Arap basını Davutoğlu'ndan söz bile etmedi!

Arap basınında AKP'nin 1 Kasım'dan tek başına iktidar ile çıkmasını kaygıyla karşıladı. Yapılan yorumlarda Davutoğlu'nun adı bile geçmezken, Erdoğan'ın etkinliğine dikkat çekildi.
Londra'dan yayın yapan El Araby el Cedid sonuçları Erdoğan için büyük bir kişisel zafer olarak görüyor.

Gazete bu sonuçlardan sonra Erdoğan'ın 'yetkilerini artıracak, ABD tarzı bir başkanlık sistemine geçiş için gereken desteği bulma ihtimali' olduğunun da altını çiziyor.

Gazete, örnek bir Müslüman demokrasi yarattığı için Batı tarafından övülen Erdoğan'ın şimdi muhaliflerine ve kendisini eleştiren medya kuruluşlarına karşı pervasızca bir mücadele yürüttüğünü de söylüyor.

KATAR BASINI: ERDOĞAN İÇİN BÜYÜK BİR ZAFER

Zaferi memnuniyetle karşılayanlardan Katar gazetesi el Rayah, seçim sonuçlarının Erdoğan için büyük bir zafer olduğunu vurgularken, El Şark gazetesi AKP'deki kutlamalara sayfalarında geniş yer veriyor.

Suudi Arabistan'da yayınlanan Ukaz gazetesi de, zaferi memnuniyetle karşılayanlardan. Seçmenlerin 'iktidar partisine oy vererek seçimlerini istikrardan yana yaptıklarını' söylüyor.

Ukaz haberinde ''Bu seçimin sonuçları, Türk seçmenin koalisyon hükümetleri dönemine geri dönmek istemediğini, tam tersine tek parti hükümeti istediklerini ortaya koyan açık bir mesaj'' diyor.

Ukaz, ayrıca bu sonuçları seçmenin muhalefet liderlerini net bir şekilde cezalandırması olarak da görüyor.

SURİYE BASINI: ŞEYTAN'IN ZAFERİ

AKP'nin zaferine en sert eleştiri ise Suriye basınından geldi.

Tişrin, AKP'nin zaferinin Türkiye'de ekonomik ve güvenlik koşullarının daha da kötüleşmesine yol açacağını savunuyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi'ni 'baskıcı bir politika' izlemekle suçlayan Tişrin, bazı gözlemcilere atfen, AKP'nin bu zaferinin toplumda ayrışmaya yol açacağını ve istikrar getirmeyeceğini öne sürüyor.

Suriye'de yayın yapan El Thawrah ise, 'Şeytan'ın zaferi Türkiye'yi nereye götürecek' başlığıyla aktardığı haberinde, Erdoğan'ın seçimleri tekrarlarken, 'bir yandan Haziran'da yediği darbenin tekrarını engelleyecek, diğer yandan da cumhurbaşkanlığı yetkilerini genişletmesini sağlayacak bir sonuç umduğunu' iddia ediyor.

Gazete bazı gözlemcilere atfen, Erdoğan'ın seçimlerde Müslüman Kardeşler Sultanlığı inşaası ve Türkiye'yi sadece kendisi tarafından yönetilen bir diktatörlüğe dönüştürme hayallerini gerçekleştirmek için bütün 'hile potansiyelini' kullandığını öne sürüyor.

Gazetenin yorumunda şu ifadeler yer alıyor:

''Bu seçimler 'Sultan' Recep Tayyip Erdoğan'ın hayalleri açısından çok kritik ve belirleyici. Özellikle, ülkede milliyetçilik ve ideolojiler temelinde kutuplaşmanın derinleştiği, Türkiye'nin hem bölgesindeki fırtınalı iklim, hem de dünya siyasetindeki değişkenler dikkate alındığında. Bunlar Türkiye'yi bir kavşağa yerleştiriyor.''

LÜBNAN BASINI: ERDOĞAN TÜRKİYE'Yİ TEKELİNE ALDI

Lübnan'da bazı gazeteler de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin zaferine eleştirel yaklaşmış.

El Akhbar gazetesinin manşeti: 'Erdoğan, Türkiye'yi tekeline aldı.'

Gazete, yeni seçim zaferinin Erdoğan'ın Türk siyasetinin değişmezlerinden olduğunu kanıtladığı görüşünde.

Lübnan'da yayın yapan El Safir gazetesinde Halil Harb ise, AKP'nin seçimleri kazanmak için 'korku silahını' kullanarak seçmeni "Ya bizi ya da kaosu seçersiniz" tercihine sürüklediğini savunuyor.

Mısır'da yayın yapan El Cumhuriye gazetesi ise, seçimlerin kötüleşen ekonomik ve güvenlik koşulları altında yapıldığını belirterek, partilerin ülkede barış ve istikrarın gerekliliği konusunda uzlaştıklarını ancak farklılığın bu barış ve istikrarın nasıl sağlanacağı konusunda olduğunun altını çiziyor.

Kaynak: BBC Türkçe

    :

    :

    :

    :

    "Arap basını Davutoğlu'ndan söz bile etmedi!" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete