Karavana Zeybekci: Hiç bir tahmini tutmadı

Tahminlerle ülke ekonomisinin yönetilemeyeceği bir kez daha ortaya çıktı. Bakan Nihat Zeybekci, sekiz ay içinde büyüme ve ihracatla ilgili pek çok tahminde bulundu. Fakat dediklerininin hiçbiri gerçekleşmedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin tahminleri boşa çıktı. Her konuşmasında düşen ihracatın gelecek ay yükseleceğini söyledi, ancak işler daha da kötüleşti. “Kriz gelmez” şeklinde iddialı açıklamalarda bulunsa da, kimi zaman ekonominin kötüye gittiğini itiraf etti. 

İşte, Zeybekci’nin son dokuz ayda ekonomiye dair söyledikleri ve gerçekleşmeyen öngörüleri...

OCAK-Kur endişesi yok

Zeybekci: “Türkiye’nin kurdan kaynaklanan, doların değerlenmesinden kaynaklanan bir endişesi hiç yoktu, bugün de yoktur ve gelecekte de olmayacaktır. Önümüzdeki bir yılla ilgili Türkiye'nin taşıyacağı hiçbir endişe yoktur.”

Sonuç: Ekonomik güven endeksi de ocak ayında, bir önceki aya oranla yüzde 0.4 azaldı ve 88.39 değerine indi. Sanayi üretimi ise aylık bazda yüzde 1.4’e geriledi.

ŞUBAT-Büyüme hareketlenecek

Zeybekci: “Almış olduğumuz yeni tedbirlerle büyümenin tekrar hareketlenmeye başlayacağını, birkaç yıldan beri süren bu durağanlığın da 2015 ikinci yarısından itibaren hareketlenmeye başladığını hep beraber göreceğiz.”

Sonuç: Şubat ayındaki ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düştü. Ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.6 azaldı.

MART-İhracat toparlanacak

Zeybekci: “2015 yılının dördüncü- beşinci aylarından itibaren paritenin baz etkisi de ortadan kalktığında, ihracatımızda da gözle görülür bir toparlanma inşallah nisandan itibaren görmeye başlayacağız.”

Sonuç: İhracat Mart’ta yüzde 13.4 düştü.

NİSAN- Artık daha fazla düşmez

Zeybekci: Düşmenin en azından mayıs ayında böyle yüzde 7’ler, 8’ler seviyesinde değil, çok daha yakın, yani 5’in altında bir noktaya geleceğini, hattâ sıfır noktasına gelmesini bekliyoruz.”

Sonuç: İhracat Nisan ayında yüzde 9.8 geriledi. 

MAYIS-İkinci yarıda toparlanır

Zeybekçi: ''Dolar-euro paritesinin 1.14 olması halinde, petrol fiyatlarının 65 dolar ortalama olması halinde ihracatımız ile ilgili öngörülerimiz vardı. Şu anda yaşadığımız rakamlar da tam anlamı ile beklentiler doğrultusunda. Bu, ikinci yarıda toparlanacaktır.”

Sonuç: İhracat Mayıs ayında yüzde 19 geriledi. 

HAZİRAN-İhracat iyi olacak

Zeybekçi: “Paritedeki ve emtia fiyatlarındaki gerilemenin menfi etkisi, Eylül ayından itibaren hafiflemeye başlayacak. Beklenmedik bir dış şok olmazsa sonbaharda ihracatımızda daha iyi rakamlar göreceğiz.”

Sonuç: Genel seçimin yapıldığı haziran ayında ihracat yüzde 6,4 düştü. İlk altı ayın ihracatı yüzde 8,1 geriledi.

TEMMUZ-Kriz gelmez arkadaşlar

Zeybekci: “Türkiye büyük, güçlü bir ülke. ‘Vay şu olmazsa kriz gelir’, gelmez arkadaşlar. Allah aşkına, ben söylüyorum.”

Sonuç: Temmuz ayında ihracat yüzde 13 düştü.

Kaynak: Yurtgazetesi.com.tr



 

    :

    :

    :

    :

    "Karavana Zeybekci: Hiç bir tahmini tutmadı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete