TÜRKSAT'ta AKP saltanatı: VIP torpil ve ballı maaş

Sayıştay'ın 10.09.2015 tarih ve 2015/09 sayılı yazı ile TÜRKSAT A.Ş.'ye gönderdiği raporda, AKP'lilerin ballı ücretlerle TÜRKSAT'ta görevlendirildikleri ortaya çıktı.
Raporda en dikkat çekici kısım Yönetim Kurulu üyeliklerine yapılan atamalar. TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliklerine atanan isimlerin hepsi tanıdık AKP’li. Örneğin Mustafa VARANK (Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı) ve Maksut SERİM (Başbakanlık Başdanışmanı, örtülü ödenekten sorumlu) gibi.

Sayıştay raporunda, 14.10.2014 tarihli Olağanüstü Genel Kurul toplantısında Yönetim Kurulu üyelerine, 18.04.2014 tarihinden itibaren en son Yüksek Planlama Kurulu kararı ile tespit edilen ücretin 3 katının net ücret olarak ödenmesine ve her yıl YPK kararları doğrultusunda belirlenen ücret tutarının güncellenmesine, ayrıca Yönetim Kurulu üyelerine aylık net ücretleri tutarında yılda 3 ikramiye ödenmesine karar verildi.

Sayıştay raporunda, 8 kişiden oluşan Yönetim Kurulu üyelerine 2014 yılında toplam 855 bin TL ödeme yapıldı. Yani kişi başına 71.250 TL para ödendi. Bu ücret karşılığında Yönetim Kurulu üyeleri ne mi yaptı? 2014 yılında sadece 31 toplantıya katıldı.

Unutmayalım bu kişiler yönetim Kurulu üyeliklerini ek iş olarak yapıyor. Bunların aslı işleri ve yüksek ücretleri zaten var. Yönetim kurulu üyeliğinden aldıkları paralar ise gerçek ücretlerinin yanında sadece çerez parası.



AKP’li personele astronomik ücretler ödenmiş

Personelin tamamı işçi statüsünde çalışıyor, ancak TÜRKSAT personeli asgari ücretin en az 10 katı maaş alıyorlar. Personelin tamamı VIP torpili ile AKP tarafından atandı.

Sayıştay raporunda TÜRKSAT personeli için 2014 yılında toplam 108,1 milyon TL personel harcaması yapıldığı, personel giderlerinin geçen yıla göre %34,1 oranında arttığı belirtiliyor.

2014 yılı başında 722 olan personel sayısı, yılsonunda 863 kişiye yükselmiş. Yani AKP’liler yüksek ücret verilen yere çocuklarını doldurmuş.



TÜRKSAT personeli ne kadar ücret alıyor?

Sayıştay raporunda 2014 yıl sonu itibariyle TÜRKSAT’ta, kişi başına aylık personel harcamasının kapsam dışı personel için 31.500 TL, kapsam içi personel için ise 10.363 TL olduğu belirtildi.



AKP'nin TÜRKSAT'a atadığı torpilli memurlar, kanuna aykırı olarak aldıkları paraları geri vermemede ısrar ettiler. Sayıştay da isim isim afişe etti. 

Sayıştay’ın 10.09.2015 tarih ve 2015/09 sayılı yazı ile TÜRKSAT A.Ş.'ye gönderdiği 2014 YILI RAPORU’nda, kanunlara aykırı bir şekilde fazladan aldıkları 11 milyon TL’lik maaşları geri vermeyen torpilli memurlar isim isim ifşa edildi.

İfşa edilenler arasında kamuoyunun yakından tanıdığı AKP’li isimler var. Bunlar Muttalip Ünal (BDDK Başkan yardımcısı), M. Habip Soluk (Ulaştırma eski müsteşarı, Sivas AKP Milletvekili adayı), Süleyman Karaman (TCDD eski Genel Müdürü), Muammer Türker (Eski vali, MGK Genel Sekreteri), Hasan Albayrak (YURT-KUR eski genel müdürü), Şükrü Kutlu (Telekom Başk. Yardımcısı) bunlardan sadece bir kaçı.

AKP iktidarının atadığı torpilli bürokratlar, en ballı maaşın verildiği TÜRKSAT’ta kanunlara aykırı olarak aldıkları paraları 5 yıldan beri iade etmediler. Sayıştay soruşturma açtırdı, paralar yine iade edilmedi. Sayıştay bu sefer listesini yayımlayarak, paraları faiziyle birlikte geri istedi. 

Konu Sayıştay raporunda konu şöyle anlatılmış:

2009 yılı denetim raporunda; Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ile Genel Müdür Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Müfettişler, bazı birim direktörleri ve il müdürlerine ödenen ücretin Kanunlara aykırı olarak ödendiği, ayrıca Genel Müdürün genel müdürlük ücretini Kanun’a aykırı olarak Şirket’in bağlı ortaklığı olan EURASİASAT’tan aldğı, bu konunun Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından soruşturulması istendi. 

Sayıştay raporu üzerine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığınca 07.07.2011 tarih ve 7/2 sayılı Rapor hazırlandı. Raporda;

“Yönetim ve denetim kurulu üyelerine yapılan ücret ödemeleri ile diğer personele verilen ücretler konusunda 527 ve 631 sayılı KHK hükümlerine aykırı davranıldığı, bunlara ödenen fazla paraların yasal faizleriyle birlikte geri alınması, ayrıca Türksat AŞ’nin bağlı ortaklığı Eurasiasat SAM şirketinin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanının Türksat AŞ Genel Müdürü olduğu, bu şirketin yönetim kurulu üyelerinin Türksat AŞ Genel Müdür Yardımcılarından oluştuğu, Eurasiasat SAM şirketi tarafından 2008 yılı Haziran ayından itibaren genel müdüre 2010 yılında brüt 96.000 EURO genel müdürlük ücreti ödendiği, yönetim kurulu üyelerinin her birine ise 2010 yılında 8.750 EURO ücret verildiği, bu ücretlerin 631 ve 527 sayılı KHK’lere aykırı olduğu, bu ödemelerin de geri alınması” istendi.

Ancak rapor doğrultusunda işlem yapılmadığını tespit eden Sayıştay, konuyu 2013 yılı denetim raporunda tekrar gündeme getirerek paraların geri alınmasını istedi. Fakat yine paraların tahsil edilmediğini, TÜRKSAT yöneticilerinin aldıkları paraları geri vermemek için direndiklerini görünce, bu sefer çareyi afişe etmekte buldu ve isim listesini rapor ekinde isim isim yayınladı.

Sayıştay raporunun sonunda ekler kısmında (Ek:14/a, 14/b) ve (Ek: 15/a, 15/b) nolu listelerde aldıkları paraları geri ödemeyen AKP’li bürokratların listesi verilmiş.

Kaynak: haberdar.com

    :

    :

    :

    :

    "TÜRKSAT'ta AKP saltanatı: VIP torpil ve ballı maaş" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete