Seçim güvenliği için çatışmasızlık gerek

CHP ve HDP, savaş ortamı nedeniyle seçimin güvenliğinden, seçmen iradesinin sandığa sağlıklı yansımamasından kaygı duyuyor, çatışmasızlık ortamının gerektiğini söylüyor
Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AKP’nin tek başına iktidar yolunu açabilmek için gündeme getirdiği savaş politikası 1 Kasım seçimlerinin güvenliğini tehdit ediyor. Muhalefet partileri, 1 Kasım’da seçmen iradesinin sandığa ve seçim sonuçlarına sağlıklı yansıyacağı konusunda endişeli, bir an önce çatışmasızlık ortamına geçilmesini istiyor.

CHP’nin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, seçim güvenliği konusundaki kaygılarını BirGün’e anlattı.

"GÜVENLİK BAHANESİYLE SONUÇ ARAYIŞI"

Bülent Tezcan: Seçim güvenliğinin sağlanmasının iki ayağı vardır. Örgütler terör tehdidi ile vatandaşın oyunu etkileyebilir.

Devlet de ‘güvenlik önlemi alıyorum, seçim güvenliğini sağlıyorum’ diye elindeki olanakları kullanarak muhalefete gidecek oyları engellemeye, seçmen iradesini saptırmaya kalkabilir. Bunların her ikisi de tehlike oluşturur, seçimin güvenliği açısından birbirinden ayrı düşünmemek lazım.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da ciddi bir sıkıntı var. Seçmen iradesinin sandığa ve sonuca sağlıklı yansıyacağı demokratik ve özgür bir ortam yok. Ancak bu gerekçelerle seçimlerin yapılmasından vazgeçemeyiz.

Vatandaşın tehdit altında kalmadan sandığa gitmesinin mutlaka sağlanması lazım. Hiç kimse sıkıyönetim ya da OHAL gerekçesiyle seçimlerin iptali hayali de görmesin. Tüm taraflar huzuru, güvenliği sağlayacak, çatışmaları sona erdirecek adımları bir an önce atmak zorundadır.

"SAVAŞ DURMALI"

İdris Baluken: Bölgenin tamamındaki koşullar sağlıklı bir seçimin yapılmasını için kesinlikle uygun değil. Gelişen savaş konsepti AKP’nin halkın iradesinin yansımasının engellenmesi ve devlet eliyle planlanmış seçim hilelerinin uygulanması amacını taşıyor. Sağlıklı bir seçim için çatışmalı sürecin bir an önce durması gerekiyor.

Seçmene ‘ya AKP’ye ye oy verirsiniz ya da canınızı alırız’ mesajı verdiler. Bu ortamda sağlıklı bir seçim sonucu çıkması, halk iradesinin sandığa yansıması mümkün değil. Seçim güvenliği halk iradesinin sandığa yansıması için savaş bir an önce durmalı, askeri operasyonlar sona ermeli, bölgenin insansızlaştırılması yaklaşımları terk edilmeli.

Seçim hükümetinin AKP’li ağırlıklı oluşması da seçim güvenliği açısından dikkat çekici. HDP’li bakanlarımız savaş konseptine karşı, operasyonel yaklaşımlara karşı tutumlarını ortaya koyacak, ilk toplantıdan başlayarak öncelikle seçim güvenliğini sağlamaya yönelik önlemleri kararlı bir şekilde savunacaklardır. AKP’nin günahlarına kesinlikle ortak olmayacaklardır.

Kaynak: Nurcan Demir | BirGün

    :

    :

    :

    :

    "Seçim güvenliği için çatışmasızlık gerek" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete