close

Obama'dan 612 milyar dolarlık veto

ABD Başkanı Barack Obama, 612 milyar dolarlık savunma politikası tasarısını veto etti.
ABD Kongresi tarafından kabul edilen 612 milyar dolar büyüklüğündeki  savunma politikası tasarısını Oval Ofis'te veto eden Obama, gazetecilere yaptığı  açıklamada, tasarının askeri harcamaları 38 milyar dolar artırırken, yurtiçi  harcamaları artırmaması nedeniyle reddettiğini söyledi.

Başkan ve başkomutan olarak en önemli sorumluluğunun ABD halkını  güvende tutmak olduğunun altını çizen Obama, bu nedenle ABD Ordusunun uygun bir  şekilde finanse edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Obama tasarının orduyu mali anlamda finanse etmesi, askeri personele  yönelik emekli sistemini gözden geçirmesi ve siber alanda yeni güvenlik  önlemlerini beraberinde getirmesine rağmen bazı önemli alanlarda "ne yazık ki  yetersiz kaldığına" işaret etti.

Tasarıyı, Pentagon'un düzenli biçimde işleyişini önleyen kesintileri  kaldırmamasının yanı sıra ordunun modernize edilmesini sağlayacak reformları  önlemesi ve 11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından açılan Guantanamo  Hapishanesi'nin kapatılmasını engellediği gerekçeleriyle imzalamadığını kaydeden  Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tasarıyı Kongre'ye geri gönderiyorum. Kongre'ye mesajım çok açık,  bunu doğru yapalım. Bütçe tartışmalarının ortasındayız. Ulusal güvenliğimiz kadar  ekonomik güvenliğimizi de uygun biçimde finanse eden bir bütçeye sahip olalım.  Uzun vadede ordu harcamalarımızın sürdürülebilir olması için reformlarımızı  yapıca bir şekilde ele alabileceğimizden emin olalım. Guantanamo'daki kalanları  bitirebileceğimizden, Amerikan halkının güvenli olduğundan ve tehlikeli  teröristleri güçlendirecek araçlar sunmadığımızdan emin olalım".

Tasarıyı Kongre yeniden ele alabilecek. Kongre'nin Obama'nın vetosunu  aşabilmesi için üçte iki çoğunluğu sağlaması gerekiyor.

    :

    :

    :

    :

    "Obama'dan 612 milyar dolarlık veto" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete