CHP’den cemevine ibadethane formülü

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi için harekete geçti.
CHP bir yasa teklifi hazırlayarak mevzuatta yer alan “ibadethane”, “ibadet yeri” ve “mabed” ifadelerinden; “Cami, Mescit, Cemevi, Kilise ve Sinagogların” anlaşılması ve bu yolla kavram kargaşasının önüne geçilmesini istedi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, cemevlerinin yasal statüleri olmaması nedeniyle Alevilerin ibadetlerini yerine getirmeleri konusunda tüm yasal dayanaklara rağmen sıkıntılar yaşandığını belirtti.

DÖRT AY İÇİNDE

Yürürlükte bulunan tüzük ve yönetmeliklerde geçen “ibadethane”, “ibadet yeri” ve “mabed” ifadelerinin, hazırlanan yasa teklifinin yasalaşmasından sonra, en geç 4 ay içinde “Cami, Mescit, Cemevi, Kilise ve Sinagoglar” olarak değiştirilmesi öngörülüyor. CHP Genel Başkan yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Mevzuatımızda yer alan “ibadethane”, “ibadet yeri” ve “mabed” ifadelerinin muğlak olmasından dolayı Semavi dinlere mensup Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerin ibadet yerlerinin net olarak belirlenmesi için “ibadethane”, “ibadet yeri” ve “mabed” ifadelerinden “Cami, Mescit, Cemevi, Kilise ve Sinagogların” anlaşılması gerekiyor” dedi.

KAVRAM KARMAŞASI

Din, vicdan ve inanç özgürlüğüne dönük yapılan düzenlemelere rağmen, uygulamada aksaklıklar olduğuna işaret eden Sezgin Tanrıkulu, özellikle, Alevi yurttaşların cemevlerinin yasal statüleri olmaması nedeniyle inanç ve ibadetlerini yaşamaları konusunda sıkıntı yaşadığını kaydetti. Tanrıkulu, Hazırlanan yasa teklifi ile hem kavram kargaşasının önüne geçileceğini hem de yürürlükteki tüzük ve yönetmeliklerde adı geçen “ibadethane, ibadet yeri ve mabed ifadelerinin en geç 4 ay içinde “Cami, Mescit, Cemevi, Kilise ve Sinagoglar“ olarak değiştirilmesiyle,Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmeler ve Anayasada kendine yer bulan inanç ve ibadet özgürlüğünün etkin kullanımının sağlanacağını söyledi.

Kaynak: Taraf / Güler Yılmaz

    :

    :

    :

    :

    "CHP’den cemevine ibadethane formülü" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete