Erzurum'da tiyatro yasağı

Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından, bölüm öğrencilerinin sahneleyeceği oyunların yasaklandığı öğrenildi.
Oyunları yasaklanan bölüm öğrencilerinin, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde ünlü tiyatro yönetmeni ve Devlet tiyatroları eski genel müdürlerinden Yücel Erten'in "alternatif bildirisi"ni okudukları için bu sansüre maruz kaldığı öğrenildi.
Sahne Sanatları Bölümü'nü yönettiği halde, sahne sanatlarını yasaklayan kafaların, öğrenciler hakkında bir de soruşturma başlattığı öğrenildi. 

Sanatçılar ise yaşanan bu utanç verici duruma tepkili. Öğrenciler change.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlattı.

Öğrenciler kampanyalarını şu sözlerle açıkladı;
"Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Oyunculuk Bölümü olarak çıkarttığımız ''Yine Başladılar Şarkılarına'' adlı Max Frisch'in yazdığı oyunu 27 Mart'da seyircili genel prova öncesinde okunan, Yücel Erten'in yazdığı 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Alternatif Bildirisi sebebi ile yasaklanmış, iptal edilmiş ve oynanmasına izin verilmemiştir. İmha edilmek üzere oyunun tüm broşürleri ve afişleri toplatılmıştır. Üstelik öğrenciler üzerinde asılsız haberler dikkate alınarak ''toplu eylem'' yaptıkları gerekçesi ile soruşturma başlatılmıştır. Yani okunan bildiri sebep gösterilerek öğrencilerin emekleri hiçe sayılmıştır. Sanata ve daha mezun olmamış sanatçı adaylarına yapılan en körpe sansüre, bu susturma politikasına bir son verilmelidir. Bu sebeple vereceğiniz destekler sonucu oyunumuzun tekrar oynanmasını sağlamanızı bekliyoruz. En azından sanata yapılan böyle bir müdehale karşısında tepkisiz kalınmayacağını göstermeliyiz."


    :

    :

    :

    :

    "Erzurum'da tiyatro yasağı" hakkında Tweetler

    DİĞER KÜLTÜR & SANAT HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete