IŞİD emiri: Türkiye’yle rehine takasında görev aldım

Suriye'de YPG'nin elinde esir olan IŞİD emirlerinden Kerim Amara, tutulduğu cezaevinde kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Amara, 101 gün boyunca IŞİD’in elinde rehin kalan 49 Musul Konsolosluğu çalışanının serbest kalması için yapılan takasta görev aldığını öne sürerek, ‘Türkleri aldık, Türkiye’ye verdik. Türkiye de adamlarımızı bize verdi” dedi.

Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesinde Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile IŞİD arasında çıkan çatışmalarda yakalanan IŞİD militanları, YPG’nin cezaevlerinde tutuluyor.

Sputnik, YPG’nin kontrolündeki Rojava bölgesinde bu cezaevlerine özel izinle girerek yakalanan IŞİD üyeleriyle röportaj yaptı. IŞİD’çilerden bir diğeri ise, örgüte 2013 yılında katılan ve 2015 yılında YPG tarafından yakalanan 31 yaşındaki Tunus vatandaşı Kerim Amara.

TUNUS – LİBYA — TÜRKİYE HATTI

Daha önce Sputnik’e konuşan diğer IŞİD üyeleri gibi örgütün Türkiye ile bağlantasına dikkat çeken Tunuslu IŞİD üyesi Amara, örgüte katılım süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Tunus devriminden sonra birçok genç İslami örgütlere bağlandı ve cihad ile ilgili eğitimler aldı. Ben de cihad eğitimine katıldım. Bir arkadaşımın önerisiyle IŞİD ile bağlantı kurdum. Tunus’tan Libya’ya oradan da uçakla Türkiye geldim. Türkiye sınırından kaçak olarak Suriye’ye geçtim.”

ÖNCE IRAK ORDUSU İLE SONRA ÖSO VE YPG’YLE SAVAŞTI

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bir kaçakçı ile irtibat kurduğunu anlatan Amara, şöyle devam etti:

“Reyhanlı sınırından Suriye’ye geçtim. 2013 yılında Halep’in bir köyünde 15 gün askeri eğitim aldım. 2015 yılında Halep bölgesinde Suriyeli bir kadınla evlendim. Örgütte bir grubun emiriydim. Örgütte kaldığım ilk dönem Irak’a savaşmaya gönderildim. 1 yıl Irak’ın Ramadi kentinde kaldım ve orada Irak ordusuyla savaştım. Irak’tan sonra örgüt beni Halep’in kuzeyinde bir köye gönderdi. 2,5 ay o köyde kaldım ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) karşı savaştım. Sonra beni Kobani’ye YPG’ye karşı savaşmaya gönderdiler.”

TÜRKİYELİ IŞİD’CİLERİN ÖRGÜTTEKİ ROLÜ

20 kişilik bir grubun emirliğini üstlendiğini, 400 kişiyle Kobani’ye savaşmaya gittiğini dile getiren Amara, YPG tarafından yakalanmasını da şöyle anlattı:

“Kobani’ye vardıktan bir hafta sonra, YPG gece kaldığımız tepeye büyük bir baskın yaptı. Ben de kaçtım ve yolumu kaybettim. Türkiye sınırına geldim, bir sivil bana seslendi. Kendisine YPG’li olduğumu söyledim. Üzerimde silah yoktu, bomba vardı. O kişi beni evine götürdü, yemek yedirdi. Sonra eve YPG’liler geldi. Benim kendilerinden olmadığımı anladılar ve tutukladılar. Kobani’de sadece 1 hafta kaldım. Kobani’de kaldığım bölgede 8 IŞİD üyesi vardı, bunlardan 6’sı Türkiye’dendi. Bu kişiler tepenin savunmasını üstlenmişti. Gruptaki 2 Türk’ün Cerablus’taki IŞİD emirleriyle ilişkileri iyiydi.”
‘TÜRKİYE YÜKÜMÜZÜ HAFİFLETİYORDU’

Amara, örgütte kaldığı 2 yıla yakın süre boyunca, Türk askerinin IŞİD’e katılımlara engel olduğu yönünde bir konuşmaya şahit olmadığını da söylerken, IŞİD içindeki Türkiye algısına dair ilginç bilgiler paylaştı:

“Türkiye’nin IŞİD’e yardımları vardı, yükümüzü hafifletiyorlardı. Türk askerinin IŞİD’e katılmak isteyenlere engel olduğunu hiç duymadım. Türkiye’nin IŞİD’i sevdiği ve yardım ettiği söyleniyordu.”

TÜRKİYE’YLE REHİNE TAKASI

Amara, 101 gün boyunca IŞİD’in elinde rehin kalan 49 Musul Konsolosluğu çalışanının serbest kalması konusunda da önemli iddialarda bulundu.

O dönem Türk basınında çıkan haberlerde 49 rehineye karşı Türkiye’de tutuklu bulunan 180 IŞİD üyesinin takas usulüyle serbest bırakıldığı iddia edilmiş, Türkiye iddiaları resmi olarak yalanlamamıştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, takas iddiasıyla ilgili, “Maddi değil siyasi pazarlık yapıldı. Yani velev ki takas oldu, ben bir Cumhurbaşkanı olarak şuna bakarım: 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişilmez” demişti.
Örgütte, Grup Emiri olarak görev üstlenen Kerim Amara, Irak’ta bulunduğu dönemde bu takasta rol oynadığını öne sürdü. Başkonsolos dahil olmak üzere 49 konsolosluk çalışanını, Türkiye’yle takas edildiğini söyleyen Amara, “Musul konsolosluğundaki Türkleri aldık onları, Türkiye’ye verdik. Türkiye de bizim adamlarımızı bize verdi. Çalışma istihbari oldu” dedi.

‘KOBANİ’DEN TÜRKİYE’YE GEÇİP YİYECEK ALIYORDUK’

IŞİD’in Türkiye ve Irak’a mazot sattığına da söyleyen Amara, Sputnik’e konuşan diğer IŞİD üyeleri gibi, gıda ihtiyaçlarını Türkiye ve Suudi Arabistan’dan karşıladıklarını belirtti.

Tunuslu IŞİD üyesi, Kobani’de bulunduğu sırada gördüklerini şöyle anlattı:

“Kobani savaşında bir emirimiz Türkiye’ye gidip geliyordu. Motorla Türkiye’ye gidip yiyecek ve başka malzemeler getiriyordu. Örgütte Türk emirler vardı.”


Kaynak: Sputnik Türkiye /  Hikmet Durgun

    :

    :

    :

    :

    "IŞİD emiri: Türkiye’yle rehine takasında görev aldım" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete