Suriyeli yetkili: Artık rejimin kaderini tartışmıyoruz, çözümün önünde tek engel Erdoğan

Suriyeli bir yetkili, artık "rejimin kaderini" ya da "rejim mensuplarının halledilmesini" değil, "rejimin biçimini" tartıştıklarını söyledi.
Suriye'de vekalet savaşı 5. yılını bitirip müzakere çabalarına hız verilirken, Suriye de tehdit önceliklerini değiştiriyor.

Al Monitor'dan Jean Aziz, Suriye'nin başkenti Şam'a giderek halkla ve yetkililerle görüştü.

İsmini vermek istemeyen bir Suriyeli milletvekili, adına "kullanışlı Suriye" denen ve yalnızca ülkenin batısındaki toprakları geri almayı hedefleyen stratejiyi yalanladı.

Milletvekili, ordunun Deyrezzor'daki varlığını ve yeni başlayan Rakka operasyonunu hatırlattı. 

Yine ismini vermek istemeyen bir hükümet görevlisi ise, artık "rejimin kaderini" ya da "rejim mensuplarının halledilmesi" aşamasını geçtiklerini, şu anda "rejimin biçimi", onun çalışma mekanizmaları ve Suriye halkı ile ilişkileri konusunda savaş verdiklerini söyledi.

"TEK ENGEL ERDOĞAN"

Yetkili, bazılarının federasyon ya da adem-i merkeziyetçilik hakkında konuştuklarını, bunların arasında Kürtlerin, Rusların, hatta Cumhurbaşkanı Esad'ın bile olduğunu vurguladı.

Rusya'nın hazırladığı iddia edilen anayasa taslağının varlığını reddetmeyen yetkili, bu taslağa bazı yorumlar yaptıklarını, örneğin "çoğulculuk" ilkesinin zaten yerel yönetimler yasasında bulunduğunu ve bu minvalde bir değişiklik yapılmasının gereksiz olduğunu belirtti.

İran ile Moskova arasında bir rekabet olduğu söylentilerini de yalanlayan yetkili, "Belki yanlış anlaşılma ve kötü koordinasyon olabilir" dedi. Suriyelilerin, İran ve Rusya'ya olan güveninin tam olduğunun altını çizdi.

Siyasi çözümün önündeki tek engelin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyleyen yetkili, Erdoğan'ın hâlâ komşu ülkelerde ateşle oynadığını vurguladı.

Erdoğan'ın kendileri için olduğu kadar, ABD ve Rusya için de sorun olduğunu bildiklerini kaydeden yetkili, bu nedenle rahatladıklarını kaydetti.

Kaynak:haber.sol.org

    :

    :

    :

    :

    "Suriyeli yetkili: Artık rejimin kaderini tartışmıyoruz, çözümün önünde tek engel Erdoğan" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete