AYM'den flaş Cemaat operasyonu kararı!

'Paralel Yapı'ya üye oldukları iddiasıyla AYM'ye başvuran polisler hakkında ilk karar...
Anayasa Mahkemesi, paralel yapı soruşturması kapsamında tutuklanan polislerin bireysel başvurularını, açıkça dayanaktan yoksun ve başvuru yolları tüketilmemiş olması nedeniyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 8 Nisan Çarşamba günü yaptığı toplantıda paralel yapı soruşturması kapmasında tutuklanan polis memuru Hikmet Kopar’ın da arasında yer aldığı diğer polislerin bireysel başvurusunu karara bağladı.

Bireysel başvuruyu değerlendiren Genel Kurul, polislerin adil yargılanma haklarının ihlal edildiğinin, yasal gözaltı süresinin aşıldığına ilişkin iddialarının “başvuru yollarının tüketilmemiş olması” nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Anayasa Mahkemesi, polislerin, kuvvetli suç şüphesi ve tutuklama nedeni bulunmadığı, itirazların gerekçesiz olarak reddedildiği ve tutuklama yasağı kapsamında olan suçtan tutuklama kararı verildiğine ilişkin iddiaları ise “açıkça dayanaktan yoksun olması” nedeniyle kabul edilemez buldu.

Yüksek Mahkeme, başvurucuların, serbest bırakılma sonrasında yeni delil olmaksızın yakalama emri çıkartıldığı, doğal hakim ilkesine aykırı, tarafsız ve bağımsız olmayan yargı merciince tutuklandıkları, soruşturma dosyasına erişim imkânı ve savunma için makul süre verilmediği, etkili başvuru hakkının ihlal edildiği ve masumiyet karinesinin ihlal edildiğine ilişkin iddiaları da açıkça dayanaktan yoksul olarak değerlendirdi.

    :

    :

    :

    :

    "AYM'den flaş Cemaat operasyonu kararı!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ