Türkmen kasabasında katliam kapıda

Irak Türkmen Cephesi'nin 1991 yılında Kürtler için oluşturulan güvenli bölgenin benzerinin Telafer'de oluşturulması için BM nezdinde yaptığı girişimden bir sonuç çıkmadı. Irak'taki Türkmenler katliam tehlikesi ile karşı karşıya.
Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u ele geçirmesinden sonra Irak'ta estirdiği terör dalgasından en fazla mağdur olan Türkmenler için uluslararası toplum da kayıtsız kaldı. Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) 1991 yılında Kürtler için oluşturulan güvenli bölgenin bir benzerinin Telafer'de ya da Diyala ve Kerkük'te oluşturulması için BM nezdinde yaptığı girişimden bir sonuç çıkmadı.

GÜVENLİKLİ BÖLGE İLAN EDİLMİYOR

Aydınlık'tan Deniz Kahraman'ın haberine göre, IŞİD'ın bir birkaç gündür kuşatma altında tuttuğu Tuzhurmatu'ya bağlı Emirli kasabasında yaşayan Şii Türkmenler ciddi bir katliam tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

IŞİD'in Irak'ta yaptığı katliamların hedefinde olan Türkmenlere, sadece AKP değil, uluslararası toplum da ilgisiz kalmaya devam ediyor. AKP hükümetinin, güvenliğini Barzani'ye "emanet ettiği" Türkmenlerin, BM'ye "güvenlikli bölge" için yaptıkları başvuruya da bir yanıt gelmedi. ABD'nin girişimiyle, 1991 yılında Kürtleri korumak için Irak'ın içinde, 36. paralelin kuzeyini BM Güvenlik Konseyi güvenlikli bölge ilan etmişti.

IŞİD 3 GÜNDÜR BOMBALIYOR

Aydınlık'ın bölgedeki kaynaklardan aldığı bilgilere göre, IŞİD'ın Telafer'e girmesi sonrasında, göç ederek Sincar'a ve Kürt bölgesine sığınan Türkmenlerin durumu, son bir haftadan bu yana daha da ağırlaştı. Şii bölgelerine gitmek isteyen Türkmenler, güneye giden güzergahı kontrol altında tutan peşmergenin izin vermesini beklerken, IŞİD tehdidi de giderek artıyor.

Gelişmelere ilişkin bilgi veren Türkmen bir yetkili, "Millet gittikçe perişan oluyor. Çözüm bulunamadı. Ortalıkta kaldılar" değerlendirmesini yaparken, bir aydır IŞİD'ın kuşatma altında tuttuğu Tuzhurmatu'ya bağılı Emirli kasabasında yeni bir katliam yaşanmasından kaygı duyuluyor.

Tamamı Şii Türkmenlerden oluşan Emirli kasabası, son üç gündür yoğun bir bombardıman altında bulunuyor. IŞİD'ın bu kasabaya girmesi durumunda, Telafer'dekine benzer bir katliam ve göç dalgasının yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

500 BİN TÜRKMEN GÖÇ ETTİ

Çatışma yaşanan bölgelerden göç ederek Irak'ın kuzeyine sığınan Türkmen sayısının yarım milyona yaklaştığı da bölgeden gelen bilgiler arasında. IŞİD Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerini kontrolü altına almış, Anbar vilayetinin bazı ilçeleri de IŞİD ve aşiret güçlerinin eline geçmişti. IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Bağdat ve Kürtler arasında, üzerinde anlaşmazlık bulunan Kerkük gibi bazı bölgelere peşmerge güçleri girerek kontrolü sağlamıştı.

TÜRKMEN VEKİL: HAVAN SALDIRISI ALTINDAYIZ
IŞİD öncülüğündeki silahlı güçlerin, Irak'ın Salahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesine bağlı Emirli kasabasına saldırıya geçtiği bildirildi. Bağımsız Türkmen milletvekili Niyazi Mimaroğlu, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların dün geceden bu yana havanla vurduğu Emirli nahiyesine karadan saldırıya geçtiğini söyledi.

Mimaroğlu, "Emirli yaklaşık bir aydır muhasara altında. Buna rağmen IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplara direniyorlar. Halk yardım bekliyor. Aşiretler kendilerine IŞİD'le mücadele etmek için silah desteği yapılmasını istiyor" dedi. (EDE)


    :

    :

    :

    :

    "Türkmen kasabasında katliam kapıda" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete