Seçime iki gün kala gönüllü ordusu sandıkları takibe hazır

7 Haziran’daki seçimde sandık güvenliği için Türkiye çapında on binlerce kişilik gönüllü ordusu kuruldu.
Bağımsız oluşumlar ‘Türkiye’nin Oyları Platformu’ ile ‘Oy ve Ötesi’, sandık başı ve analiz ekipleriyle verileri toplayıp SEÇSİS’le eşzamanlı olarak sayım yapacak, sonuçları karşılaştıracak.

Gönüllü hareketlerin yanı sıra, Türkiye Barolar Birliği’nce (TBB), 7 Haziran seçimlerinin yakından takip edilmesi amacıyla, seçim hukuku eğitimi almış, gönüllü avukatlardan oluşan ‘Seçim Güvenliği Merkezi’ kuruldu.

Hürriyet’ten Gamze Kolcu’nun haberine göre, seçim Güvenliği Merkezi'nde görev alacak avukatlar, gün boyunca, vatandaşların sorularını yanıtlayacak, oy verme ve sayım sürecinde sandık müşahitlerine hukuki destek verecek.

Seçim Güvenliği Merkezi'ne Türkiye'nin her yerinden, ‘0312 988 16 70’ numaralı telefondan ulaşılabilecek, gelen çağrının durumuna göre, ilgili baroya veya varsa ‘Oy ve Ötesi’nin temsilciliğine yönlendirme yapılacak. Ankara özelinde, avukatlardan oluşan gezici ekipler de gerekirse sandık bölgelerinde müdahalede bulunacak.

Türkiye’nin Oyları’nın sözcüleri Işık Sedef Gürbüz, Murat Şahinoğlu ve Volkan Tokman, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

EL FENERİ VE YEDEK PİL

Sandık başına gitmeden önce yaptığımız önerilerin başında, mutlaka el fenerlerini yedek pilleriyle bulundurmaları, müşahit kartlarını unutmamaları geliyor. Her partiden müşahit kartı almaya çalışıyoruz.

Biz bir taraf değiliz. Oy hangi partiye verilmiş olursa olsun vatandaşın her bir oyunun sandık sonucuna yansıması için çalışıyoruz. 65 ilde müşahidimiz olacak. Müşahitlerimiz sandık başında duracak.

Sandık kurullarına, başkanlarına yardımcı olacak. Usulsüzlük durumunda müdahale edecek, gerekli yasal işlemleri başlatacak.

AVAKUTLAR ACİL HATTA

Sayıma şahitlik edip tutanakların bir kopyasını bize gönderecekler. Bir sıkıntı olursa avukatlarımızı acil hattımızdan arayacaklar. Pazar gecesi saat 22.00 gibi tutanaklarımızı partilere gönderebileceğimizi düşünüyoruz.

İlk 36 saat içinde analiz ekibi, bilgisayar başında olacak. Bu ekip, bir saatte binlerce oyun güvenliğini sağlayabilir. Tutanaklarımızı SEÇSİS’in kayıtlarıyla karşılaştıracağız.

Sivil inisiyatif olduğumuz için görevimizi ilçe seçim kurullarında bırakmak zorundayız. Aslında bu iş ameliyatı yapıp, pansuman yapılmamasına benziyor.

Bu nedenle tek isteğimiz, oyların güvenliğine bıraktığımız yerden doğru devam edilmesi. İtiraz için oluşturduğumuz dayanakları kamuoyu, partiler ve bağımsız adaylarla paylaşacağız.”

60 BİNE YAKIN GÖNÜLLÜ

Gönüllü ve bağımsız sekiz arkadaş olarak 2013 Aralık’ta yola çıkan ve şeffaf, demokratik seçim bilincinin yerleşmesi için çalışmalarını yürüten Oy ve Ötesi Derneği sözcüsü Sercan Çelebi de çalışmalarını şöyle anlattı: 

“Türkiye’nin 45 ilinde 171 ilçede 60 bine yakın gönüllünün yeri belli. Başından beri tarafsızlık, bağımsızlık ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde çalışmalar yapıyoruz.

İlk aşamada, eğitimli gönüllü müşahitlerimiz sandıkların başında uzlaşmacı bir tavır ve yönetmeliğe hâkimiyetleriyle partilerden bağımsız görev yapacak.

Oyların işlenmesi, hata gördüklerinde yasalara uygun tutanak altına alınması ve analiz edilmesi, oy kullanma süresince devam edecek.

İkinci aşama olan birleştirme tutanakları bölümünde, Türkiye’nin dört bir yanında ilçe seçim kurullarında tutanaklar SEÇSİS’e girilecek.

EŞZAMANLI SAYIM

Sandıklardaki arkadaşlarımızın, tutanakların kopyaları kendi sistemimize girilecek ve SEÇSİS ile eşzamanlı sayım yapabileceğiz. Bu eşzamanlı sayımla, 8 Haziran günü sandıklardaki olası farkları belirlemiş olacağız.

Bazen siyasi partilerin görevli gönderemediği yerlerde eğitimli ve sürece hâkim müşahitlerimizi oralarda görevlendirerek denge yaratmaya çalışıyoruz.

İki büyük seçimde 45 bin gönüllümüz görev aldı. Sayımız şimdi 60 bine dayandı. Bizler sandık başına mücahit değil müşahit gönderiyoruz. Yasalar tek dayanağımız. Oy kullanmak birinci önceliğimiz.

İkinci konu sandığa sahip çıkmak. Bireyler kendilerini yakın gördüğü partiler üzerinden de müşahitlik yapabilirler. Biz seçim sonucu yayınlamayacağız, misyonumuz bu değil. İtiraz edilmesi gereken durumlar olursa pazartesi günü bu durumları gerekli mecralara ileteceğiz.”

TBB’DEN ‘SEÇİM GÜVENLİĞİ MERKEZİ’

Gönüllü hareketlerin yanı sıra Türkiye Barolar Birliği’nce (TBB), 7 Haziran seçimlerinin yakından takip edilmesi amacıyla, seçim hukuku eğitimi almış, gönüllü avukatlardan oluşan ‘Seçim Güvenliği Merkezi’ kuruldu.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, Seçim Güvenliği Merkezi'nde görev alacak avukatlar, gün boyunca, vatandaşların sorularını yanıtlayacak, oy verme ve sayım sürecinde sandık müşahitlerine hukuki destek verecek.

Seçim Güvenliği Merkezi'ne Türkiye'nin her yerinden, ‘0312 988 16 70’ numaralı telefondan ulaşılabilecek, gelen çağrının durumuna göre, ilgili baroya veya varsa ‘Oy ve Ötesi’nin temsilciliğine yönlendirme yapılacak.

Ankara özelinde, avukatlardan oluşan gezici ekipler de gerekirse sandık bölgelerinde müdahalede bulunacak.

CETVEL VE TUTANAKLAR PARTİLERE

Seçim ve sandık güvenliği konusunda partiler birbiri ardına önlemlerini açıklarken, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) üç yeni uygulamayı hayata geçireceği öğrenildi. 

YSK’nın, parti temsilcileriyle yaptığı toplantılarda, ‘oy çalma, hile ve hata’ iddialarını ortadan kaldırmak için partilere elektronik ortamda verilen bilgilere yenilerinin eklenmesi kararlaştırıldı.

YSK, geçen iki seçimde, altında partilerin sandık görevlilerinin imzasının da bulunduğu sandık sonuç tutanaklarını tarayarak, elektronik ortamda göndermeye başlamıştı.

Bu seçimde, ayrıca, bu tutanakların oluşmasını sağlayan cetveller de gönderilecek. Partiler, her sandık için sonuç tutanaklarını oluşturan cetvelleri de görerek, ‘sağlama’ yapabilecek.

Cetvellerde yer alan oy çetelelerinin doğru toplanarak tutanağa geçip geçmediği de kontrol edilebilecek. Bunun dışında, diğer iki yeni uygulama ise en çok tartışma konusu olan birleştirme tutanakları olacak.

İlçe ve il seçim sonucu birleştirme tutanakları da görüntü olarak elektronik ortamda partilere gönderilecek. Oyların yazıldığı cetvelden il sonuçlarına kadar olan tüm tutanaklar partilere ulaştırılacak. Böylece üç aşamalı sağlama yapma olanağı olacak.

    :

    :

    :

    :

    "Seçime iki gün kala gönüllü ordusu sandıkları takibe hazır" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete