Chomsky: Diyarbakır’a defalarca gittim

Tarık Ali: “Vekiller kentlere sokulmazken, meczup liderin davetiyle gelmek utanç olur, hükümet terörü bittikten sonra Kürt halkının davetiyle gelirim”
Kitap okumadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Barış için Akademisyenler bildirisine imza atan düşünürleri “müsvedde” diye tanımlayıp cehalet ve karanlıkla suçlamasının ardından bu bildiriye imza atan Tarık Ali ve Noam Chomsky Erdoğan’ı eleştirdi. Ali ve Chomsky, Erdoğan’ın “Türkiye’ye gelin” davetini geri çevirdi.

“Erdoğan’ın imzacılara karşı öfke patlaması, Gezi protestolarının zırhını delmesinden sonra ne kadar paranoyak ve savunmacı hale geldiğinin bir göstergesi” diyen Britanyalı düşünür Tarık Ali, geçmişte Erdoğan’a destek bildirisi yayımlayan liberallerin alkışlandığını hatırlatarak “Ama kendisini eleştirenler olduğu zaman öfkesini onlara yöneltiyor - bu eleştirilerin kendi ülkelerinde de muhalif olan kişilerden gelmesine rağmen” ifadelerini kullandı.

Tarık Ali, diğer NATO liderlerinin Türkiye’nin doğusunda olanları görmezden geldiğini, sözde ‘uluslararası toplum’un ve ehlileştirilmiş medya ağlarının tamamen sessiz olduğuna dikkat çekti ve “Erdoğan’ın mevcut tablodan mutlu olması gerekirdi. Ama o kesinlikle hiçbir eleştiri istemiyor. Bunun imkansız olduğunu bilmesi gerekir” dedi.

ERDOĞAN'IN ŞAKASI

Erdoğan’ın davetini meczup bir liderin şakası olarak değerlendiren Ali “HDP liderlerinin kuşatma altındaki kentlere girmesi yasaklanırken, Erdoğan’ın emriyle çok sayıda insan öldürülürken, Kürt basını ağır bir saldırı altındayken Türkiye’yi hükümetin gözetimi altında ziyaret etmek benim için bir utanç olurdu” ifadelerini kullandı.

Tarık Ali, Erdoğan’ın iddia ettiğinin aksine bölgeyi çok iyi bildiğini, Türkiye’ye düzinelerce kez geldiğini ve buradaki arkadaşlarından yaşananları öğrendiğini söyledi ve “Daha Ankara Katliamı’nın arkasındaki ilişkileri ortaya çıkaramamış bir hükümet, güvenilir bir hükümet değildir” dedi.

Ali, sözlerine şöyle devam etti: “Bu metnin imzacılarının çoğu, on yıllardır Kürt halkının politik ve toplumsal taleplerini destekliyordu. Hem askeri diktatörlüklere karşı, hem de Cumhuriyetçi hükümetlere karşı Kürt halkını destekledik. Bugün baskıyı uygulayanlar İslamcılar oldu diye neden bundan vazgeçelim? Bu otoriter ve yozlaşmış hükümetin estirdiği terörün bitmesinin ve tutsakların serbest bırakılmasının ardından Diyarbekir’i ziyaret etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Erdoğan’ın sahte ve temelsiz davetine HAYIR diyorum. Erdoğan’ın davetiyle değil, Kürt halkının temsilcileri davet ettiğinde bölgeye giderim.”

CHOMSKY: DİYARBAKIR'A DEFALARCA GİTTİM

ABD’li akademisyen Noam Chomsky ise Diyarbakır’a defalarca gittiğini, fakat bu ziyaretlerin hükümetlerin davetiyle gerçekleşmediğini hatırlatırken “Aksine, hükümetin benim ziyaretlerimden pek memnun olduğumu sanmıyordum. Çünkü ilk ziyaretim Türk hükümetinin 90’lardaki vahşetini eleştiren yazılarımı yayımlayanların Kürt yayıncının yargılandığı davaya destek vermek içindi. Bugün Kürt kentlerini serbestçe ziyaret etmek istesem Erdoğan buna izin verir mi bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin saldırıların ardından Erdoğan’ın pek çok yoldan desteklediği IŞİD’i suçlarken bu örgütten farksız olan Nusra Cephesi’ne yardım etmeye devam ettiğini söyleyen Chomsky, “Erdoğan, hem Suriye’de hem Irak’ta sahada IŞİD’e karşı savaşan ana güç olan Kürtlere karşı işlediği suçları lanetleyenlere nutuk atmaya başladı. Başka söze gerek var mı?” dedi.

Kaynak: Onur Erdem / BirGün Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "Chomsky: Diyarbakır’a defalarca gittim" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete