Papa 'soykırım' diyecek mi?

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco'nun 24-26 Haziran'da Ermenistan'a yapacağı ziyareti sırasında “soykırım" ifadesini kullanıp kullanmayacağı merak konusu...
Basın toplantısında neden “soykırım" kelimesini kullanmadığına ilişkin bir soruya Lombardi, “Korkunç bir katliam yaşandığını kimse inkâr etmiyor. Zaten bunun için de Tsitsernakaberd Anıtı'nı (Ermeni Soykırımı Anıtı) ziyaret etmeye gideceğiz, ancak politik-sosyolojik bir tartışma tuzağına düşmek istemiyoruz" diye karşılık verdi.

Papa'nın başkent Erivan'dan başlayacak olan 14'üncü yurtdışı ziyaretinin mottosu, “Papa Francesco Kafkaslar'da. Hıristiyanlığı ilk kabul eden ülkeye ziyaret" olarak belirlendi.

Ziyaretin logosunda ise, Hor Virap Manastırı ve Ararat Dağı'nın resmi ile Ermeni Apostolik Kilisesi'nin rengi olan mor ve Roma Katolik Kilisesinin sembolü olan sarı yer aldı.

Papa Francesco, selefi 2. Jean Paul'un 2001 yılındaki ziyaretinden sonra Ermenistan'a gidecek olan ikinci Katolik Kilisesi lideri olacak.

Ermenistan'ın, ruhani liderin Eylül ayı sonunda gideceği Gürcistan ve Azerbaycan'ı da kapsayan Kafkasya turunun ilk ayağı olacağı vurgulandı.

Yaklaşık 50 saat sürecek olan ziyaretin programına ilişkin Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi bir brifing verdi.

Peder Lombardi, Papa'nın neden Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'a aynı anda gitmediğine ilişkin bir soruya, “Farklı nedenlerden dolayı. Bunlardan bir tanesi, Gürcistan Patriği'nin bu tarihlerde Girit'te (Ortodoks Konsili nedeniyle) olması gerektiğiö diye yanıt verdi.

Lombardi bu ziyaretin nedenleri arasında, yerel Katolik Kilisesi'ni teşvik etmek ve Papa'nın bütün Ermeni halkına verdiği destek ve dostluğu göstermek olduğunu kaydetti.

Papa'ya, Türklerin tehcirden kurtardığı çiftçilerin torunu eşlik edecek

Peder Lombardi bu ülkede Papa'ya, Ermeni bir çiftçi olan arkadaşının kızı Evangelina Himitian'ın eşlik edeceğini de duyurdu. Papa'nın biyografisini de yazmış olan Himitian'ın dedelerinin, tehcirden kaçarken bazı Türk çiftçiler tarafından kurtarıldığı da vurgulandı.

Açıklanan programa göre, Cuma günü öğleden sonra Papa ile Ermenilerin ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi'nin başı Tüm Ermeniler Katolikosu. 2. Karekin ile Eçmiyazin Katedrali'nde ortak bir ayin düzenleyecek.

Bunun ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bir araya gelecek olan Papa, ertesi gün ise Ermeni Tehciri sırasında ölenlerin anısına adanan anıt Tsitsernakaberd'ı ziyaret edecek.

Kaynak: CnnTürk

    :

    :

    :

    :

    "Papa 'soykırım' diyecek mi?" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete