Günün Videosu

RTÜK’ten skandal karar

Atatürk'e "Firavun" demek ifade özgürlüğü, Erdoğan'a "Yeminine uymadı" demek ceza sebebi
RTÜK’ten tartışma yaratacak skandal karar. TRT’de yayınlanan bir programda, Atatürk ve silah arkadaşlarına “Firavunlar gibi yediler, içtiler, kustular. Saraylarda şahane hayatlar sürdüler, Ne utandılar, ne doydular” şeklindeki sözleri, MHP’li üyenin de desteğiyle “ifade özgürlüğü” sayarak cezaya gerek görmeyen RTÜK, Cumhurbaşkanı Erdoğan için ”yeminine sadık kalmadı” diyen program için Halk TV’ye ceza kesti. Atatürk’e yönelik ağır sözler için “basın ve ifade özgürlüğü” diyen RTÜK, Erdoğan’a yönelik sözler için de “Böyle ifade özgürlüğü olmaz” değerlendirmesi yaptı. Skandal çifte standart kararında MHP’li bir üye de AKP’lilerle birlikte hareket edince Halk TV’ye yaklaşık 14 bin lira para cezası çıktı.

BU NE YAMAN ÇELİŞKİ

RTÜK, CHP milletvekilleri Özgür Özel, Aykut Erdoğdu ve Atilla Sertel’in konuk oldukları “Uğur Dündar’la Halk TV Arenası”nı masaya yatırdı. Hazırlanan raporda, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı yeminine uymadığı, yalancı olduğu, yemininin içinde geçen “şeref” ve “namus” kavramlarına sadık kalmadığı, bir diktatör ve diktatör bozuntusu olduğu yönünde ifadelerin yanı sıra, Cumhurbaşkanı’nın bir akıl hastası olduğu ve Manisa’daki akıl hastanesine gitmesi gerektiğini ima eden ifadelerin yer aldığı belirtildi.

“O CUMHUR’UN BAŞI, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ”

Daha önce Atatürk için “Firavun” diyen sözleri “basın ve ifade özgürlüğü” sayarak cezaya lüzum görmeyen RTÜK, Erdoğan için kullanılan ifadeleri içinse “Böyle ifade özgürlüğü olmaz” diyerek şu tartışmalı değerlendirmeyi yaptı:

“Bu ifadeler, Cumhurbaşkanı’nı küçük düşürmeye yönelik hakarete varan ifadelerdir. Cumhur’un başı olan yani onu temsil eden bir kişiye yönelik hakarete varan sözler, ifade özgürlüğü gibi bir kavramla açıklanamayacak bir boyuttadır. RTÜK Halk TV’ye, “Yayınlar, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmü çerçevesinde ceza verdi.

Kaynak: sozcu.com.tr / Ali Ekber Öztürk

    :

    :

    :

    :

    "RTÜK’ten skandal karar" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete