‘Konuşursak evimiz basılır’

Bölgedeki halk Silvan'da OHAL uygulandığını söyledi.
“Geziciler nerede? Niye bizi yalnız bıraktılar” diyor arkamızdaki genç adam. Bizimle konuştuğu anlaşılmasın diye yanımıza gelmek istemiyor. Mobese ’lerin gözünü diktiği kahvenin önüne atılan taburelerdeyiz. Sabahtan beri cep telefonları ve internet kesik. “Neden? Ne oldu?” sorularına onların da verecekleri bir cevap yok. Tek bildikleri eğer telefon ve internet kesilirse peşinden bir olay patlayacağı.

TGS, DİSK Basın-İş, ÇGD, Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin de aralarında yer aldığı gazeteciler platformunun Silvan’dan sonraki ikinci durağıydı Lice. Bölgeye uygulanan karartmayı biraz olsun aydınlatmak, yaşananları yerinde gözlemlemek istediğimizi söylüyoruz.

Tedirginler, “Buralar tehlikelidir” diyorlar. Eğer bizimle konuşurlarsa gece evlerinin basılacağını söylüyorlar. Zaten sık sık basılıyormuş. İçlerinden biri “Ben konuşurum” diyor, Almanya’da yaşıyormuş 3 ay önce memleketine gelmiş. Herkesin söylemekten çekindiği cümleler onun ağzından dökülüyor, diğerleri başlarıyla onaylıyor: “Buralarda OHAL yasaları uygulanıyor. Katliam yaşanıyor. Fis ovası yakılıp yıkılmış. Keşke Türk halkı bu vahşeti görebilse ama görülmüyor, gösterilmiyor.”

BİR TEK ERDOĞAN

Biz konuşurken iki kişinin koluna girdiği yaşlı bir amcayı yanımıza getiriyorlar. Azmi Kumral, gözleri görmüyor. 10 gün önce çıkan çatışmada oğlu yaralanmış. “Eczanede çalışıyordu oğlum. Çatışma çıkınca eczaneyi kapatıp eve gelmek istemiş. Dışarı çıkmış. Amcasının evi yakın diye oraya gitmek istemiş. Eve vardığında vurulduğunu anlamış” diyor. Hastaneye kaldırmışlar 23 yaşındaki Mehmet Emin Kumral’ı.

Bir hafta tedavi görmüş sonra gözaltına alınmış ve tutuklanmış. 

Azmi Kumral şu ifadeleri kullandı:

“Benim oğlumu herkes tanır, o sadece eczanede çalışıyordu. Örgütle bağı falan yoktu. Hemşireler de doktorlar da bilir bunu” 

“Artık gidin” diyorlar ve gün boyu sık sık duyacağımız cümleyi tekrarlıyorlar: “Buralar tehlikelidir.” Kalkarken Azmi Kumral’ın sesi yükseliyor: “Barış, barış, barış. Kimse savaş istemiyor. Bir tek Erdoğan savaş istiyor.”

Kaynak: Ayşe Yıldırım | Cumhuriyet

    :

    :

    :

    :

    "‘Konuşursak evimiz basılır’" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete