Mustafa Demir rüşvetin 'Fatih'i çıktı!

AKP’li Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in gözaltına alınmasına neden olan Marmaray’ı tehlikeye atacak biçimde inşaat izni verildiğine ilişkin iddiaların ayrıntıları ortaya çıktı
AKP’li Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu’nda gözaltına alınmasına neden olan Marmaray’ı tehlikeye atacak biçimde inşaat izni verildiğine ilişkin iddiaların ayrıntıları ortaya çıktı. Demir’in, AKP’ye yakın işadamlarının sahibi olduğu Akmercanlar Şirketi’nden 1.5 milyon dolar rüşvet karşılığında otel izni verdiği ileri sürüldü. Otel yapılması planlanan yerdeki 1. derece tarihi eserin yok edildiği ortaya çıktı.

Sol Gazetesi'nde yer alan bilgilere göre, zanlılar, Fatih İlçesi Sirkeci Semti Hoca Paşa Mahallesi 4 ada 1 parsel üzerine Akmercanlar Şirketi tarafından yapılmak istenen otelin inşaatına izin verilmesi karşılığında rüşvet, resmi belgeyi gizlemeye teşebbüs, 2683 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefetle suçlanıyor.

MUSTAFA DEMİR’DEN EMİR

Fezlekede yer alan iddialara göre; Akmercanlar, Sirkeci’deki, Marmaray Tüneli’nin üzerindeki, söz konusu parselde, üç katı yeraltında, 4 katı yer üstünde olmak üzere otel inşaatı yapmak için 2012’de Fatih Belediyesi’ne başvurdu. 

Belediye, başvuru dosyasını İstanbul 4. No’lu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na (KVK) yasalar gereğince izin verilmesi için gönderdi. Demir, KVK’daki dosyayı takip etmesi için Fatih Belediye İmar Komisyonu Başkanı Bora Selim’i özel olarak görevlendirdi, Başkan Yardımcısı Ednan Güler’e de emir verdi. Demir ardından da 4. KVK Müdürü Günseli Abay’dan otele izin verilmesi için destek isterken, otel projenin mimarlığını yapan Sevinç Doğan da kurul başkanı Oğuz Ceylan ile irtibata geçti. 

JAPONLAR: TÜNELDE DEFORMASYON VAR

Kurul, otel projesinin Marmaray tünelleri üzerinde olması nedeniyle Demiryolları Limanlar ve Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü’nden otel inşaatı için görüş istedi. Tüneli yapan japon mühendisler, o bölgede tünelde 65 milimetrelik deformasyon ölçüldüğünü belirterek, inşaatın tünelin çökmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. DLH, bu nedenle 2012 Ekim ayı ortalarında olumsuz görüş bildirdi ve otel inşaatının yapılamayacağını bildirdi. 

İZİN OLMAYINCA, RAPOR

Bunun üzerine harekete geçen AKP’li başkan Mustafa Demir, kendisinin DLH ile uzlaşacağını belirterek, KVK Müdürü Abay’dan, DLH’dan gelen olumsuz görüş yazısının gizlenmesini istedi. Demir, Abay’dan, otel projesi için “Tarihi eserle her hangi bir komşuluğu yoktur” diye kuruldan rapor çıkartılmasını da istedi.

“ÇÖKECEK, DÜŞECEĞİZ GAZETELERE”

Fezlekede, Abay’ın, DHL’nin 05.12.2012 tarhihli görüşü konusunda, “Kesinlikle orada inşaat yapılamaz diyor. Yarın bugün çökecek bina, bişey olacak, düşeceğiz gazetelere. Bilmiyorum abi yani bunlar anlaştı bir takım şeyler vermişler sözler herhalde. Ondan sonra yedi yedi beni bugün gittim beni bekliyordu zaten Belediye Başkanı ayrı arıyor” dediği iddia edildi.

KURUL BAŞKANINA TEHDİT

İddiaya göre; Mustafa Demir, DLH’nın olumsuz görüşününü ardından kurulun inşaat için vermemesi üzerine, Abay ve kurul başkanı Ceylan’a baskı yaptı. Demir, Ceylan’ı görevden aldırmakla da tehdit etti. Ancak kurul, Demir’in istediği raporu vermeye yanaşmadı.

DLH’DAN ÇARK

Demir bunun üzerine DLH raporunun gözardı edilerek, otelin arsasının 3. derece sit alanına dönüştürülmesi için yönlendirme ve baskıda bulunmaya başladı. Bunun sonucunda, 4. KVK otelin taşıyıcı sisteminin hafif malzemeden yapılması için proje hazırlanarak sunulmasını istedi. DLH da Japon mühendislerin otelin yapılmasına kesin olarak karşı çıkmalarına rağmen 04.11.2013 tarihinde Cemal Akmercan’a bir yazı yazarak, “Bina inşaatının tünel açısında büyük risk taşıdığı, bu nedenle de inşaatın dikkatle izlenmesinin gerektiğini” belirtti ve otel inşaatına izin verdi.

DİRENEN MÜDÜRE SÜRGÜN

4. KVK’nın da 1 ve 2. derece arkeolojik sit alanı içinde kalan otel arsasına izin verme noktasına geldiği fezlekede vurgulanırken, iddialara göre; Fatih Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Refik Lal, otel inşaatına izin verilmesini direndi. 

Sevinç Doğan, Mustafa Demir’in kardeşi Sebahattin Demir ile 11.02.2013 günü saat15.35’te yaptığı telefon görüşmesinde, “Hayır Sebahattin Bey kesinlikle Başkanın (Mustafa Demir) aşağıya el atması lazım” dedi. Demir ise “Ya atıyor atıyor. Biir başlasın ondan sonra Refik (Refik Lal) mefik kalmaz... Hepsini dağıtacağız” karşılığını verdi.

Bu görüşmenin ardından Lal görevinden alınarak, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne sürüldü ve burada kızağa çekildi. Lal’ın konuşmasını engellemek için müdürlük görevinden alınmadığı belirtildi.

Bütün usulsüzlüklerin ardından otel projesinin hangi aşamaya geldiği geldiği şöyle dile getirildi:

“Fatih Belediye Başkanlığının 17.12.2013 tarihinde Organize Suçlarla Mücadele Şubesine teslim ettiği Akmercanlar Proje dosyası içerisinde bulunan 11.06.2013 tarihli Fatih Belediye Başkanlığı İmar ve Planlama Müdürlüğünün tescil belgesinde ‘Akmercanlar Projesinin tescil edildiğinin’ yazdığı, dolayısı ile projenin inşaat ruhsatı aşamasına geldiği anlaşılmıştır.”

1.5 MİLYON DOLAR RÜŞVET

Akmercanlar’ın oteline izin vermesi için büyük çaba harcayan AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Demir’e 1.5 milyon dolar rüşvet sözü verildiği iddia edildi. Otel projesinin kuruldaki ve beledeyideki işlemleri sırasında da rüşvet dağıtıldığı ileri sürülüyor.

İşte fezlekedeki rüşvet iddialarına ilişkin iddialar:

Tape No 0805 ve 0806’da kayıtlı görüşmelerden ve 062 kayıt sıra nolu Fiziki Takip Tutanağından 28.01.2013 günü şüpheli Sevinç Doğan’ın elinde Akmercanlar dosyası olduğu halde Fatih Belediyesinde İmar Komisyonu Başkanı Bora Selim ve Halktaş Fatih Belediyesi İnşaat Akaryakıt Temizlik Eğitim Otapark İşletmeciliği şirketinin müdürü Kemal Arslan ile buluştuğu tespit edilmiştir. Gizli İzleme kayıtlarından da Akmercanlar Projesinin otel olarak yapılması karşılığında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e 1.5 Milyon Dolar, Başkan Yardımcısı Ednan Güler’e de 100.000 Dolar verileceği hususunda rüşvet anlaşmasına varıldığı anlaşılmıştır. 

045 kayıt sıra nolu 05.02.2013 saat 12.05 tarihli Gizli İzleme Kayıt Tutanağında; Sevinç Doğan’ın “Adnan (Ednan Güler) Başkan düşün yani orada ilk girildiği zaman otel olmasına orada karar verildi zaten,…, …bu arada biliyorsunuz 100 bin dolar Başkana verilecek denildi, ben de Akmercan’a dedim ki benim ödememden siz konuşun dedim benim ödememden oraya aktarın dedim o da tamam sorun yok, yani bu iş diyelim ki Akmercan’ın işi ben almamış olsaydım kesinlikle bu böyle 100 bin doları verince geçecekti,…, …bu arada Başkan (Mustafa Demir) beni yukarı çağırdı 1.5 milyon dolar istedi” dediği, 

"1. DERECEYDİ, ESERİ YOK ETTİRDİM, 2 DERECEYE DÜŞÜRDÜM"

069 kayıt sıra nolu 19.02.2013 saat 11.33 tarihli Gizli İzleme Kayıt Tutanağında Sevinç Doğan’ın “Burası anıt eserdi 1. derece tarihi eserdi, ben bunu 2. dereceye düşürdüm, tarihi eseri yok ettirdim ama onun belgeleri de bende, şuanda hakikaten iş bitmiş belediyeden 1.5 milyon dolar istedi bu Başkan” dediği tespit edilmiştir.

16.12.2013 saat:11.04 tarihli Gizli İzleme Kayıt Tutanağında; Sevinç Doğan, X Şahıs, Hakan ve Y Bayan Şahıs ile yaptığı görüşmede; Sevinç’in Akmercanlar projesi ile ilgili olarak Halktaş Fatih Belediyesi İnşaat Akaryakıt Temizlik Eğitim Otapark İşletmeciliği şirketi müdürü Kemal Arslan’ı kastederek  “…650 milyara aldım ama 50 SİNİ BİLİYORSUN KEMAL’E VERECEĞİZ ZATEN” dediği, Hakan’ın “Evet Kemal’e verdin mi sen” dediği, Sevinç’in “İŞTE 35 İNİ VERDİM YEDİ BİTİRDİ beni Hakan o... Allahım bu kadar aç olamaz... gönderiyoruz iki gönderiyoruz zaten baştan biliyorsunuz AKMERCAN’DAN ALDIĞI... vermişti bana 35, 15 kaldı o da dedi burada inşaat başlamadan bak dedim senin yer .. milyar para bul.. zaten orada e bu arada da buna bir sürü masraf yapıldı ,…, bir tane iş var 250 milyon istedi ... ADNAN BAŞKANIN (Ednan Güler) ONAY VERMESİ LAZIM BEN ONA O İŞİ YAPTIRACAĞIM ONDAN 125 BİN DOLARINI ADNAN’A VERİRİM…” dediği tespit edilmiştir. 

Yukarıda ele alındığı üzere 2013 yılı Şubat ayında şüpheli Mustafa Demir’in 1.5 milyon dolar, şüpheli Ednan Güler de 100.000 Dolar rüşvet anlaşmasına vardığı ele alınmıştı. 02.08.2013 tarihli 1903 kayıt kayıtlı nolu tapeden de şüpheli Ednan Güler’e ek olarak 125 Bin Dolar paranın rüşvet olarak verileceği anlaşılmıştır. Ayrıca Fatih Belediyesi Halktaş şirketi müdürü Kemal Arslan’ın şüpheliler Mustafa Demir ve Ednan Güler ile yapılan rüşvet anlaşmasına ve bu rüşvet karşılığında belediye nezdindeki Akmercanlar projesinin işlemlerini takip etmesi karşılığında Sevinç Doğan’dan 35 Bin TL para aldığı anlaşılmaktadır.


    :

    :

    :

    :

    " Mustafa Demir rüşvetin 'Fatih'i çıktı!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete