'MİT' Almanya'da soru önergesi oldu

'MİT'in işlediği cinayetleri Alman hükümeti biliyor mu?'
8 Aralık 2014 tarihinde Almanya'da 3 MİT ajanının Almanya'da istihbarat sızdırdığı gerekçesiyle gözaltına alınmasından birkac ay önce Alman Sol Parti Federal Meclis Grubunun Merkel hükümetine Türkiye“de kabul edilen yeni MIT yasasiyla ilgili soru önergesi verdigi ortaya cikti.

13 Haziran 2014 tarihinde (18/ 1561) Alman Federal Sol Parti Milletvekillerinden Ulla Jelpke, Sevim Dagdelen, Annette Groth, Merkel hükümetine yanitlanmasi istemiyle MIT“in yurtdisinda özellikle Almanya“daki faaliyetlerine dikkat ceken ve MIT“i sorgulayan on bes maddelik önerge verdigi belirlendi.

Türkiye“de Nisan ayinda Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, MİT'in görevlerinin yeniden belirlenmesinin ardindan Federal Sol Parti“nin Alman hükümetine verdigi önergede, MIT“in özellikle dis istihbarata önem verdigi ve yargi karari olmaksizin telefon görüsmelerinin dinlenebilmesini öngören yasal degisiklik Sol Parti önergesinde elestiriliyor.

MIT yasasinda degisiklige gidilmesindeki temel nedenlerden birinin 2012 yilinda MIT Müstesari Hakan Fidan“in Oslo“da dönemin Basbakani Erdogan“in talimatiyla Öcalan“la görüsme kayitlarinin ortaya cikmasiyla verildigine dikkat cekilen önergede, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan“in Firat Haber Ajansi“na yeni Mit Yasasi ile ilgili „“Bırak yasal çerçeveyi, MİT’e saldırı hakkı verildi. Ülke içinde ve dışında her türlü kirli operasyon yapma yetkisi verildi. Bazıları dediler, yeni Yeşiller olacak. Bu anlamda sorunun çözümü için yapılan bir yasal düzenleme mi, yoksa bize saldırı için yapılan bir düzenleme mi, onu anlamak istiyoruz. Acaba o yasaya dayanarak MİT, PKK-KCK yöneticilerini katletme planları mı yapıyor, onun peşinde mi koşacak, bunun üzerinde durulsun, bu açıklansın“ seklindeki elesririsine yer verildi.

Önergede ayrica Fransa“da iki yil önce öldürülen Paris'teki üç Kürt kadının öldürüldüğü cinayette, suikastin tetikçisine ait olduğu söylenen ses kaydında, Ömer Güney'in iki MİT mensubu ile yaptığı cinayet planının anlatıldığı hatirlatildi.

Federal Sol Parti Meclis Grubu verdigi önergede ayrica, „ulusal egemenlik“ kavraminin ne anlama geldigi hatirlatilarak, bir ülkenin baska bir ülkeye müdaha etme hakkinin olmadigi belirtildi. MIT yasasindaki yeni degisiklik konusunda Alman hükümetinin „cekimser“ kaldigi elestirilirken Paris cinayetinin gerceklesmesinin hemen akabinden Sol Parti“nin 17 Mart 2014 tarihinde CDU-SPD federal hükümetine soru önergesi verdi.

Önergede MIT ile ilgili su sorulara dikkat cekildi:

Türkiye“de kabul edilen yeni MIT yasasinin islevleri konusunda Alman hükümeti ne derece bilgi sahibi?

MIT“in yeni görevleri arasinda MİT'in görevleri arasında; "Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen görevleri yerine getirmek", "Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek, analiz etmek ve üretilen istihbaratı gerekli kuruluşlara ulaştırmak" ve "İstihbarat kapasitesini, niteliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla, çağdaş istihbarat teşkilat usul ve yöntemlerini araştırmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek ve uygun görülenleri temin etmek" de yer alacak.

MİT, yerli, yabancı her türlü kurum, kuruluş, tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek.“

Bütün bu düzenlemelerden Alman hükümeti bilgi sahibi mi?

MİT Yasasındaki bu degisiklikle demokratik hukuk devleti ilkesi ve basin özgürlügünün kisaltilmis olmasindan Alman hükümeti ne derece bilgi sahibi ?

Yeni düzenleme ile MİT“in cok sayida enformasyona rahatlikla ulasabilecegi Alman hükümeti tarafindan da bilinmekte mi?

1990 yilindan beri MİT tarafindan gerek Türkiye“de gerekse yurtdisinda gerceklestirilen "siyasi cinayetlerden“ Alman hükümeti ne derece bilgi sahibi?

MIT“in haraket alaninin özellikle yurtdisi istihbarat biriminin genisletilmesi devletler hukukuna aykiri degil mi?

Yeni MİT yasasıyla MİT yabancı her türlü kurum, kuruluş, tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek.

Bütün bunlardan Alman Güvenlik Birimleri MİT ile birlikte calisma alanlarini sinirlayacak mi?

1990 yilindan beri MİT“in Almanya“da telefon dinleme, gözetleme imkanlarindan Alman hükümete ne derece bilgi sahibi?

MIT“in 1990 yilindan beri Almanya“da Kürt ve Türk muhalif gruplarini gözetlemesinden, takip etmesinden Alman hükümeti ne derece bilgi sahibi?

MİT için Alman resmi dairelerinde calisanlarin aktivitelerinden Alman hükümeti ne derece bilgi sahibi?

Kaynak: gercekgundem.com

    :

    :

    :

    :

    "'MİT' Almanya'da soru önergesi oldu" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete