Obama'dan Erdoğan'a 'Sevgili Tayyip' mektubu

ABD Başkanı Barack Obama'nın 2012 yılında dönemin Başbakanı Erdoğan'a yazdığı ve 'Sevgili Tayyip' diye başlayan mektup Suriyelilerce hacklenerek açığa çıkarıldı.
Suriyeli rejim yanlılarının hacklediği email yazışmalarında ABD Başkanı Barack Obama'nın dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazdığı kişisel mektup ortaya çıktı.
 
Sealeaks belgeleri olarak bilinen ve Suriye Elektronik Ordusu tarafından hacklenen ve "leaks.sea.sy" sitesinde yayınlanan bir yazışmada 14 Eylül 2012 tarihinde Barack Obama'dan doğrudan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazılan mektupta ilginç ifadeler yer alıyor.

Sözkonusu mektupta Obama'nın Erdoğan'a karşı çok samimi ifadeler kullanması ve "Sevgili Tayyip" diye seslenmesi dikkatleri çekerken, Obama'nın Erdoğan'dan o günkü Cuma namazından sonra "radikal dinci şiddeti telin eden ve barışı özendiren" konuşma yapmasını rica ettiği görülüyor. Ayrıca ABD'li yetkililer Türk yetkililere mesajın "acilen" iletilmesi gerektiğini söylüyor.
 
Sözkonusu mektubun Eylül 2012'de ABD'de yayınlanan ve İslam dünyasında infiale neden olan 'Müslümanların Masumiyeti' adlı filmin büyük tepkilere sebep olması üzerine yazıldığı anlaşılıyor.

Obama bu film dolayısıyla Cuma namazından sonra ABD elçiliklerine ve Amerikalılara yönelecek şiddetten endişe ederek Cuma sabaha karşı Erdoğan'a gönderdiği mesajda Cuma namazından önce şiddeti önleyecek bir konuşma yapması ricasında bulunuyor.  
 
MEKTUBA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
 
İşte o mektubun tam tercümesi:
 
"BAŞKAN OBAMA'DAN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A KİŞİSEL BİR MESAJ
 
Washington, D.C.
 
14 Eylül 2012
 
Sevgili Tayyip,
 
Şu sıralar Ukrayna ile Bosna-Hersek arasında yolculukta olduğunu biliyorum, şu anda Washington'da gece yarısını biraz geçti.
 
Bunu sana iki gündür yaşananlar üzerine yazıyorum, zira paylaştığımız çıkarlarımıza zarar verecek şekilde Cuma günü şiddetin artması yönünde çok ciddi bir tehlike sözkonusu.
 
Eminim şu dünyada bir çok kimseyi inciten video görüntüsünü sen de duymuşsundur. Açıkça söyleyeyim ki ABD hükümetinin bu görüntülerle hiçbir ilgisi yoktur.

Bu görüntüdeki mesajı reddediyoruz, bu benim kişisel görüşlerime taban tabana zıttır ve Amerika'nın arkasında durduğu değerleri de yansıtmamaktadır.
 
Bildiğin gibi biz İslam'a saygı duyuyoruz ve Muhammed Peygamber'e hakaret ederek İslam'a saldıran bütün çabalara da karşıyız.

Fakat bu videoyu engelleyemeyiz. Bu teknoloji çağında bu mümkün değil. Ayrıca ifade özgürlüğüne bağlılığımız da böyle bir şeyi yapmamızı engellemektedir. 
 
Buna rağmen, Orta Doğu'daki büyükelçiliklerimiz büyük risk altındadır ve bugünkü Cuma namazından sonra bölgedeki insanlarımızın ve elçiliklerimizin şiddetli saldırılara maruz kalacağı konusunda derin endişe taşıyoruz. Radikallerin bu videoyu Amerika'ya yahut diğer ortak ve müttefiklerimize saldırmak için bir bahane olarak kullanmalarına izin vermemeliyiz. 
 
İnanıyorum ki bugün sen İslam dünyasında en çok sözü geçen liderlerden birisin ve eğer insanlar senin sükunet çağrını ve şiddeti lanetlemeni işitirse bunun gerçek bir etkisi olacaktır. 
 
Senden ricam bugün insanlar Cuma namazına gitmeden önce açık bir şekilde acilen bir konuşma yapmandır. 
 
Bu konuşmanda diplomatik personelimiz ve tesislerimize saygı gösterilmesini vurgulaman ve dini savunmanın yolunun şiddetten değil barıştan geçtiğini söylemen çok önemli olacaktır. 
 
İnanan insanlar olarak bizlerin, bu videoyu üreterek şiddet sarmalını provoke etmek isteyen ve inancımızın savunduğu değerleri de ihlal eden bu insanları engellemek boynumuzun borcudur.
 
Sana çok teşekkür ediyorum dostum ve bir kaç gün içinde sen eve dönünce tekrar görüşmeyi dört gözle bekliyorum. 
 
Saygılarımla
 
Barack"
 
İşte mektubun orijinal metni:
 
"PERSONAL MESSAGE TO PRIME MINISTER ERDOGAN FROM PRESIDENT OBAMA

 
Washington, D.C.
 
September 14, 2012
 
 Dear Tayyip,
 
I understand you are traveling between Ukraine and Bosnia-Herzegovina, and it is just after midnight in Washington.
 
I am writing to you because given what has happened in the last two days, there is a very real danger that there could be an escalation of violence on Friday that would be very damaging to our shared interests.
 
I am sure you are familiar with the video that has offended so many people around the world.  Let me be clear that the US government had nothing to do with it.  We reject its message, which entirely contradicts my personal views and the values that America stands for.  
 
As you know, we respect Islam, and we are opposed to efforts to offend Islam by defaming the Prophet Mohammed.  But we cannot block this video; it is not possible in this age of technology, and we are bound by our commitment to free expression. 
 
Nevertheless, our embassies across the Middle East are at risk and we are deeply concerned that after Friday prayers our people and installations in the region could be vulnerable to attack.  We must not let extremists use this video as a pretext to attack America, or our other allies and partners.  
 
I believe that you are one of the most credible voices in the Islamic world today, and that if people hear you calling for calm and condemning violence it will have a real impact.
 
I would ask that you speak out immediately and forcefully before people go to Friday prayers today.
 
It will be important to emphasize that diplomatic personnel and facilities must be respected and that the way to defend religion is through peace rather than violence.  
 
As people of faith, we have an obligation to prevent the people who d this video provoking a cycle of violence that violates the values that undergird our faith.
 
I thank you my friend, and I look forward to talking again in a few days’ time when you are at home.  
 
Sincerely,
 
Barack"
 
Kaynak: Umut Yavuz / www.rotahaber.com

    :

    :

    :

    :

    "Obama'dan Erdoğan'a 'Sevgili Tayyip' mektubu" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ