Günün Videosu

Google'dan iPhone için Apple'a servet!

Google’ın Java üzerinden Oracle ile devam eden dava sürecinde sunulan belgelerden ilginç bir detay çıktı.
Arama motoru devi Google ile Oracle firması arasındaki bir dava, Google'ın 2014 yılında Apple'a 1 milyar dolar gibi dudak uçuklatan bir rakam ödediğini ortaya çıkardı.

Bloomberg'in haberine göre Google 2014 yılında Apple'a iOS platformunda varsayılan arama motoru olarak kalabilmek için 1 milyar dolar ödedi. Gizli olarak yapılan anlaşma Google ve Oracle arasındaki hukuk mücadelesi sırasında ortaya çıktı. Google gizli tutmak istediği bilgiler için hakime başvurup kayıtları sildirdi. Fakat dosyaların internete düşüp paylaşılması ile bu bilgiler ortaya döküldü.

Dava dosyalarında dile getirildiğine göre teknoloji devi Apple ile arama motoru devi Google arasında yüzde 34 oranında bir gelir paylaşımı için imzalar atılmış. Bu oranın Google'ın kendine ayırmış olduğu oran mı yoksa Apple ile paylaştığı oran mı olduğu net olarak belirtilmiyor.

GOOGLE KAYITLARI SİLDİRDİ

Google ve Apple arasındaki bu ödeme miktarı yıllardır bir söylenti olarak ortalıkta dolaşsa da iki şirketten şimdiye kadar herhangi bir açıklama gelmedi. Bu yüzden konu ile ilgili detaylı bir bilgi de bulunmuyordu. Ancak Oracle firmasının avukatı Annette Hurst, geçen haftaki duruşmada Google-Apple anlaşmasının detaylarını açıkladı. Hem Apple sözcüsü Kristin Huguet, hem de Apple Google sözcüsü Aaron Stein konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Apple CEO'su Tim Cook'da ortaya çıkan iddiaları şirketin gizlilik kurallarına yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi. Habere göre, bilgilerin gizli olduğunu ve yalnızca savcıyla paylaşıldığını belirten Google, 20 Ocak'ta yaptığı başvuruyla ilgili finansal bilgileri kayıtlardan sildirdi.

Bilindiği üzere iOS işletim sistemi Safari internet tarayıcısıyla birlikte geliyor. Bu tarayıcıda istenen arama motoru kullanılabiliyor olsa da varsayılan olarak gelen arama motoru kullanım oranı bakımından diğerlerini çok gerilerde bırakıyor. Bunu bilen Google, iOS'in varsayılan arama motoru olabilmek adına kesenin ağzını açmak durumunda kalıyor.

Kaynak: Bloomberg

    :

    :

    :

    :

    "Google'dan iPhone için Apple'a servet!" hakkında Tweetler

    DİĞER BİLİM & TEKNOLOJİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete