​Paket paket altın varak kullanılmış!

Erdoğan’ın Merkel’le görüşmesinde kullanılan o koltuklardaki sır ortaya çıkarken, Yıldız Sarayı için de büyük bir ‘altın’ masrafı yapıldığı anlaşıldı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angele Merkel ile yaptığı görüşmede kullanılan, taht görünümlü sandalyelerle ile ilgili detaylar ortaya çıktı.

Bir koltuk/sandalye için bir pakete yakın altın varak kullanıldığı belirtildi. 1 pakette 20 defter ve her defterin içerisinde 25 adet 8x8 altın yaprak bulunuyor. Yapraklar, 23 onda 75 ayarında. Yani 24 ayara yakın. Ihlamur ağacından yapılan koltuklar özüne uygun olarak yeniden inşa edildi. Önce zımparalandı, sonra kurtların açtığı delikler macunla kapatıldı ardından da altın varakla kaplandı. Oturma yerlerine ise yine aslına uygun olarak ipek kumaş döşendi. Bir koltuk/sandalye maliyetinin işçilikle beraber 10 bin TL’yi geçtiği belirtildi.

Görüşmede kullanılan koltuk/sandalyelerden 6 adet bulunuyor. Setin 4 büyük kolçaksız koltuğu, 2 büyük kanepesi ve yine altın varaklı sehpaları var. Hepsi bir takım sayılıyor. Sadece bu takım için yapılan ‘altın varaklı’ tadilatın 200 bin TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak dahası da var!

Erdoğan’ın saraylarından biri olarak kullanmayı planladığı Yıldız ve önemli bölümü Mabeyn Köşkü için yapılan ‘altın varak’ masrafı bununla da sınırlı kalmadı. Yıldız Sarayı’nın ek binaları ve odalarda da paket paket altın varak kullanıldı. Kornişlerin yanı sıra, kapılarda, masa, sehpa, ayna çerçeveleri ve farklı koltuk, kanepe ile sehpalarda da varak kullanıldı. Altın varak kullanılan eşyaların ise yüz parça civarında olduğu belirtildi.

TAKIMI BOZMUŞ

Erdoğan’ın Merkel’le yaptığı görüşmede kullandığı koltuk/sandalye Mabeyn Köşkü’nün büyük salonlarından birinde bulunuyordu. Erdoğan özellikle sosyal medyayı yıkan o görüşme için büyük takımın sadece iki koltuk/sandalyesini kullanıldı. Yani taht görümünde olan sandalyeler aslında sarayda yan yana bulunan bir takımın parçasıydı.

OSMANLI VE ABDÜLHAMİD SEVDASI

Osmanlı saray mimarisinin son örneği olan Y ıldız Sarayı’nın, Kanuni Sultan Süleyman’dan itibaren padişahlar tarafından av sahası olarak kullanıldığı biliniyor. Hazine-i Hassa’ya kayıtlı bu araziye ilk kasrı Sultan I. Ahmed yaptırıyor. Sarayın en ihtişamlı bölümü olan Mabeyn Köşkü, Sultan Abdülaziz tarafından 1866 yılında Balyan Ailesi mimarlarına inşa ettiriliyor.
Merkel görüşmesinde kullanılan o sandalyeler de Abdülaziz döneminden kalma. Sarayda asıl yapılaşma ise Sultan II. Abdülhamid döneminde başlıyor. Buraya Yıldız Saray-ı Hümayunu adı da aynı dönemde veriliyor. İlginç bir detay ise Abdülaziz tarafından yaptırılan o varaklı takım ve sandalyelerin esas olarak Abdülhamid döneminde kullanılmış olması. Buradan bakınca Osmanlı ve Abdülhamid sevdalısı Erdoğan’ın sandalyeleri kullanmasının tesadüf olmadığı ve bir mesaj anlamı taşıdığı anlaşılıyor.

SARAY DEDİKODULARI

* Kime niyet kime kısmet

Yıldız Sarayı’nın aslında bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için hazırlandığı aktarılırken, bu konuda ilginç anekdotlar da paylaşıldı: “Çalışanları bir önceki Cumhurbaşkanı’nın eşi Hayrünisa Gül denetlerdi. Her şeyle ilgilenirdi. Denizi görebildiği bir odaya yerleşmişti. Aslında eşi ve kendisi için denetleyip her detayla uğraşan Hayrinüsa Hanım, sonuç olarak bu uğraşı Erdoğan için vermiş sayıldı.”

* Erdoğan bizi depoya indirdi yanına yanaştırmadı

Aktarılanlar arasında Abdullah Gül’ün restorasyon aşamasında denetime geldiği de var. Bir önceki Cumhurbaşkanı’nın işçilerin arasında 5-6 saat geçirip bilgi aldığı ifade ediliyor. Gül’ün ardından Erdoğan’ın da restorasyon sırasında bir kez sarayı ziyaret ettiği fakat bir saatten az kaldığı belirtiliyor. Söylenenler ilginç: “Güvenlik nedeniyle hiçbir işçiyi Erdoğan’a yaklaştırmadılar. Çalışıyorduk. ‘Eşyalardan bazılarına sürdüğümüz tutkal kurumadan işi sürdürmeliyiz’ dememize rağmen bizi dinlemediler. Aşağı depoya indirdiler ve Recep Tayyip Erdoğan gidene kadar beklettiler.”

Kaynak: Erk Acarer / BirGün Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Paket paket altın varak kullanılmış!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete