Fırat Çakıroğlu'nun ölümünde büyük soru işareti

Ege Üniversitesi'nde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan kavgada Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili siyasilerden çarpıcı açıklamalar geldi.
Ambulansın olay yerine 45 dakika geç geldiğini savunan MHP'li Vural, yaşanan olayı “Amaç gençlik üzerinde oyun oynayarak onları sokağa dökmek” sözleriyle değerlendirdi

Siyasi ayrım yapmadan bütün gençlere seslenen HDP lideri Demirtaş, tahrik uyarısı yaptı.

“Bu tahrikler hükümetin bilgisi dışında, hükümete karşı gerçekleştirilmez” dedi. TBMM Genel Kurulu'nda konuşan HDP'li Baluken ise “Hükümetin, ne zaman parlamentoda dayatmaya çalıştığı bir yasa olursa bu tarz sokak hareketliliklerini bizzat planladığını çok iyi biliyoruz” iddiasında bulundu

Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi ve Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun önceki gün Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan olaylarda bıçaklanarak hayatını kaybettiği olayda 6 kişi gözatına alınırken siyasilerden olayla ilgili çarpıcı açıklamalar geldi.

OLAYDAN ÖNCE UYARMIŞ

Olayı İç Güvenlik Paketi görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu'nda öğrenen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Çakıroğlu'nun şehit edildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu kürsüden hükümete, PKK'nın üniversitedeki örgütlenmesine karşı tedbir alınmasını defalarca ifade etmiş, Ege Üniversitesi yönetiminin de PKK'nın bu yapılanmasıyla ilgili hiçbir tedbir almamasıyla ilgili, bu konuda, hem Rektörlüğü hem emniyet teşkilatını uyarmıştım.

Bu değerli kardeşim beni birkaç kere aradı. Dün çıkan bir gerginlik ve bu gerginlikten sonra bugün sınava girecekler, polise "Tedbir alın" diyor. Ama maalesef sınava girerken polis yok, saldırıya uğruyorlar ve bıçaklanarak ölüyor."

"POLİS ARABA VERMEDİ"

Ambulansın 45 dakika geç gittiğini ve Çakıroğlu’nun kan kaybından vefat etiğini belirten Vural, "Aldığım bilgilere göre, inşallah öyle değildir ama, oradaki bir polis arabasıyla gönderilmesi talebi uygun görülmüyor.

Bunun sorumlusu kim? Elinizi vicdanınıza koyunuz. İç güvenlikte buna alacağınız ne tedbir var" diye sordu.

Çakıroğlu'un cenazesine katılmak için dün İzmir'e giden Vural MHP İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında daha önce de okulda yaşanan olaylardan örnekler vererek, Çakıroğlu’nun hedef gösterildiğini söyledi.

Çakıroğlu’nun hayatını kaybettiği olayı anlatan Vural, “Fırat’ın formasyon derslerinde imza atması gerekiyor. Bu olay meydana gelmeden önce darp ediliyor.

Tekrar fakültede imza atıyor. İmza attıktan sonra Edebiyat Fakültesi’nden çıkarken, organize bir grup saldırıyor. Bu gruptan kaçanlardan birkaç kişi Fırat’ı kantinde bıçaklıyor” dedi.

"BURASI KANDİL DEĞİL"

Ege Üniversitesi’nde daha önce meydana gelen olaylardan da örnekler veren Vural, şöyle konuştu; “18 Kasım 2013 tarihinde Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ne giren 3 kişi, baskı ve şiddet yoluyla kütüphaneden alınıyor.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne getiriliyor. Rehin tutuluyor. Kimlik kontrolü yapılıyor. ‘Sen misin Apo’ya karşı olan’ diye yapılıyor. Burası Kandil değil burası Ege Üniversitesi. Ondan beri sınavlara giremiyorlar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 yıl önce söylediği söze atıfta bulunarak, “Bunlar bırakın Fırat’ın kıyısındaki koyunu, gencecik kardeşimiz Fırat’ı koruyamadılar” diyen Vural, “Ege Üniversitesi yaşanan bu olayda amaç gençlik üzerinde oyun oynayarak sokağa dökmektir. Biz fikir mücadelemizi, hak mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız” ifadesini kullandı.

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ege Üniversitesi’nde yaşanan olayın soruşturulması ve bir ihmal var ise tespiti için iki müfettişin görevlendirildiğini ifade etti.

OLAYIN ARKASI iYi ARAŞTIRILMALI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Ege Üniversitesi'nde bir öğrencinin ölümüyle sonuçlanan kavgayla ilişkin sorusu üzerine Demirtaş, "Olayın güvenlik paketinin parlamentoda görüşülmeye başlandığı ve hükümetin dayattığı bir dönemde gerçekleşmesinin, arkasının iyi araştırılması gerektiği hissiyatı uyandırdığını" söyledi.

İKTİDAR HESABINI VERMELİ

Demirtaş, görüşlerini şöyle aktardı: "Kimliği, düşüncesi ne olursa olsun gençlerin bu şekilde öldürülmesi hepimizi derinden üzüyor, kaygılandırıyor. Herkesin çok dikkatli olması lazım.

Bu dönemlerde dikkat ederseniz, seçim atmosferine girilen her süreçte üniversitelerde özel olarak tahrikler planlanır. Bu tahrikler hükümetin bilgisi dışında, hükümete karşı filan gerçekleştirilmez. AKP hükümeti de dün Ege Üniversitesi'nde meydana gelen veya getirilen bu olayın hesabını vermek zorundadır."

Üniversiteye aralarında dışarıdan kimselerin de olduğu 150 kişilik bir grubun girdiğini ve çevrede polisin bulunmadığını savunan Demirtaş, "Gece gündüz üniversiteyi işgal eden polis, o saatlerde yok. Gençlerden biri bıçaklanıyor, 45 dakika, 1 saat ambulans yok. Bütün bunlar tesadüf müdür, iyi araştırılması lazım" diye konuştu.

"AYRIM YAPILAMAZ"

Üniversite öğrencileri ve gençlere dikkatli davranmalarını tavsiye eden Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Sakın ola ki bu tür olaylar karşısında duygusal reflekslerle birbirini kıracak, birbirini tahrik edecek hamleler yapmasınlar.

Bundan hepimiz sadece zarar görürüz. Defalarca Türkiye'de denendi, görüldü, bundan karlı halk olmuyor. O nedenle MHP'lisi, HDP'lisi, CHP'lisi, AKP'lisi, ayrım gözetmeden bütün gençlere söylüyorum.

Aman dikkatli olun. Bu zamanlar tahriklerin çok yoğun olacağı zamanlardır. Bir kişi MHP'lidir diye 'kıymetsizdir' diyemezsiniz. Türkiye'nin tamamı bu tür olaylardan  kaygı duyar."

"O GÜN POLİSLER KAYBOLDU"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: Hükümetin, parlamentoda dayatmaya çalıştığı bir yasa olursa bu tarz sokak hareketliliklerini adeta bizzat planladığını çok iyi biliyoruz. Ege Üniversitesi’nde 4 gündür geliyorum diye bir hadise yaşandı.

O gün ne hikmetse polisler ortadan kayboluyor. Adeta öğrencilerin karşı karşıya geldiği bu acı olayın yaşanması için bir zemin hazırlanıyor.”

ACILI BABA: Ben CHP'liyim oğlum MHP'li, suç mu?

İkindi vakti kılınan namazın ardından Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun cenaze namazı kılındı. Bu sırada sık sık tekbir getiren kalabalık, terörü lanetleyen sloganlar attı. Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun tabutu, taşındığı sırada yine sloganlarla cinayet protesto edildi.

Çakıroğlu'nun cenazesinin Pınarbaşı Mezarlığı'na götürülmesinin ardından baba Fuat Mahir Çakıroğlu basına konuştu. Kedisinin CHP'li olduğunu söyleyen acılı baba Fuat Mahir Çakıroğlu şunları söyledi:

"BAŞKALARI YAŞAMASIN"

"Ben CHP'liyim, yönetici değilim. Gider oyumu kullanırım. Ama oğlum MHP'li oldu. Suç mu öyle olması? Oğlumun üç ayı vardı mezun olmasına. Ona izin vermediler. Hep başarılı öğrencileri seçiyorlar.

Bu organize bir hareket. Bu olaylar bitecek mi? Bitmeyecek, yine devam edecek. Önlem alınsın. Benim başıma geldi. Ben acıyı yaşadım başkaları yaşamasın." Bu arada Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun uzun zamandır ölüm tehdidi aldığı öne sürüldü.

TEHDİT ALIYORDU

Arkadaşlarının ifadelerine göre; defalarca aldığı tehditler nedeniyle rektörlüğe ve emniyete defalarca şikayette bulunan Çakıroğlu’nun adı “Ege’de Faşist Provokasyon Var” isimli Facebook sayfasında da geçtiği belirtildi. "Fırat Çakıroğlu’ndan soracak hesabımız var” diye paylaşılan fotoğrafta Çakıroğlu’nun hedef gösterildiği kaydedildi.

Çakıroğlu hayatını kaybettiğinde yanında olan arkadaşı Batuhan Gürbüz, ambulansların 45 dakika sonra geldiği belirterek, “Polise arkadaşımızı 700 metre ilerideki hastaneye götürmesini söyledik, arabaya almadılar” dedi.

    :

    :

    :

    :

    "Fırat Çakıroğlu'nun ölümünde büyük soru işareti" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete