Orhan Pamuk: Demokrasi bitiyor

Pamuk: "Düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü, üniversite özerkliği ve kuvvetler ayrımına dayanan demokrasi artık yavaş yavaş sona eriyor diye korkuyorum.”
Orhan Pamuk, “Bir seçim demokrasimiz hiç şüphesiz var. Ama düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü, üniversite özerkliği ve kuvvetler ayrımına dayanan demokrasi artık yavaş yavaş sona eriyor diye korkuyorum” dedi.

Türkiye’de bir süredir gündemi belirleyen ve yayıncılardan sinemacılara, mimarlardan psikologlara dek birçok akademisyen, çalışan ve aydının imzasını buluşturan toplumsal barış kampanyası için görüş bildirenlerden biri de, Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk oldu.

'VAHİM BİR YANLIŞ'

Kendisine telefonla ulaştığımız yazar, dün (18 Ocak) İtalyan La Repubblica gazetesine de yansıyan ifadelerinde, şunları dile getirdi:

“Bildiri imzalayan öğretim üyelerinin gözaltına alınmasını, onlar hakkında soruşturma açılmasını, demokrasimizi daha da daraltan yeni bir vahim yanlış olarak görüyorum. Bildiri imzalamak, dilekçe yazmak fikrine katılalım katılmayalım; barışçı demokrasinin vazgeçilmez, en basit ve temel unsurlarıdır.

'DİNLEMEYİ ÖĞRENMELİYİZ'

Öğretim üyelerinin üniversite profesörlerinin görüşlerini açıklamadığı bir demokrasi düşünemeyiz. Görüşlerine katılmasak bile onları dinlemeyi öğrenmeliyiz.

Dilekçe imzalayan öğretim üyesinin evini basmanın, gözaltına almanın demokrasi ile ilgisi yoktur. Bir seçim demokrasimiz hiç şüphesiz var.

Ama düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü, üniversite özerkliği ve kuvvetler ayrımına dayanan demokrasi artık yavaş yavaş sona eriyor diye korkuyorum. Öğretim üyelerinin en son seçimi kazanan partinin görüşlerini desteklemeye zorlandığı bir ülke, artık demokrasi olmaktan çıkar.”

Kaynak: 

    :

    :

    :

    :

    "Orhan Pamuk: Demokrasi bitiyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete