close

İngiltere'den Müslüman Kardeşler'e soruşturma

İngiltere Başbakanı David Cameron, Müslüman Kardeşler teşkilatının ülkedeki faaliyetlerinin araştırılması için soruşturma talimatı verdi.
Müslüman Kardeşler’in ‘felsefesi ve çalışmaları’ hakkında bilgi toplanacak, ülkeye yönelik 'potansiyel tehdidi" incelenecek. İngiltere'nin, Mısır ve Suudi Arabistan'daki yasaklamaların ardından Müslüman Kardeşler'in Londra'yı yürüttükleri faaliyetler için hayati bir merkez olarak kullandıkları, bu nedenle örgütü yasaklamayı düşündüğü belirtiliyor.
İngiliz yetkililer Müslüman Kardeşler’in radikal faaliyetler planladığına yönelik endişeler nedeniyle talimatın verildiğini söyledi. İncelemeyi yürütecek heyette İngiltere’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi John Jenkins'in de yer alacağı bildirildi.

 İDAM KARARINA TEPKİ YOK

Suudi Arabistan, 3 Temmuz’da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrildiği ve sonrasında birçok Müslüman Kardeşler destekçisinin polis şiddetiyle öldürüldüğü darbe sürecine en büyük desteği veren ülkelerin başında geliyor. Riyad yönetimi geçen ay Müslüman Kardeşler grubunu ‘terör örgütü’ ilan etmişti.

Mısır mahkemesinin de geçen hafta Müslüman Kardeşler üyesi 529 kişiyi idam cezasına mahkum ettiği biliniyor. Ancak, çarpıcı büyüklükteki bu ceza, ne Arap Baharı'nı Müslüman Kardeşler üzerine kuran ABD'den, ne de 'insan hakları' ve 'demokrasi' temalarını her fırsatta vurgulayan Avrupa ülkelerinden ciddi bir tepki gördü.

ABD DE SIRTINI DÖNDÜ

BM İnsan Hakları Komisyonu "Duruşmalardaki usulsüzlüklerle dolu davanın ardından 529 kişiye idam cezası verilmesi uluslararası hukuka aykırıdır" diyerek cezalarının infazlarının ertelenmesini talep etmekle yetindi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili değerlendirmesi ise "529 sanığın iki gün süren bir davada uluslararası standartlarda yargılanabileceği mantığa aykırı" oldu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 2013 yılının Kasım ayında Müslüman Kardeşler'i Tahrir meydanındaki 'devrimi' din ve ideolojiyi devreye sokarak çalmakla suçlaması, dünya tarafından Washington ve İhvan arasındaki kopuşun açık bir ifadesi olarak görülmüştü.7



    :

    :

    :

    :

    "İngiltere'den Müslüman Kardeşler'e soruşturma" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ