Libya-Ankara-Suriye hattında Türk silah tacirleri

Türkiye üzerinden yapıldığı iddia edilen silah sevkiyatı uluslararası bir soruna dönüştü. Olay iç kamouyonda Suriye konusunda siyasal duruş üzerinden tartışılıyor. Oysa silah sevkiyatı şuan siyasetin alanından çıkıp ticaretin alanına girmiş durumda.
Suriye’deki içsavaş, silah tüccarları için para demek ve iddiaya göre çok sayıda ‘önemli’ Türk yetkili bu ticaretten hatırı sayılır oranda gelir elde ediyor.

Nokta, devlet krizine dönüşen ünlü MİT tırlarındaki silahların görüntüleri üzerinden iz sürdü ve Libya-Ankara-Suriye hattında silah ticaretinin detaylarına ulaştı. 



GÖRÜNTÜLERDEKİ DETAYLAR

Cumhuriyet Gazetesi’nin MİT tırlarındaki konteynerların iç görüntülerini yayınlaması önemli bir gazetecilik başarısıydı. Görüntülerdeki ağır silahların füze olduğu yazıldı. Ancak görüntüler detaylı incelendiğinde silahların menşei ve sevkiyatın detayları ortaya bambaşka bir tablo çıkartıyor.

Savcı Aziz Takçı idaresindeki jandarma, MİT tırlarını durdurduğunda çelik konteynırların içinde ne olduğunu anlamak için bomba arama köpeği ‘Vahim’ devreye girdi. Uzman Çavuş Gürman Karakuş sorumluluğundaki ‘Vahim’, tır dorsesinin üzerine çıkınca adeta çıldırdı.

Jandarma ekipleri çelik konteynerlerin somunlarını tek tek söktü. Konteynerdan çıkanlar tutanaklara “Top mermisi olarak değerlendirilen mühimmat” olarak yansıdı. Ancak top mermisi değildi.

Nokta’nın izini sürdüğü görüntüler farklı bir tablo ortaya çıkardı.

Savcılık emriyle çekilen fotoğraflarda, bir kısmı açılmış tahta kasalar görülüyor. Kasaların üzerinde siyah kalıp karakterle yazılmış üç kelime: ‘TRIPOLI SOCIALIST PEOPLE’S’.

Yazının devam ettiği tahta söküldüğü için görülmüyor. Ancak yazının tam hali; “Socialist People’s Libyan” şeklinde. Tripoli ise Libya’nın başkenti.



Açılan kutuların içinin çöl tozuyla dolu olması da sevkiyatın başlangıç adresi hakkında önemli ipucu veriyor.

TIRLARDAN ÇIKANIN AYNISI IŞİD’DE 

Konteynerlere ters-düz yerleştirilmiş yaklaşık bir metre uzunluğunda, gri gövdeli, lacivert uçlu mühimmatın üzerindeki yazı aynen şöyle: ‘FULL CHARGE, UOF -412, 100 MM’.

‘FULL CHARGE’ ibaresi mühimmatın içerdiği sevk barutunun tam dolumlu olduğuna işaret ediyor. Yani oldukça etkili bir menzile sahip. Mühimmatın çapı 100 milimetre. Üzerinde yazılı olan UOF-412 kodu ise bu mühimmatın bize D-10 ve muadili ‘tank topu’nda kullanıldığını söylüyor. Böylece anlıyoruz ki UOF-412 bir ‘tank mermisi’.

Tırların yakalandığı tarihte Suriye’de Esad dışında tank sadece IŞİD ve El Nusra’nın elinde bulunuyordu. Türkmenlerde o gün de bugün de tank yok.

Yaptığımız araştırmada UOF-412’nin geçmişinin İkinci Dünya Savaşı’na kadar uzandığını anlıyoruz. Doğu bloku üretimi UOF-412 tank mermisi, D-10 tipi tank topunda kullanılıyor.

Suriye Ordusu tıpkı Libya Ordusu gibi Doğu Bloku ülkelerine ait tankları kullanıyor. IŞİD’in ele geçirdiği tankları kullanabilmesi için ya Esad yönetiminden ya da Libya’dan gelecek tank mermilerine ihtiyacı var.

D-10 tank topu Rus yapımı T-54, T-55 tanklara monteli. Suriye ordusunda 2.000 civarında T-54 ya da T-55 model tank var ve bunların her geçen gün daha fazlası IŞİD’in eline geçiyor.

IŞİD ve El Nusra tarafından ele geçirilen T-54, T-55 tanklara dair onlarca video sanal ortamda yayınlandı. O videolardan birinde, bir El Nusra üyesi kamyonetten indirdiği mermileri Suriye ordusundan ele geçirdiği tanka yüklüyordu. Yüklenen tank mermileri, MİT tırlarındaki mermilerle bire bir aynı.

KASALARDAN ÇIKAN EL BOMBALARI

Fotoğraf analizine tahta sandıklarla devam edelim. 40 santime 50 santim ebatlarında onlarca sandık… Görevli jandarma ekibi sadece kasanın kapağını açarak fotoğraflıyor. Kutunun içinde muntazaman dizilmiş 20 yuvarlak kutu daha. Üzerleri çöl tozuyla kaplı.

Tutanağa bunlar da mühimmat olarak geçiyor. Ancak kasalardan çıkan yuvarlak kutuların her birinin içinde el bombası var.

Taarruz tipi el bombalarının muhafaza biçimi bu. Aynı siyah kutular, Amerikan yönetiminin Kobani’de YPG güçlerine yardım için havadan attığı mühimmatlar IŞID’ın eline geçtiğinde karşımıza çıkmıştı. IŞİD kuvvetlerinin çeşitli kaynaklarda bulunan görüntülerinde benzer kasalar ve el bombaları görülüyor.

Kaynak: Nokta Dergisi

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    :

    :

    :

    :

    "Libya-Ankara-Suriye hattında Türk silah tacirleri" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete