Örnek aldıkları Japonya bile doları karşısına alamadı

Artık AKP'de gerçeği örtemiyor, Türkiye iflasın eşiğine geldi.
İşte Süleyman Yaşar'ın o yazısı...

Hatırlayacaksınız dünyada faizler sıfır düzeyindeyken bizim Merkez dünyanın en yüksek politika faizini verdi. Ve politika faizlerini 2009’da yüzde 22’ye yükseltti. Hattâ o dönemin Merkez Bankası Başkanı bugünün politikacısı 1 dolar 1 lira olacak diye övündü.

Kendisine Japonya’yı örnek aldığını belirtti. Hatırlayacaksınız, Japonya bile dolar karşısında parasının değerlenmesine dayanamayıp kur savaşına katılmak zorunda kaldı. Parasının değerini hızla düşürdü. O dönemin başkanı aslında ne yaptığının ve ne söylediğinin farkında değildi.

Niye hatırlattık bunları?

Şundan hatırlattık; dünyada faizler sıfırken en yüksek politika faizini veren Merkez şimdi dünyada faizler artarken bu defa politika faizlerini indirdi. Bir de üstüne üstlük para arzını hızla artırmaya başladı.

Nasıl mı?

Merkez Bankası’nın en son verilerine göre geniş tanımlı para arzı M2 bir haftada 1 trilyon 147 milyar liradan 1 trilyon 161 milyar liraya yükseldi. Yani bir haftada yüzde 1,2 oranında arttı para arzı. Yineyıllık para arzı artışı yüzde 19,4 oldu.

MERKEZ’İN KIRILGANLIĞI ÇOĞALIYOR

Peki, ne anlama geliyor bu?

Şu anlama geliyor; Merkez Bankası’nın kırılganlığı artıyor. Aynı zamanda enflasyonu çoğaltan bir genişleme oluyor.

Gelelim Merkez’in kırılganlığının nasıl arttığına…

Şöyle artıyor kırılganlık; Merkez’in rezervleri 120 milyar dolar olduğundan teorik olarak bu miktar para arzını oluşturan Türk Lirası dövize çevrildiğinde bir dolar 9,55 liradan bir haftada 9,67 liraya yükseldi. Böylece Merkez‘in kırılganlığı hızla arttı.

Peki, Merkez niye gerekeni yapmıyor?

Yapamıyor. Çünkü Merkez bağımsız değil. Merkez inşaat sektörünün, kentsel dönüşüme iş yapanların esiri oldu. Bu nedenle dünyada faizler artarken politika faizlerini artıramıyor. Üstelik para arzını çoğaltıyor. Böylece olması gerekenin aksini yaparak hem döviz fiyatını artırıyor. Hem de enflasyonu. Unutmadan, Hazine borçlanma faizlerinin hızla artarak yüzde 7,5’dan yüzde 11,2’ye yükseldiğini belirtelim. Yani Merkez’in direnmesine rağmen Hazine’ye borç verenler fiyatı yükseltiyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    :

    :

    :

    :

    "Örnek aldıkları Japonya bile doları karşısına alamadı" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete