Twitter’a Almanya modeli

Hükümet, Twitter’ı tamamen yasakladı, internet kullanıcıları binlerce çözüm formülü buldu, sunucu sağlayan şirketlerin ilgisi Türkiye’ye yoğunlaştı
MERT TAŞÇILAR

Hükümetin, Twitter’ı tamamen kapatmasının ardından TİB’in kapatılmasını istediği Twitter hesapları için Almanya’da Nazi yanlısı Twitter hesaplarına uygulanan “country-withheld content” uygulaması üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Binali Yıldırım’ın kapatılmasını talep ettiği “@oyyokhirsiza” adlı Twitter adresine de aynı işlem uygulandı.

Türkiye, Twitter yasağında 6 günü geride bıraktı. İnternet kullanıcıları ve 12 milyon Twitter kullanıcısı yasaklara karşı onlarca çözüm üretti. Bunlardan bir tanesi de hiçbir yakalanmaya maruz kalmadan kullanılan VPN teknolojisi. Türkiye’den girdiğiniz internette sizi yurt dışındaki bir kullanıcı gibi gösteren Zen Mate isimli VPN uygulamasını 4 günde yaklaşık 600 bin kişi indirerek kullanmaya başladı. Şirket, Türkiye üzerinden aylık 1,5 Petabyte'lık, yani 1 milyon 500 bin GB’lık veri, Zen Mate üzerinden aktarılmaya başladı. Üstelik Zen Mate yoğun talep nedeniyle tıkanıklık yaşanmaması için yeni serverlar edindiği bilgisini açıkladı. Ayrıca telefon ve bilgisayarlarda kullanılan bir diğer VPN sağlayıcısı Tunnel Bear firması da Twitter hesabından, “Tunnel Bear Türkiye’deki tweet yasağını aşmak için yardımcı olmaktan mutluluk duymaktadır” mesajını takipçileriyle paylaştı.

BİNLERCE SİTE YASAKLANDI

Türkiye’de TİB’in aldığı mahkeme kararlarıyla yasaklı site sayısı 41 bin 851 oldu. Ancak bu rakamın çok daha fazla olduğu biliniyor. Yasaklı siteleri aşmanın bir diğer yolu da Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox gibi tarayıcılar gibi kullanılan TOR Browser oldu. TOR’u son 6 günde 35 bin internet kullanıcısı bilgisayarına indirdi ve bu sayı gün geçtikçe artıyor.

TİB ÇÖZÜM ARIYOR

TİB ise çözüm arayışı içerisinde geçtiğimiz yıl Almanya’da Twitter’ın uyguladığı bir örnek üzerinde çalışıyor. Twitter, Alman Hükümetinin talebi üzerine Neo-Nazi hesaplarını engellemişti. Bu erişim engeli ile Twitter, “country-withheld content” kuralını da ilk defa uygulamış oldu. Bu kural, söz konusu içeriğin Almanya'ya da içerik sınırlamasını talep eden ülke  sınırları içerisinde bloklandığını, fakat dünyanın diğer her yerine erişimin açık olmasını ifade ediyor.

Binali Yıldırım’ın kapatılmasını talep ettiği “@oyyokhirsiza” adlı Twitter adresine TİB tarafından aynı işlem uygulandı. Zaten yasaklı olan Twitter’a VPN uygulamalarıyla yurt dışındaki sunuculardan giren Twitter kullanıcıları için “@oyyokhırsıza” hesabına TİB tarafından uygulanan kapatma işlemi de bir işe yaramadı.

Twitter'dan yapılan açıklamada, Binali Yıldırım'ın istediği Twitter hesabına erişimin engellendiğini, ancak bunun için mahkemeye başvurduklarını bildirdi. Twitter, Yıldırım'la ilgili iddiaların ''politik ifade özgürlüğü'' kapsamında bulunduğuna işaret etti.




    :

    :

    :

    :

    "Twitter’a Almanya modeli" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete