Bu yeni bir tür savaş

Radikal yazarı Murat Yetkin yaşanan terör olayları ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.
Yetkin, yaşananların alınamayan önlemlerden oluşan bir mücadelenin ötesinde küresel bir savaş olduğunu işaret etti.

IŞİD Türkiye'ye saldırıyor, saldırgan Arap, öldürülenlerin hemen hepsi Alman; yaralılar arasında Norveçli, Perulu var. Bu durum sürmekte olanın yalnızca terör eylemlerinden ve ona karşı alınan, alınamayan önlemlerden oluşan bir mücadelenin ötesinde küresel bir savaş olduğuna işaret.

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü 12 Ocak’ta Türkiye’yi bir kez daha vurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye kökenli olarak duyurduğu, DHA’nın Suudi Arabistan doğumlu Nebil Fadli olarak bildirdiği 1988 doğumlu militan üzerindeki bombayı İstanbul’un turistik noktalarından Sultanahmet Camii civarında patlatarak kendisi dâhil 11 kişiyi öldürdü, 15 kişiyi yaraladı.

Alman Çeşmesi yakınlarındaki bombalı saldırıda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ifadesine göre çoğunluğu Alman kökenli, tamamı yabancı uyruklu, “Türkiye’de misafir” turistler öldürüldü.

***

Davutoğlu bu açıklamayı, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i arayıp başsağlığı diledikten sonra yaptı.

Daha iki hafta kadar önce Türk istihbaratının IŞİD’in yılbaşı öncesinde 6 Avrupa şehrine düzenleyeceği bir saldırıyı önlediği haberleri çıkmış, Alman makamlarının Türkiye’ye müteşekkir olduğu ifade edilmişti; o altı şehirden biri İstanbul, diğer Münih'ti.

Davutoğlu (ve Erdoğan) daha bir hafta kadar önce, Irak’ta Başika’da IŞİD’e karşı savaşmak isteyenlere eğitim veren Türk askerlerine saldıran IŞİD militanlarından 18’inin öldürüldüğünü duyurmuştu.

***

Dünkü saldırı IŞİD’in Türkiye’yi ilk hedef alışı değil, malum.

Cihatçı terör örgütü 20 Temmuz 2015’te Suruç’taki intihar saldırısında 34, Ankara’da 10 Ekim’deki saldırıda da 103 kişiyi öldürmüş, yüzlerce kişiyi yaralamıştı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, saldırıda güvenlik zafiyeti olmadığını, saldırganın isminin Türkiye’nin takip edilen zanlılar listesinde bulunmadığını açıkladı.

İki gün önce hemen hemen bütün gazetelerde, istihbaratın bir IŞİD zanlıları listesi hazırladığı bunun Ocak’ın ilk haftasında güvenlik birimleriyle paylaşılarak turistik noktalara saldırı hazırlığı konusunda uyardığı haberleri yayınlanmıştı.

***

CHP lideri kemal Kılıçdaroğlu Meclis’te “Nerede senin istihbaratın?” diye çıkıştı hükümete; “Bizi izlemekten onları izlemeye vakit bulamıyorlar” diye ekledi.

Kılıçdaroğlu saldırıdan kısa süre sonra RTÜK'ün televizyonlara yayın yasağı getirilmesini de eleştirdi.

“Daha ambulans gelmeden yayın yasağı geldi” dedi; “Milletten neyi gizleyeceksiniz?”

***

Bu IŞİD’in Türkiye’deki ilk eylemi değil ama diğer eylemlerden farklılaşan bir yönü de var.

Mutlaka tesadüftür o sırada oralarda bulunan bir Türk vatandaşının da katliamda öldürülmemiş olması; nitekim bir Türk turist rehberi yaralanmış.

Ama ortaya çıkan tabloya göre IŞİD Türkiye’ye saldırıyor, saldırgan Arap, öldürülenlerin hemen hepsi Alman; yaralılar arasında Norveçli, Perulu var.

***

Bu durum sürmekte olanın yalnızca terör eylemlerinden ve ona karşı alınan, alınamayan önlemlerden oluşan bir mücadelenin ötesinde küresel bir savaş olduğuna bir başka işaret.

Yeni bir tür savaş bu. Bir yanıyla El Kaide’nin 11 Eylül 2001’de başlattığı küresel gerilla savaşının devamı. Sınır tanımayan bir savaş.

Bu savaşta muharebe meydanları, cepheler, hatta daha kısa süre önceye dek olduğu gibi (Afganistan, Somali, Mali, Irak, Suriye gibi) belli coğrafyalar da yok; artık bütün dünya savaş alanı, tehdit altında olansa uygar dünya.

Hükümetler artık bu konuyu bir asayiş sorunu, sadece bir terörle mücadele sorunu olarak görme miyopluğunu bir yana bırakmalı, siyasi işbirliği öne çıkmalı; aksi halde işler daha da kötüye gidecek gibi.

YAZIYI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

    :

    :

    :

    :

    "Bu yeni bir tür savaş" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete