Türkiye ile ABD arasında yeni kriz!

El Cezire’ye konuşan üst düzey Türk yetkili, Temmuz’da İncirlik Üssü’nün açılmasından bu yana ABD’nin verdiği sözleri tutmadığını iddia etti.
Türkiye ile ABD arasında Suriye konusunda “güven bunalımı”nın yaşandığı belirtiliyor. El Cezire’ye konuşan üst düzey Türk yetkili, Temmuz’da İncirlik Üssü’nün açılmasından bu yana ABD’nin verdiği sözleri tutmadığını ve artık Suriye sahasında güvenleri kalmadığını söyledi.

El Cezire, "ABD Salı günü, Rakka’nın kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) kara gücü olarak kullandığı operasyona başladı. Aslında Rakka’dan önce hedef, Türkiye sınırına yaklaşık 30 km mesafedeki Mumbuç’tu. Ancak Ankara ile Washington arasındaki anlaşmazlık, operasyonda önceliğin Rakka’ya verilmesiyle sonuçlandı” sözleriyle girdiği geniş haberinde Kobani’nin alınmasından bu yana Washington’ın YPG ve ardından oluşturulan Suriye Demokratik Güçleri’ne desteği sürdüğünü kaydetti.

Kobani’deki komuta merkezinde bulunan 50 Amerikalı askere Nisan ayı sonunda 150 askerin daha eklendığını anlatan El Cezire, “ABD'nin neredeyse iki yıldır Suriye sahasında PYD'yi kara gücü olarak kullanması, PKK ile mücadele eden Ankara'nın tepkisine yol açıyor. Bu tepki yetkililer tarafından defalarca dile getirilmesine rağmen Washington'ın tutumunda bir değişiklik olmadı” dedi.

ABD'YE GÜVENMİYORUZ

El Cezire, “Son iki yılda yaşanan gelişmelerden dolayı Washington'a güvenini kaybeden Türk askerî ve istihbarat yetkilileri, PYD öncülüğünde gerçekleşecek Mumbuç operasyonuna olumlu yanıt vermedi” dediği haberinde şöyle devam etti:

“İsminin verilmesini istemeyen üst düzey bir Türk yetkili Al Jazeera’ye “ABD PYD’yi desteklemeye devam ediyor. Artık Suriye’de bunun tersi bir adım görmeden ABD’nin verdiği sözlere güvenemiyoruz. Türkiye topraklarında PKK ile savaşırken, Mumbuç’ta SDG’nin başı çektiği bir operasyonu kabullenmemiz de mümkün değildi. Üstelik PYD ile görüştüğümüz zamanlarda bize verdiği sözleri tutmadı, etnik temizlik yaptı. Dolayısıyla PYD ile herhangi bir dolaylı işbirliği ya da temas söz konusu olamaz. Amerikalı yetkililere bunu anlattık.” 

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye ile ABD arasında yeni kriz!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete