Aday hakimler tek tek fişlendi

HSYK ve Adalet Akademisi’nin, hâkim adaylarıyla ilgili büyük bir fişleme skandalına imza attığı iddia edildi.
HSYK ve Adalet Akademisi’nin, mesleğe kabul edilmeyi bekleyen ve atanmaları için önlerinde hukuki bir engel bulunmayan hâkim adaylarıyla ilgili büyük bir fişleme skandalına imza attığı iddia edildi.

17 ve 25 Aralık soruşturmalarının ardından siyasallaşan yargı camiası yeni bir skandalla daha çalkalanıyor. İddiaya göre, mesleğe kabulleri yapılması için dosyaları HSYK’ya gönderilen hâkim adaylarının hala atamalarının yapılmamasının nedeni, “fişleme skandalı”. HSYK tarafından mesleğe kabulleri yapılması beklenen hâkim adayları, sınavları başarıyla geçmelerinin yanı sıra, staj yaptıkları mahkemelerde ve Adalet Akademisi’nde olumlu sicil aldılar. Ancak tüm bunlar mesleğe kabulleri için yeterli olmadı.

MESLEĞE KABUL İŞLEMLERİ DURDURULDU

Adliye koridorlarında konuşulanlara göre, HSYK internet sayfasında kura tarihinin ilan edilmesine rağmen, bu hâkimlerin mesleğe kabul işlemleri durduruldu. Mesleğe kabullerinden önce hakimlerin hangi siyasal gruba ya da dini cemaate yakın oldukları belirlenmeye çalışılıyor. AKP’ye yakınlığı bilinen iki hâkimin, aday hâkimlerin fişlenmesinde rol oynadıkları belirtiliyor. Söz konusu iki hakimin sosyal medyada AKP propagandası yapan paylaşımlarıyla da dikkat çeken isimler oldukları ifade ediliyor.

ATAMAYA HUKUKİ ENGEL YOK

İdari yargı hâkim adayları staj döneminde çeşitli mahkemelerde ve Danıştay’da görev yapıyor ve görev yaptıkları mahkeme başkanları tarafından haklarında sicil fişi düzenleniyor. Yaklaşık iki yıldır bu görevi yürüten söz konusu hâkim adaylarının mesleğe kabullerinin önünde hukuki bir engel bulunmuyor.

Ancak HSYK hakimlik için gerekli şartları tamamlamış bu adayları mesleğe kabul etmiyor. HSYK’nin bu uygulamasının ise geçmişte bir örneği bulunmadığı ifade ediliyor. resmi belgede sahtecilik Öte yandan HSYK’nın, bu uygulamasına gerekçe oluşturmak amacıyla hâkim adaylarının sicillerinin bozulması için dosyaları, Adalet Akademisine geri gönderdiği öne sürülüyor.

Bu işlemle, fişlenen hâkim adaylarının olumlu sicillerinin olumsuzlarla değiştirilerek kurula geri gönderileceği iddia ediliyor. Ceza hukuku uzmanlarına göre ise, daha öncede olumlu şekilde düzenlenmiş ve UYAP sistemine kaydedilmiş sicil belgelerinin değiştirilerek yeniden düzenlenmesi “resmi belgede sahtecilik” suçunu oluşturuyor.

Kaynak: Taraf / Aysun Yazıcı

    :

    :

    :

    :

    "Aday hakimler tek tek fişlendi" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete