Günün Videosu

Kâr için işçiye ölüm tuzağı kurmuşlar!

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Özer, Türkiye’de yaşanan iş kazalarının büyük bölümünün patronların aşırı kar hırsı yüzünden meydana geldiğini açıkladı
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, 8-11 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak ‘8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’ hazırlıklarıyla ilgili olarak bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenledi.

Özer, ana teması “Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği” olarak belirlenen konferansa ulusal ve uluslararası düzeyde yaklaşık 5 bin kişinin katılmasını beklediklerini, konferansta iş sağlığı ve güvenliği alanında sektörel yaklaşımlardan meslek hastalıklarına, iş kazalarının nedenlerinden yasal düzenlemelere kadar 36 farklı konunun masaya yatırılacağını bildirdi.

SENSORÜ DEVRE DIŞI BIRAKMIŞLAR

Genel Müdür Özer, iş kazalarının sadece yüzde 2’sinin insan dışı önlenemez nedenlerden kaynaklandığını, yüzde 98’inin ise insana bağlı ve önlenebilir nitelikte olduğunu söyledi. Türkiye’de iş kazalarının büyük bir bölümünün patronların aşırı kar ve üretim hırsından kaynaklandığını ifade eden Özer, “Örneğin madenlerde zehirli havanın yükselmesini anında haber verip üretimi durduran sensor sistemleri var. Bunu kurmak zorunlu. Ancak bir madende denetime gittik. İşveren sensorun geçtiği hatta temiz hava boruları yerleştirmiş. O borulardan sensor hattına sürekli temiz hava veriliyor. Böylece işçilerin çalıştığı madende karbondioksit seviyesi ölüm tehlikesine ulaşsa da sensor temiz hava raporu veriyor. Gözlerimize inanamadık, hemen söktürdük” dedi.

300 BİN İŞÇİ EĞİTİLECEK

Özer, benzer durumun inşaatlarda da yaşandığını, örneğin bina inşaatlarındaki havalandırma ya da asansör boşluklarının inşaat sırasında küçük bir maliyetle kapatılacakken bunun yapılmadığını söyledi. İnşaatlara 2 bin 500 liraya tam güvenli iskele kurulabilecekken müteahhitlerin bu masraftan kaçınıp işçilerin hayatını tehlikeye attığını belirten Özer, eski tip iskele kullanan inşaatları anında kapattırdıklarını belirtti. Özer, eğitimsizlikten kaynaklanan işçi ölümlerini engellemek için 300 bin inşaat işçisini 26 Mayıs’tan itibaren eğitime alacaklarını bildirdi.

MECLİS ‘ÇALIŞILABİLİR’ ÇIKTI

Genel Müdür Özer, milletvekillerinin çalıştığı TBMM’nin iş sağlığı ve güvenliğine uygun olup olmadığı konusunda da çalışma yaptıklarını, ölçümler sonucunda genel kurul salonundaki aydınlatmanın ‘aşırı aydınlık’ olduğunu tespit ederek ışıkları kıstırdıklarını, havalandırmanın ise yeterli olduğu sonucuna varıldığını bildirdi.

Kaynak: Erdoğan Süzer | Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "Kâr için işçiye ölüm tuzağı kurmuşlar!" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete