Kültür- Sanata Kaç-Ak Saray müdahalesi

"Kültür-sanat insanlarını, bundan böyle doğrudan Kaçak Saray değerlendirecek!"
KARŞI GAZETE | ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliği”, hafta sonunda Resmi Gazetede yayımlanan bir yönetmelikle değiştirildi.


Değişikliğin sanata müdahale anlamına geldiğini öne süren CHP Genel Başkan Yardımcısı, Kültür ve Sanat Platformu Başkanı Ercan Karakaş yeni düzenlemeleri sert dille eleştirdi.

KÜLTÜR- SANAT İNSANLARINI ARTIK KAÇ-AK SARAY DEĞERLENDİRECEK"

“Kültür-sanat insanlarının bundan böyle doğrudan Kaçak Saray tarafından değerlendirileceği anlaşılıyor” diyen Karakaş, iki Yönetmelik arasındaki farklılıklara işaret ederek şöyle konuştu:

"Saray’ın, yandaş kültür-sanat insanları dışında kalan bağımsız sanat insanlarına tahammülü olmadığı görülüyor. Eski yönetmelik gereği adaylar, kültür-sanat kurumlarınca belirlenip, değerlendirme kuruluna sunuluyordu.  Bu sayede, Ara Güler, Yaşar Kemal, Nuri Bilge Ceylan, Ömer Lütfi Akad, Turgut Cansever, Semavi Eyice, Halil İnalcık,  Turhan Selçuk, Adalet Ağaoğlu, Oktay Akbal, Selim İleri, Yıldız Kenter, Şefika Kutluer, Ahmet Kaya, Cemal Kafadar gibi değerli sanat ve kültür insanları, bugüne dek belirlenen 35 isim arasında yer alabilmişti. Artık, böyle isimleri ödül listelerinde göremeyeceğimiz anlaşıyor."

YENİ YÖNETMELİKTEN ÖZGÜNLÜK, KATKI VE TANINMIŞ OLMAK ŞARTLARI ÇIKARILDI


Karakaş, eski Yönetmelikte, adaylarda aranacak niteliklerin, “a) Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunmuş, Ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışmış olmak, b) Özgün eserleriyle veya hizmetleriyle yaratıcılık gücünü göstermiş ve kanıtlamış olmak, c) Ulusal veya uluslararası düzeyde tanınmış, değerlendirilmiş ve kabul edilmiş olmak” biçiminde açıkça sıralandığını, yeni yönetmelikte ise bu tanımlara şartlar arasında  yer verilmediğini söyledi.

Yeni yönetmelikte sadece  “Adaylar, Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, ülkemizin kültür ve sanatının yücelmesine çalışan, özgün eserleri veya hizmetleriyle üstün kabiliyet gösteren kişi veya kurumlar arasından Değerlendirme Kurulu tarafından belirlenir ve Cumhurbaşkanına sunulur” ifadesi yer alıyor diyen Karakaş şu açıklamayı yaptı:

"DEĞERLENDİRME KURULUNU CUMHURBAŞKANI ATAYACAK"

"Değerlendirme Kurulu ise, tümüyle Cumhurbaşkanlığı memurları ve Cumhurbaşkanının bizzat atayacağı isimlerden oluşuyor. Bu kişiler Yönetmelikte şöyle tanımlanmış: Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı personelinden uygun görülen sayıda kişi veya kişiler ile Kültür ve sanat alanındaki eser ve çalışmaları ile tanınmış kişiler arasından Cumhurbaşkanlığınca uygun görülecekler.

Eski Yönetmelikte, “Cumhurbaşkanlığı Kültür Ve Sanat Büyük Ödülünü kazanan kişiler veya kurum temsilcileri, sonraki yıllarda Cumhurbaşkanınca Değerlendirme Kuruluna üye olarak çağrılabilir” ifadesi yer alıyordu. Bağlayıcılık olmasa da, Kurulda bağımsız kültür-sanat insanlarının yer alabilmesine imkan tanınmaktaydı. "

MAHKEME KARARI YERİNE CUMHURBAŞKANI ONAYI

Karakaş, eski Yönetmelikte Ödülün geri alınma koşulunun, “Devletin şahsiyetine karşı işlenen cürümlerden dolayı hüküm giyenlerin ödülleri mahkeme kararı ile geri alınır” biçiminde belirtildiğini, yeni Yönetmelikte ise mahkeme kararına gerek görülmeyerek, “Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlardan dolayı hüküm giyenlerin ödülü, Değerlendirme Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının onayı ile geri alınır” denildiğini, böylelikle keyfi uygulamaların önünün açıldığını söyledi.

karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Kültür- Sanata Kaç-Ak Saray müdahalesi" hakkında Tweetler

    DİĞER KÜLTÜR & SANAT HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete