Cengiz Çandar ifade verdi: Basın tutuklandı

‘Erdoğan’a hakaret’le suçlanan Cengiz Çandar yaşananlar için 'Utanç verici bir durum' ifadelerini kullandı
Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberleri nedeniyle dün akşam tutuklanmalarının ardından bugün de yedi yazısında‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Cengiz Çandar ifade verdi.

Çandar, adliye çıkışında Dündar ve Gül’ün durumuna dikkat çekerek,“Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni sıfatını taşıyan Can Dündar’ın ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanması ve tutuklu olarak yargılanması basın özgürlüğü kavramının karaya boyanmasıdır” dedi.

"ALGI OPERASYONU DİYE BİR SUÇ TANIMI YOKTUR"

Çandar, Bakırköy Adliyesi’ne meslektaşı Hasan Cemal’le birlikte gelerek hakkında soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ertuğrul Sarıyar’ın odasına çıktı.

Yaklaşık bir saat ifade veren Çandar, uzun yıllardır gazetecilik yaptığını ve neyin ceza kapsamına gireceğini bildiğini belirterek, “Turgut Özal’ın danışmanlığını yaptım. Abdullah Gül ile şahsi dostluğum bulunmaktadır ve halen devam etmektedir. Bu yönüyle de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı hakkında ne şekilde yazı yazılacağını bilecek tecrübedeyim” dedi.

Söz konusu yazıların tamamının 7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimleri arasına denk geldiğini ve sadece analiz yaptığını kaydeden Çandar, “Yazılarımda somut bir hakaret unsuru taşıyabilecek bir kelime bulunmamaktadır. Şikayetçi vekili benim yazılarımla cumhurbaşkanı hakkında olumsuz algı operasyonu yaptığımı iddia etmektedir. Ben mülkiye mezunu olmam sebebiyle Türk Ceza Kanunu’na ilişkin bilgi sahibiyim. Ben yazılarımı yazarken analiz yaptım, algı operasyonu yapmadım” diye konuştu.

Çandar, sözlerine şöyle devam etti: “Velev ki yapmış olsam bile bildiğim kadarıyla algı operasyonu adı altında yasalarımızda tanımlanmış bir suç bulunmamaktadır. Atılı suçu kabul etmiyorum.”

BASIN TUTUKLANDI

İfade vermesinin akabinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çandar,“Uzun meslek hayatında bir sürü cumhurbaşkanına denk gelmiş birisi olarak hiç muhatap olmadığım bir soruşturma” dedi.

“Bu kendiliğinden basın özgürlüğünün ne hale geldiğinin acı örneklerinden biri. Beni aşan bir durum bu. Türkiye’yi dünyada özgürlüklerin kısıtlandığı, yok edildiği bir ülke olarak resmeden utanç verici bir durum. Bir gazeteci olarak siz gazetecilerle adliye binasının önünde bu sebeple konuşuyor olmak bile yeterince ayıp”diyen Çandar, bu noktada sözü dün gece tutuklanan Dündar ve Gül’e getirdi.

Dündar ve Gül’ün tutuklu yargılanacak olmasının basın özgürlüğünü karaya boyadığını söyleyen Çandar, sözlerine şöyle devam etti: 

“Bugün Cumhuriyet’in manşetinde ifade edildiği gibi basın tutuklanmıştır. Dün geceden itibaren bunun çok büyük yankısı olacak. Bütün dünyada Türkiye fotoğrafını çok çirkin gösterecek. Bu ayıptan bir an önce bizim kurtulmamız gerekiyor ve bu vesileyle de Can Dündar’a ve Erdem Gül’e en güçlü dayanışma duygularımı kendisi adliyenin önünde soruşturmadan çıkmış biri olarak dile getiriyorum. Bir an önce Can Dündar ve Erdem Gül’ün özgürlüğe kavuşması ve Türkiye’nin de bu tür basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlallerden ve bu utançtan kurtulacak bir ülke haline gelmesi hepimizin dileği olmalı.”

Kaynak: Diken

    :

    :

    :

    :

    "Cengiz Çandar ifade verdi: Basın tutuklandı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete