Cumhurbaşkanlığı'ndan "Hitler" açıklaması

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti dönüşünde ifade ettiği "Hitler Almanyası" benzetmesinin bazı haber kaynakları tarafından açıkça çarpıtılarak ve tam tersi bir mana verilerek kullanıldığını bildirdi.
Suudi Arabistan'dan dönüşünde Başkanlık sistemi ile ilgili bir soruya yanıt veren Erdoğan, "Üniter sistemli başkanlık baktığımızda var. Hitler Almanya'sına baktığımızda da bunu görürsünüz" ifadesini kullandı. Fakat Cumhurbaşkanlığı bugün yaptığı açıklamada Erdoğan'ın sözlerinin çarpırıldığını söyledi.

Erdoğan'ın dün yapmış olduğu açıklama şu şekilde;

"Başkanlık sistemi ile ilgili çok geniş bir kesimi dinleyeceğiz. Üniter sistemli başkanlık baktığımızda var. Hitler Almanya'sına baktığımızda da bunu görürsünüz. Başka ülkelerde de görürsünüz. Yeter ki bütün mesele başkanlık sisteminin uygulamasında halkını rahatsız eden bir yapısı olmasın. Şu anda da 'Başkanlık sistemleri de A’dan Z’ye pirüpaktır' diyemeyiz ama diğerlerine kıyasla baktığımız zaman parlamenter demokrasiye göre onların çok daha başarılı olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde başkanlık sistemini olduğunu görüyoruz. ABD’deki partili başkanlık sistemidir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti dönüşündeki açıklamasında geçen 'Hitler Almanyası' benzetmesinin bazı haber kaynakları tarafından çarpıtıldığını ve aksi bir anlam verildiğini belirten Cumhurbaşkanlığı yazılı bir açıklama yaptı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki açıklamasında üç noktanın altını çizdiği ifade edildi.

İşte o açıklama;

Başkanlık sistemi üniter devletlerde de olur. Başkanlık sistemi, federalizme dayanmak zorunda değildir.

Hem parlamenter hem de başkanlık sisteminde esas olan, adalet ilkesinin uygulanması ve halkın beklentilerinin karşılanmasıdır.

İster parlamenter ister başkanlık modeli olsun, sistem kötüye kullanıldığında, Hitler Almanyasında olduğu gibi ortaya felaketle sonuçlanan kötü yönetimler çıkabilir. Ne parlamenter sistem ne de başkanlık sistemi, bu tür sonuçların ortaya çıkmasına tek başına engel olamayabilir. Önemli olan millete hizmet eden adil bir yönetim tarzının benimsenmesidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bu hususların altını çizmek için 'Hitler Almanyası' örneğini daha önce de verdiği belirtilen açıklamada, bazı basın kuruluşlarının "Erdoğan, etkili başkanlık sistemine örnek olarak Hitler Almanyasını gösterdi" şeklinde haber yapmasının tarafsız ve dürüst habercilik ilkeleriyle asla bağdaşmadığı vurgulandı.


Açıklama şöyle devam etti:

"Böyle bir benzetme söz konusu değildir. Holokostu ve antisemitizmi, İslamofibiyle beraber bir insanlık suçu olarak ilan eden Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadelerinin Hitler Almanyasına olumlu bir gönderme gibi yansıtılmaya çalışılması kabul edilemez."

Kaynak: Cumhurbaşkanlığı

Karşı Gazete olarak Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmayı ve Cumhubaşkanlığının konu ile ilgili bugün yağtığı açıklamayı birlikte verdik. 

Karar Vatandaşın...

    :

    :

    :

    :

    " Cumhurbaşkanlığı'ndan "Hitler" açıklaması " hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete