’nden yaptığı “Yeni Türkiye Yolunda” konuşması TRT’de yayınlandı. Davutoğlu, yılın ilk “Yeni Türkiye Yolunda” konuşmasında iç ve dış meselelere değindi.

-“TÜRKİYE’NİN YALNIZLAŞTIĞINI İDDİA EDENLERİN DERSLER ÇIKARMASI GEREKİYOR”-

Başbakan Davutoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptığı görüşmesinde, Suriye ve Kıbrıs konularını ele aldıklarını belirtti. Davutoğlu, Almanya’da mevkidaşı Angela Merkel ile biraraya geldiğini hatırlatarak, Türkiye ve Almanya hükümetleri arasında ilk defa gerçekleştirilen hükümetler arası istişare toplantısının “iki ülke ilişkileri adına önemli bir adım” olduğunu vurguladı.

Başbakan Davutoğlu Türkiye-Almanya ilişkileri hakkında şunları söyledi:

“Düşünün, artık Türk ve Alman Hükümetleri aynı masanın etrafında ortak Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştiriyor ve her iki ülkenin Başbakanının eşbaşkanlığında sorunlarını orada doğrudan çözüyor. İşte bizim getirdiğimiz, geliştirdiğimiz vizyonun yansıması bu. Türkiye’nin yalnızlaştığını iddia edenlerin bu tablodan ciddi dersler çıkarması gerekiyor. İnşallah önümüzdeki dönemde Meclis’ten geçireceğimiz yasalarla vatandaşlarımızın Avrupa Birliği’ne vizesiz seyahat için yapılacak çalışmalar tamamlanmış olacak. Sayın Merkel ile ikili görüşmelerde uluslararası ve bölgesel konuları ele aldık ve birçok konuda mutabık olduğumuzu bir kez daha gördük.”

-“BİZİM İÇİN İYİ TERÖRİST-KÖTÜ TERÖRİST AYRIMI YOKTUR”-

Davutoğlu, Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı bir yıl aradan sonra İstanbul’da tekrar misafir ettiklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

“Kendisiyle Suriye ve Irak’ta yaşanmakta olan gelişmeler ve Kıbrıs meselesi başta olmak üzere birçok konuyu görüşme imkanımız oldu.

Ne DEAŞ’ın, ne de PKK’nın bir uzantısı olan PYD ve onun silahlı kanadı YPG’ye müsamaha göstermemiz asla söz konusu değil. Bu çerçevede ABD ile gerek PKK, gerek DEAŞ terörüne karşı işbirliğimizi güçlü şekilde sürdüreceğimizi bir kere daha teyit ettik. Ayrıca, iki NATO müttefiki olarak ittifak sınırlarının güvenliğinin sağlanması yönündeki ortak irademizin örtüştüğünü de gördük. Bizler DEAŞ, PKK, El Kaide, El Nusra, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı hiçbir ayrım gözetmeden kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi bizim için iyi terörist-kötü terörist ayrımı yoktur ve olmayacaktır. Herkesin de kimden gelirse gelsin teröre karşı bu net tavır içinde olmasını bekliyoruz.”

-“KÜRTLERİN OLMADIĞI BİR MASA EKSİK OLACAKTIR”-

Başbakan Davutoğlu, Suriye’de yaşananlara kayıtsız kalamayacaklarını ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Bizim Türkiye olarak Suriye’de yaşanan yangına kayıtsız kalma lüksümüz yok. Büyük acılar yaşayan kardeş Suriye halkının yanında olmak, bizim insani sorumluluğumuz ve görevimizdir. Maalesef Suriye’deki durumu içinden çıkılmaz bir hale getirme çabası içinde olan ülkeler var. Bu yanlış tavırlara karşı Türkiye, Suriye’de yaşanan dramın bir an önce son bulması yönünde elinden gelen tüm çabayı göstermeye devam ediyor. Biz ilgili bütün taraflara da ifade ettiğimiz gibi Suriye için kurulacak masanın sağlıklı bir şekilde oluşturulmasını önemsiyoruz. Bu net duruşumuza rağmen belli çevreler maksatlı bir şekilde bizim Suriye’de Kürtlere yönelik ön yargılı bir tutum içinde olduğumuzu söylemeye devam ediyor; bu sözleri gerçeği yansıtmıyor. Biz Suriye’de Kürtlerin masada olmadığı bir çözümü ilkesel olarak zaten kabul etmiyoruz. Sadece Kürtlerin değil Türkmenlerin, Arapların, Sünnilerin, Nusayrilerin, Hristiyanların olmadığı bir masa tam bir Suriye masası olmaz. Bütün etnik ve mezhebi kökenlerin bir masa etrafında buluşması şarttır. Bunun için hep söyledik, Kürtlerin olmadığı bir masa eksik olacaktır. Ancak biz PYD’nin masaya oturmasına karşı çıkıyoruz, bunun için de çok haklı gerekçelerimiz var. Bir terör örgütünün muhalif hareketlerin arasına katılarak bu müzakerelere katılması, bizim açımızdan kabul edilebilir değildir.”

-“PYD’NİN YERİ REJİMİN YANIDIR”-

Davutoğlu, PYD’nin Cenevre görüşmelerinde temsil edilmesine ilişkin şunları söyledi:

“PYD’yi illa ki masanın kenarına oturtmak isteyen birileri varsa, PYD’ye o masada yakışan yer insanlık onuru adına mücadele eden muhaliflerin yanı değil Suriye halkına büyük acılar yaşatan rejimin yanıdır, çünkü onlar hep rejimle işbirliği yapageldiler. Gitsinler katil Esad rejiminin yanına otursunlar, onlara yakışan budur. Halkına karşı katliam yapan bir rejimle yaptıkları işbirliğinin doğal sonucu da bu olmalıdır.”

-“ÜLKEYİ ÇOK YAKIN ZAMANDA TERÖR BELASINDAN TEMİZLEYECEĞİZ”-

Başbakan Davutoğlu, şu ifadelerle terörle mücadelede kararlılık vurgusu yaptı:

“Hiç kimsenin insanlarımızın birliğine, dirliğine, can güvenliğine, hak ve özgürlüklerine kastetmesine asla izin vermeyiz. Çukurlar kazarak, barikatlar kurarak, normal hayatını sürdürmeye çalışan insanlara zulmederek şehirlerimizde kargaşa çıkarılmasına rıza gösteremeyiz. İbadet yerlerine, esnaf dükkânlarına, hastanelere ve nihayet okullara saldırabilen bir zihniyetin meşruiyetinden asla söz edilemez. Bu cani odakların gözü o kadar dönmüş ki Diyarbakır’da karnelerini almak için giden öğrencilerin bulunduğu okula dahi bomba attılar. Bu olayda 5 güzel masum öğrencimiz yaralandı. O manzaraları gördüğümde onlarla birlikte benim yüreğim de yaralandı ve yürekten bir acıyı hissettim. Allah aşkına şimdi soruyorum değerli vatandaşlarım; karne alan öğrencilere, masum yavrularımıza bomba atmak, canlarına kastetmek hangi vicdana sığar? Hangi vicdan böyle bir eylemi masum veya gerekçeli bir şekilde takdim edebilir? Bu aslında bölge insanımıza yönelik terör şiddetini en çarpıcı şekilde ortaya koyan bir tablodur. Bunu bölgede yaşayan insanlarımızı yıldırmak ve terör karşısındaki dirençlerini kırmak için yapıyorlar. Ama bu direnci kıramayacaklar. Bölge halkımız kimin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Çünkü bölge halkımız hiçbir şekilde şiddete, teröre, nefrete taviz vermedi-vermeyecek. Hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın, bu ülkeyi çok yakın zamanda bu terör belasından tamamen temizleyeceğiz.

-“TERÖR BİR YIKMIŞSA, BİZ BİN YAPACAĞIZ”-

Davutoğlu, terörden zarar görenlere gereken yardımların yapılacağını belirterek, “Terörist eylemler sebebiyle bu şehirlerimizde tahribat yaşandı, çevresel düzenlemeler de dahil olmak üzere bu tahribatı gidereceğiz. Bu şehirlerimizi elbirliğiyle ayağa kaldıracağız. Terör bir yıkmışsa, biz bin yapacağız, yangın yerini gülistana çevireceğiz. Hiç kimsenin bu ülkenin insanlarına eziyet etmesine, zorluk çıkartmasına, baskı yapmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

-“ŞEHİTLERİMİZE ALLAH’TAN BİR KEZ DAHA RAHMET DİLİYORUM”-

Başbakan Davutoğlu, güvenlik güçlerine teşekkür ederek, “Vatandaşlarımızla omuz omuza bu terör örgütüne karşı insanlık destanı yazan güvenlik güçlerimiz, eminim bu ülkenin birliği, beraberliği, dirliği için bundan sonra da en temel teminat olacaktır. Bu mücadelede şehadet mertebesine ulaşan şehitlerimize Allah’tan bir kez daha rahmet diliyorum, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybeden sivillerimize ve ailelerine taziyelerimi sunuyorum. Bütün bu acılar geçer, inşallah bu ülke bir olarak, iri olarak, diri olarak yoluna devam eder” diye konuştu.

-“TEMEL ÖNCELİĞİMİZ DEMOKRATİK, ÖZGÜRLÜKÇÜ, YENİ BİR ANAYASA HAZIRLAMAKTIR”-

Davutoğlu, yeni Anayasa hakkında şunları söyledi:

“Türkiye darbe mahsulü bir anayasayla daha fazla yol alamaz, almamalı. Vatandaşlarını bir bütün olarak görmeyen, devleti milletten sakınan, vatandaşlık hukukunu esas almayan buyurgan bir anayasa Türkiye’nin anayasası, Türkiye’nin yol haritası olamaz. Temel önceliğimiz, demokrasimize yakışmayan mevcut Anayasanın yerine, demokratik, özgürlükçü, yeni bir anayasa hazırlamaktır.”

-“TÜRKİYE’NİN KOMPLEKSLERİNDEN KURTULMASI LAZIM”-

Başbakan Davutoğlu, yeni Anayasa, başkanlık sistemi hakkında şöyle devam etti:

“Meclis Başkanımızın liderliğiyle 4 Şubat’ta inşallah komisyon ilk toplantısını yapacak. İnşallah Türkiye’ye yakışan, Meclis’imize yakışan bir olgunluk içinde bu çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Meclis’teki her partinin ve hatta her milletvekilinin Türkiye’ye yeni bir anayasa borcu var. Yıllar yılı bu ülke yönetim krizleriyle uğraştı, zaman kaybetti, nice nesiller bu rölanti yılları sebebiyle sıkıntılar yaşadı. Başkanlık sistemi de dahil olmak üzere her şeyi demokratik bir olgunluk içinde tartışabilmeliyiz.

Kişileri değil olguları konuşmak durumundayız. Çünkü bütün bu başlıklar altında aslında Türkiye’nin geleceğini konuşuyoruz. Türkiye’nin geçmişte her biri ağır bir yüke dönüşen komplekslerinden, ağırlıklarından kurtulması lazım. Devletin her kesimden insanımızı kucaklayan ve vatandaşlarının hak ve özgürlüklerinden çekinmeyen bir yapıya geçmesi gerekiyor. 14 yılda bu konuda büyük mesafeler aldık, ama artık ülkemizin anayasal zeminde de bu özgüveni kazanması şart. Türkiye artık ne Sünni’nin, ne Alevi’nin, ne Türk’ün, ne Kürt’ün, ne şu inançlının, ne bu inançlının, ne şu fikre mensup olanın, ne diğerlerinin kısıtlandığı bir ülke değildir. Pratikte bu zaten yaşanıyor, artık bu demokratik kazanımları bir anayasayla taçlandırmak şart.”

-“BİRÇOK MÜJDEMİZİ DE MECLİS’E SEVK ETTİK”-

Davutoğlu, sözlerini vaatler ile şöyle sonlandırdı:

“Bugün itibariyle 1 Kasım öncesinde size sözünü verdiğimiz ve sonrasında Hükümet Programımıza aldığımız reformların yüzde 30’unu gerçekleştirmiş durumdayız. Halen Meclis’te görüşmeleri devam edenlerle birlikle vaatlerimizin de yüzde 66’sını hayata geçirdik. Elektronik kimlik kartının uygulamaya geçmesi için yasal düzenlemeleri tamamladık ve ilk aşamada pilot uygulamaya başlıyoruz ve son olarak da, ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin çok taraflı anlaşmanın yasal zeminini tamamladık. Bu anlaşma bir yandan ülkemizde ticaret yapanlara çeşitli kolaylıklar sunacak ve karşılaştıkları sorunları azaltacak; bir yandan da yurt dışındaki işadamlarımızın faaliyetlerini çok daha kolay gerçekleştirmelerini sağlayacak. Şu anda altyapı çalışmalarını tamamladığımız birçok müjdemizi de Meclis’e sevk ettik.”

    :

    :

    :

    :

    "Davutoğlu: 'Esad rejiminin yanına otursunlar'" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete