O sanatçıya 'Cumhuriyet' soruşturması

Ankara DOB Müdürlüğü, sanatçı Arda Aktar’dan “Cumhuriyet’in haberlerini paylaştığı ve yorum yaptığı için savunmasını istedi.
Telekom’un İstanbul’da ve birçok bölgede cumhuriyet. comtr’yi engellediğinin ortaya çıkmasının ardından Cumhuriyet’in haberlerine bu kez sanatçılar üzerinden “yaptırımda bulunuldu.” Ankara Devlet Opera ve Balesi (DOB) Müdürlüğü, solist sanatçısı Arda Aktar’ın, Cumhuriyet’te ve cumhuriyet. comtr’de yayımlanan, DOB yönetimini eleştiren, “Kendi atamasını kendi yaptı” ile “Tek bir gecede sanatçı yaptılar” başlıklı haberleri kişisel Facebook hesabı üzerinden paylaştığı ve haberler üzerine yorumda bulunduğu gerekçesiyle savunmasını istedi.

Ankara DOB, solist sanatçısı Arda Aktar’a “Cumhuriyet haberleri” üzerinden yaptırımda bulundu. Aktar, 27 ve 28 Temmuz’da yayımlanan, DOB Genel Müdürü Selman Ada’nın yaptığı “usulsüz” atamaları eleştiren “Kendi atamasını kendi yaptı” ile “Tek bir gecede sanatçı yaptılar” haberlerini kişisel Facebook hesabı üzerinden paylaştı. Aktar’ın paylaşımı üzerine de haberlere ilişkin DOB sanatçıları tarafından haberin altına eleştiriler yazıldı. Solist sanatçı Arda Aktar’ın avukatı Mehmet Necati Yüzer, paylaşımların ardından hem Aktar’a hem de haberin altına yorum yazan diğer sanatçılara Ankara DOB Müdürlüğü tarafından “savunma” istemiyle yazı gönderildiğini belirtti.

'SUÇ UYDURMA, SANSÜRLEME ÇABASI...'

Ankara DOB Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği tarafından Aktar’ın kişisel Facebook hesabından yaptığı paylaşımlarla ilgili istenilen savunma yazısında “genel yayın” atfının yapıldığına dikkat çeken Yüzer, “kişisel Facebook hesabından yapılan paylaşımların 3. kişilere kapalı olduğunu, bu nedenle genel yayın atfında bulunulamayacağını” vurguladı. Bu nedenle Aktar’ın yazışmalarının ilgili kurum tarafından takip altına alınmasının “sanatçının kişilik haklarını zedelediğini” ifade eden Yüzer, “Opera ve Bale yönetiminin Aktar hakkındaki bu iddia ve yorumları suç uydurma, sansürleme çabası, demokratik özgürlüklerin kısıtlanması, mobbing uygulanması anlamına gelir” dedi. Haberlerin altına yazılan yorumların da “arkadaşlık ilişkisi çerçevesinde, esprili bir dille yapıldığına” işaret eden Yüzer, DOB Genel Müdürlüğü ile yazılan bu cümlelerin nasıl ilişkilendirildiğinin merak konusu olduğunu belirtti. “Anlaşılan o ki, Aktar’ın kişisel konuşmaları sansürleme çabası, ilgili cümlelerin hukuka uygun eleştiri kapsamında bulunan paylaşımının altında bulunuyor olması, bu haksız muameleye muhattap kalması için yeterli” diyen Yüzer, Ankara DOB Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği’nin paylaşımlarla ilgili hukuki illiyet bağını ortaya koyması gerektiğine dikkat çekti. Yüzer, hiç kimsenin anayasada karşılığını bulan ve evrensel kabul gören ifade özgürlüğü, düşünce ve kanaatlerini açıklama özgürlüğü ile haberleşme özgürlüğünün de ihlal edilemeyeceğinin altını çizdi.

Kaynak: Cumhuriyet / Selda Güneysu

    :

    :

    :

    :

    "O sanatçıya 'Cumhuriyet' soruşturması" hakkında Tweetler

    DİĞER KÜLTÜR & SANAT HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete