WSJ'den Türkiye yorumu

Türkiye’de yaşanan terör saldırıları ve şiddet olayları, yurt dışında “Türkiye, artan karışıklık tehdidiyle karşı karşıya” gibi yorumlara yol açıyor.
Türkiye’de “büyüyen huzursuzluk, Kasım seçimleri hemen öncesi ülkenin hassas sosyal dokusunu parçalayarak yaygın sivil kargaşayla tehdit ediyor” düşünen Wall Street Journal gazetesi, ülkedeki “fay hatlarına” vurgu yaptığını söylediği “Yurt içi türbülans kilit bir NATO üyesinin karşı karşıya bulunduğu meydan okumalarını artırıyor” diyor.

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Ankara’da geçen hafta HDP bürolarına ve Kürtlerin ait mallara yönelik şiddete vurgu yaparak girdiği geniş haberinde “PKK’nın saldırıları artarken Türkiye çapında öfke büyüdü” dedikten sonra şu düşüncelerini dile getiriyor:

“Türkiye ile PKK arasındaki yeniden alevlenen ihtilaf, üç yıllık barış görüşmelerinin yeniden başlaması olasılığını zayıflatırken büyüyen huzursuzluk, Kasım seçimleri hemen öncesi ülkenin hassas sosyal dokusunu parçalayarak yaygın sivil kargaşayla tehdit ediyor.”

Seçimlere ilişkin güvenlik kaygılarına ve Cizre’de yaşananlara da dikkat çekildiği haberde “Yurt içi türbülans Türkiye’nin fay hatlarına vurgu yapıyor ve Kürt isyancılar ve İslam Devleti’ne karşı iki cepheli bir savaş yürütürken kilit bir Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesinin karşı karşıya bulunduğu meydan okumalarını artırıyor” yorumunda da bulunuyor.

-“İHTİLAFTTAKİ TIRMANIŞ SON DERECE KAYGI VERİCİ”-

WSJ, haberinde İngiltere merkezli siyasi risk danışmanlığı şirketi Verisk Mapplecroft’dan Türkiye uzmanı Anthony Skinner’in değerlendirmelerine de yer veriyor. “İhtilafta mevcut tırmanış son derece kaygı verici ve duracak yönündeki bir işaret vermiyor” diyen Skinner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “gelecek seçimlerde muhalefeti zayıflatmak” istediği gibi eleştirilerde bulunuyor.

Bu arada, gazete İçişleri Bakanı Selami Altınok’un açıkladığı verileri kullanarak “Başbakan ve muhalefet partilerinin sükunet çağrılarına rağmen Pazartesi gününden bu yana Türkiye’nin 81 ilinin 72’sinde 850’den fazla gösteri oldu. Gösteriler sırasında iki sivil öldürülüp 51’i yaralanırken 310 kişi gözaltına alındı” diye yazıyor. 

    :

    :

    :

    :

    "WSJ'den Türkiye yorumu" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete