Günün Videosu

Türkçesi basıldı

Geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a ABD gezisinde katıldığı bir programda hediye edilen “The Psychology of Dictatorship” (Diktatörlüğün Psikolojisi) kitabının Türkçe baskısı çıktı.
Kitap, Georgetown Üniversitesi ve Türkiye İş Kadınları Derneği ortaklığında düzenlenen "Barışın inşası ve gelişmede iş kadınlarının rolü" toplantısında kitabın yazarı İranlı profesör Fathali M. Moghaddam tarafından Emine Erdoğan'a hediye edilmişti. O dönem niçin Emine Erdoğan'a böyle bir hediye verildiği merak edilmiş ve kitabın içeriği sorgulanmıştı.

Kitapta demokrasi ve diktatör eğilimler arasındaki değişen ilişkilere ve demokrasileri diktatörlüğe dönüştüren unsarlar ele alınıyor. Saldırganlık, sadakat, korku ve geleneklere bağlılık gibi faktörlerin  diktatörlüğü sürdürme ve geliştirme aracı olarak nasıl kullanıldığının da bahsedildiği kitapta diktatörlüklerdeki baskı şekillerinden ve onu besleyen akıl ve eylem çalışmalarından da söz ediliyor.
KİTAP HALKLARIN DİKTÖTÖRLÜKTEN NASIL KURTULACAĞINI ANLATIYOR

Türkiye'de Hakan Kabasakal'ın çevirisi ile 3P Yayıncılık'tan çıkan Diktatörlüğün Psikolojisi adlı kitap diktatörlüğün psikolojik analizini yaparak halkların diktatörlükten nasıl kurtulabileceklerine ilişkin örnekler sunuyor. Diktatörlüklerde, liderin  yetkilerinin elinde adeta silaha dönüştüğünün yazdığı kitapta,  bunu eleştirilere kalkan ve riayetsizliği ve sadakatsizliği ezmek için bir çekiç olarak kullandığından bahsediliyor.

DEMOKRASİNİN ASGARİ ŞARTLARI

Kitapta, toplumda demokrasi için gerekli asgari koşulların olup olmadığını anlamanın yollarından birinin de iktidarı seçim sandığında oylarla değiştirmek olduğu söylenerek, “Acaba yurttaşlar politik rakiplerin yarıştıkları hür, adil ve düzenli olarak yinelenen seçimlerde iktidardaki güçlü liderlerin aleyhinde oy kullanabiliyorlar ve iktidarı bu şekilde değiştirebiliyorlar mı? …. Keza seçimlerde mevcut iktidarın karşısına gerçek rakipler politik seçenekler olarak çıkmalıdır; iktidar partisi adayları, ideolojik açıdan ya da başka değerlendirmelere göre elemeden geçirememelidir.” yazıyor.

    :

    :

    :

    :

    "Türkçesi basıldı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete