Hisarcıklıoğlu: Aradaki 500 lirayı işçiye verin

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, asgari ücret hakkında konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu asgari ücretle ilgili olarak yaptığı konuşmada "Şuan itibarı ile ben işçime bin 500 lira ödüyorum. Ama işçimin eline bin lira geçiyor. Ben diyorum ki bu aradaki 500 lirayı kim alıyorsa şunu ver işçime" dedi.

Eskişehir'e gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ilk olarak Vali Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti. Vali Tuna ile bir süre görüşen Hisarcıkoğlu ardından Rixos Otel'de Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Ticaret Borsası işbirliği ile düzenlenen 'Eskişehir Ekonomi Buluşması' adlı toplantıya katıldı. Vali Güngör Azim Tuna, AKP milletvekili Harun Karacan, CHP milletvekili Utku Çakırözer ile çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda konuşan Rifat Hisarcıkoğlu ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Ülkemizin birlik ve beraberliğine kem gözle bakan kardeşliğimize saldıran her türlü terörün karşısındayız. Terörü destekleyenleri, terörden medet umanları da lanetliyorum. Terör saldırılarında şehit olan askerlerimize ve polislerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. İnşallah devletimiz güçlü duruşu sayesinde bu sıkıntıları atlatacağımıza inanıyorum ve ülkemizin her toprağına huzurun ve refahın hakim olduğu günleri de inşallah çok yakın zamanda göreceğiz."

'ARADAKİ 500 LİRAYI KİM ALIYORSA ŞUNU VER İŞÇİME DİYORUM'

Asgari ücret konusuna da değinen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, seçim döneminde siyasilerin oy deposu neresiyle oraya baktıklarını, seçim bittikten sonra da 'Nasıl üreteceğiz?, nasıl zenginleşeceğiz?' diye kendilerine bakıldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, gündeminde asgari ücret olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu konu nedeniyle dün akşam Eskişehir'deki programımı bile iptal edebilecek duruma geldim. Sakın ha sakın bunda 'işçimiz daha fazla kazanmasın' anlamı çıkmasın. Asgari ücrette biz artışa karşıyız gibi bir algı çıkmasın. Sıkıntımız şu, açık söyleyeyim. Şuan itibarı ile ben işçime bin 500 lira ödüyorum.

Ama işçimin eline bin lira geçiyor. Ben diyorum ki bu aradaki 500 lirayı kim alıyorsa şunu ver işçime diyorum. Bin 300 lira alsın diyoruz. Peki bunu derken arkadaş benden bin 500 lira çıkarken, ben işçimin cebine bin 300 lira girmesini kıskanır mıyım? Zaten çıkıyor. İşçimin cebine girse daha fazla harcayacak. Daha fazla pazar olacak bizim için. Yani kazanmasın deme şansımız var mı? Ben ürettiğim malı kime satacağım? Ben daha fazla kazanmasını isterim. Kazanmadan benim kazanabilme şansım yok ki. Biz diyoruz ki bin 500 lira cebimizden çıkıyor kardeşim. Benim rakibim ülkelere bakıyorum oralarda durum ne? İstihdam üzerindeki vergi yüklerinde dünya birincisiyiz. Şampiyonuz.

Keşke her yerde şampiyon olsak da orada da şampiyon olsak. Dünya birincisiyiz yüzde 72 ile. Benden sonra Almanya geliyor yüzde 53, Amerika 38. Biz devletten bir şey istemiyoruz. Para, pul istemiyoruz haberiniz olsun. Burada söylüyorum para, pul yok. Benim tek isteğim sizlerin adına konuştuğum zaman, rakiplerimle eşit şartta beni rekabet ettir. Rakibim üzerindeki vergi yükünü bana da uygula. Aynı standartta hammadde temin ediyor, aynı standartta enerji kullanıyor ben de onu kullanayım. Gerisini bize bırakın diyoruz. Biz rekabet ederiz, biz bunu öğrendik. Yeni bir şey keşfettik, girişimci ruhumuzu keşfettik. Bakınız küçük orta boy işletmeler.

Baktığımız zaman geçen yıl 2014 yılında 40 milyar lira kar etmiş. Bu yüzde 30'un kaçı derseler 26 bin lira. Yani KOBİ'lerin karlarının yüzde 60'ını ellerinden alıyoruz. Bu insanlar yatırım yapsın diyoruz. Nasıl yatırım yapacak kar etmeden. Onun için asgari ücret çok önemli. Bununla ilgili sıkıntılarımızı ifade ettik. Bugün sabah bu toplantıya geç gelişimizin nedeni de o. Bu sabahtan beri otel odasında telefonla asgari ücretle ilgili konuyu paylaşmaya derdimizi sıkıntımızı paylaşmaya devam ediyoruz."

DÜNYADA DAMGA VERGİSİ UYGULAMASI YOK

İkinci meselelerinin vergi olduğunu vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakınız damga vergisi o kadar önemli ki. İnternet üzerinden bir mal aldınız yüzde 20 damga vergisi var. Ödemezseniz vergi kaçakçısısınız. Dünyada böyle bir vergi yok. Dünyada olmayan bir verginin de karşısındayız tabii ki. Yurt dışında almıyorlar, internet var mail var. Maille adam sipariş veriyor. İspanya'dan ya da Almanya'dan sen de okeyledin. Ayvayı yedin yüzde 20. Yatırmadın vergi kaçakçısı gel bakayım. Onun için bunun kaldırılmasını istiyoruz."

MEHMET ŞİMŞEK ARADI

Rifat Hisarcıklıoğlu, Eskişehir'de kadın girişimcilerin aktif ancak Türkiye'de yetersiz olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu konuşması sırasında basın danışması kendisini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in aradığını belirtmesi üzerine "Benim artık bitirmem lazım. Yine sizin için bitirmem lazım. Daha anlatacağım çok şey vardı, tam gaz almıştım. Mehmet Şimşek beni arıyormuş. Ben sizler için konuşuyorum. Dün gece akşamdan beri kendim için konuşmuyorum sizin için konuşuyorum" dedi.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Hisarcıklıoğlu: Aradaki 500 lirayı işçiye verin" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete