ABD: El Nusra El Kaide’nin Suriye şubesidir

"ABD için El Nusra Cephesi bir terör örgütüdür ve ABD’nin ilan edilmiş düşmanı El Kaide’nin Suriye şubesidir."
Rubinstein, Washington yönetiminin Suriye’deki dördüncü yılını geride bırakan krizde son dönemde yoğunlaştırdığı çabaların bir parçası olarak kritik bir diplomatik tura çıktı.

Rubinstein’in ilk durağı Cenevre’de BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura ile görüştü.

Rubinstein hemen ardından Moskova’da Rus yetkililerle bir araya geldi. Bu ziyaret bir anlamda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Soçi’de Lavrov ve Putin’le yaptığı zirvenin devamı niteliğindeydi.

Moskova’nın ardından ise Rubinstein Türkiye’ye geldi, iki gündür İstanbul ve Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Türkiye’den sonraki durağı ise Suudi Arabistan olacak. Rubinstein’in gündeminde Suriye’de ılımlı muhalifler üzerinden tasarlanan bir siyasi geçiş süreci için bütün ziyaret ettiği ülkeleri güçlerini birleştirmeye ikna etmek var. Rubinstein, Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağında bir grup Türk gazeteciye dosyasının ana parametrelerini anlattı:

ABD yönetiminin Suriye konusundaki mevcut tavrını nasıl özetlersiniz? 

Durum aciliyet arz ediyor. Kimse buna karşı kayıtsız kalabileceğini düşünmemeli.

Bu krizin maliyetini Türkiye herkesten iyi biliyor. Bizi müttefiklerimizle çabalarımızı ortaklaştırıp siyasi bir çözüm bulmak durumunda bırakan da bu aciliyet.

Bu krizin başından bugüne tarafların pek çoğunun ileri geri adımları oldu, bir takım dönüşler de yaşandı. Biz ABD olarak bugüne kadar hep bu krize askeri bir çözüm olamayacağını savunduk.

Yaşanan acılara ve istikrarsızlığa sürdürülebilir bir çözümün sadece siyasi bir çözümle mümkün olduğuna inanıyoruz.

‘EL NUSRA EL KAİDE’NİN SURİYE ŞUBESİDİR’

Önceki yıllarda Türkiye ile ABD’nin Suriye’deki bazı muhalif gruplar konusunda ters düştüğünü biliyoruz. Eski ABD Büyükelçisi Ricciardone Ankara’nın ABD’nin itirazlarına rağmen El Nusra’ya yardım ettiğini açıklamıştı. Bugün Türkiye ve ABD Suriye’deki desteklenecek ılımlı grupların kim olduğu konusunda tam olarak aynı noktada mı artık? 

Suriye’deki muhalefetin unsurlarını nasıl gördüklerini Türk yetkililerin kendilerine sormanızı öneririm. Fakat ben ortak bir vizyonumuz olduğunu söyleyebilirim.

O vizyon da muhalefetin ılımlı unsurlarını destekleyerek özgürleştirilmiş ve özgürleştirilmeyi bekleyen alanlardaki Suriye halkının korunmasını sağlamayı öngörüyor.

ABD’nin El Nusra Cephesi konusundaki pozisyonunda ise bir değişiklik yoktur. El Nusra Cephesi bir terör örgütüdür ve ABD’nin ilan edilmiş düşmanı El Kaide’nin Suriye şubesidir.

Dolayısıyla kimsenin ABD’nin bu gruba bakışıyla ilgili bir şüphesi olmamalı. Biz uluslararası toplumdaki tüm dostlarımıza Suriye’deki muhalefete destek verirken çok dikkatli olmalarını salık vermeyi sürdüreceğiz. 

Kaynak: Cansu Çamlıbel | Hürriyet

    :

    :

    :

    :

    "ABD: El Nusra El Kaide’nin Suriye şubesidir" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete