'Medya aktivistliği'nden IŞİD bombacısına

Suriye'de bir "ılımlı" muhalifin IŞİD'in intihar bombacısına dönüştüğü süreç, "muhalefetin" hangi zeminde yeşerdiğine ilişkin güçlü bir tanıklık sunuyor.
Suriye'de "ılımlı" muhaliflerle IŞİD ya da Nusra Cephesi türü "radikalleri" ayırt etmek çoğunlukla pek mümkün değil.

Ebu Bilal el-Homsi olarak bilinen IŞİD militanı, Suriye'de eylemler başladığında ÖSO bayrağı ile eylemler yapan ve protestoları videoya kaydeden bir "medya aktivisti" idi.


"En karanlık zamanlarda bile şaka yapar ve dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerle flört ederdi" denilen Ebu Bilal, yabancı gazeteciler için önemli bir "bilgi kaynağı" idi.

Ebu Bilal'in macerası, Humus'taki bir Alevi mahallesine düzenlediği intihar saldırısı ile sona erdi. Saldırıda 30 kişi hayatını kaybetti, 100 kişi de yaralandı.

Abu Bilal'in dönüşümü, ordunun Humus kuşatmasına bağlanıyor. Bilal'in arkadaşı olduğu iddia edilen Celal, "devrim"den önce mezheplerle ilgilenmediklerini, ancak kuşatmadan sonra yaklaşımlarının değiştiğini söylüyor.

Başta "seküler ve milliyetçi" olan muhalefetin önce İslamcılara, sonra da IŞİD gibi aşırılıkçılara doğru kaydığını ileri sürülüyor.Kuşatma sırasında yiyecek bulmakta zorlandıldığı, ancak üst düzey "isyancı" liderlerinin yeterli yiyeceğe sahip olduğu belirtiliyor.

Kaynak: New York Times 

    :

    :

    :

    :

    "'Medya aktivistliği'nden IŞİD bombacısına" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete