​Operasyondan IŞİD'in de haberi varmış!

Süleyman Şah Türbesi’nin yeni yerini gazetecilere gezdiren askeri yetkililer YPG ile işbirliği iddialarını reddetti.
Süleyman Şah operasyonuna ilişkin açıklamalar kafa karıştırmaya devam ediyor. TSK 'Şah Fırat' operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamada IŞİD' ve PYD'yi bilgilendirdiklerini duyurdu. 

Dün de Başbakan Davutoğlu daha önce yaptığı açıklamadan çark ederek 'Şah Fırat' operasyonuyla ilgili PYD'yi bilgilendirdiklerini söyledi. 

NATO, PYD, IŞİD BİLGİLENDİRİLMİŞ

Bugün ise askeri yetkililer Süleyman Şah operasyonunda NATO ve PYD ile birlikte IŞİD’i de bilgilendirdiklerini açıkladılar.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Suriye’nin Eşme köyünde yapılacak yeni Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu alanı gazetecilere gezdirdi.

Geziye katılan gazetecilerin yaklaşık 200 metre ileride YPG’lilerin bulunduğu alana yaklaşmasına izin verilmedi. Basına bilgi veren askeri yetkililer, “Operasyon öncesi Birleşmiş Milletler, NATO, PYD, IŞİD’e bilgilendirilme yapıldı. YPG’nin bize kılavuzluk yaptığı iddiaları da doğru değil” dedi.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, “Şah Fırat” operasyonuyla geçen cuma günü boşaltılan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun taşınacağı Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinin karşısında, Suriye’nin Eşme köyüne basın gezisi düzenledi.

Gazeteciler, Süleyman Şah Türbesi’nden getirilen emanetlerin korunduğu 3. Hudut Alayı 3. Hudut Taburu 8. Hudut Bölük Merkezi’nde oluşturulan geçici türbenin bulunduğu Bilekli köyünde toplandı. Gezi öncesinde gazetecilerin Süleyman Şah için oluşturulan geçici türbeyi görüntülenmesine de izin verildi.

Gazeteciler, iki kamyon ile sınırdaki mayınlı arazinin temizlenmesiyle yeni açılan yoldan Suriye’nin Eşme köyüne götürüldü.

GAZETECİLERE BANTLI SINIRLAMA

Gazetecilerin görüntü alabileceği alan, yere konulan bir bantla sınırlandırıldı. Bu nedenle gazeteciler, yeni türbenin hemen yanı başında bulunan YPG’lilerin bayraklarını ve nöbet tuttukları alanı görüntüleyemedi. Askeri yetkililer, gazetecilere alanın dışına çıkmalarına kesinlikle izin verilmeyeceği, çıkan olursa da gezinin derhal iptal edileceğini söyledi.

EZBERE BİLİYORUZ

Askeri yetkililer, türbenin yapılacağı alanın Suriyeli bir kişiye ait olduğu iddialarını reddederek, arazinin tarıma elverişli olmadığını ve tapusuz olduğunu söyledi. Türbenin bittikten sonrada halkın ziyaretine açılacağını dile getiren yetkililer, Şah Fırat Operasyonu’nda YPG ile işbirliği yapıldığı yolundaki haberlere de tepki gösterdi.

Askeri yetkili “Operasyon öncesi Birleşmiş Milletler, NATO, PYD, IŞİD’de bilgilendirilme yapıldı. Bu koalisyon demek değildir. Türkiye ve TSK’nin tek başına yaptığı bir operasyondur. Karşıdaki köyde 15 gün önce IŞİD vardı, şimdi ise PYD denetiminde. Bunu biz belirlemiyoruz.

Operasyonda sivillerin zarar görmemesi için büyük gayret gösterdik. Kürtçe, Arapça ve İngilizce anonslar yapılarak, araçlardan, tanklardan uzak durulması istendi.

Biz onlara karşı değil; sadece ‘Toprağımızı almaya gidiyoruz’ dedik. Öyle YPG’nin bize kılavuzluk yaptığı iddiaları da doğru değil. Daha geçen sene buradaki askerlerin eşleri, Süleyman Şah Türbesi’ne ziyarete ve pikniğe gidiyorlardı. Orayı, burada görev yapan askerler ezbere bilir. Bu yüzden kimsenin kılavuzluğuna ihtiyacımız yok. Tereyağından kıl çeker gibi aldık ve geldik”
dedi.

Kaynak: Mahmut Oral/Cumhuriyet Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Operasyondan IŞİD'in de haberi varmış!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ