Öztürk Yılmaz: 'Türkiye adım adım savaşa sürükleniyor'

İsmet Yılmaz'ın Suriye'deki gelişmelerle ilgili bilgi vermesinin ardından CHP Grubu adına Öztürk Yılmaz konuştu.
TBMM Genel Kurulu'nda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Suriye'deki gelişmelerle ilgili bilgi vermesinin ardından CHP Grubu adına Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz konuştu. CHP'li Öztürk Yılmaz, "Türkiye ABD ile uzun bir süre müttefik ilişkisine sahip. Ama ABD, Türkiye'yi maalesef müttefik ilişkisinin gereği gibi görmüyor. En son yapılan açıklamalarda düşündürücü. Rusya bombardımana başladığı anda Esad'a büyük bir alan açtı. Türkiye adeta can çekişiyordu. Esad'ı diriltti" dedi.

"TÜRKİYE ADIM ADIM NEREDEYSE SAVAŞIN İÇİNE SÜRÜKLENİYOR

CHP'li Öztürk Yılmaz, "Rusya'nın adeta Suriye'yi adeta işgal etmeye çalıştığı doğru… peki bu krizin sebebi ne? Bu krizin yaratıcısı bizleriz. Niye bu kriz bu noktaya geldi? PYD koridor genişletiyor karşı çıkmayalım mı? Çıkalım. Ama sonuçları tartışıyoruz sebepleri değil. Türkiye adım adım neredeyse savaşın içine sürükleniyor. Hükümetin Meclis'e bilgi vermesini istiyorduk. Bugün bu yapıldı teşekkür ederiz. Keşke bu mekanizma biz istemeden olsaydı" diye konuştu.

"ANGAJMAN, MEŞRU MÜDAFAA KURALLARI ÇERÇEVESİNDE BUNA YEKVÜCUTUZ"

CHP'li Öztürk Yılmaz, "İktidar, muhalefet diye bir olay yok. Türkiye'nin güvenliği söz konusu. Biz Türkiye'ye herhangi bir saldırı olması halinde angajman, meşru müdafaa kuralları çerçevesinde buna yekvücutuz. Karşıyız. Türkiye'nin adım adım Suriye'deki iç savaşa askeri müdahale ile dahil olmasını tartışıyoruz" dedi.

"ESAD MI, IŞİD Mİ, PYD Mİ BİZE YARDIMCI OLACAK?"

CHP'li Öztürk Yılmaz, "Biz böyle bir müdahaleye dahil olursak, bize arazide destek veren bir unsur var mı? Kim var bize destek verecek? Halep'in yarısı da düşerse, Halep düşüyor İdlip kalıyor muhaliflerin elinde. Muhalifler kaçıyor. Esad mı, IŞİD mi, PYD mi bize yardımcı olacak? Türkiye'yi böyle karanlık bir noktaya götürecek adımlardan kesinlikle uzak olmak gerekiyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE SURİYE TABLOSUNDAN TAMAMEN DIŞLANIYOR"

CHP'li Öztürk Yılmaz, "Türkiye sıkıştırıldı. Başka bir alan kalmadı. Türkiye Suriye tablosundan tamamen dışlanıyor. Diplomatik ve askeri olarak" dedi.

"FIRAT'IN BATISINA GEÇERSE KIRMIZI ÇİZGİ PEKİ DOĞUSUNDA KALINCA KIRMIZI ÇİZGİ DEĞİL Mİ?"

CHP'li Öztürk Yılmaz, "Özeleştiri yapmak gerekiyor. Fırat'ın batısına geçilirse bu kırmızı çizgi. Niye Azez bu kadar önemli çünkü koridor var, insani yardımlar gidiyor. Tamam doğru anlıyoruz. Sadece teorik bir yanlışı tespit etmek istiyorum. Fırat'ın batısına geçerse kırmızı çizgi peki doğusunda kalınca kırmızı çizgi değil mi? Bu bir çelişki. İlla Azez mi çok kritik. Burada da bir çelişki var. Bizim gördüğümüz kadarıyla Rusya, muhalifleri önce aradan silip süpürmek istiyor. İkinci aşama, Esad'dan mı IŞİD'ten mi yanasınız. Böyle bir olasılık çıkıyor ortaya. Türkiye tezlerini burada da tamamen kaybediyor" dedi.

"NE OLDU DA ESAD'IN GİTMESİ ÖNCELİKKEN IŞİD ÖNCELİK OLDU?"

CHP'li Öztürk Yılmaz, Suriye politikası gerçekten çökmüştür. Bu bir eleştiri değil gerçek. Ne oldu da Esad'ın gitmesi öncelikken IŞİD öncelik oldu?" diye konuştu.

"SUUDİ ARABİSTAN'IN GÜCÜ OLSAYDI YEMEN'DE KULLANIRDI"

CHP'li Öztürk Yılmaz, "ABD bizim müttefikimiz ama arkamızda durmuyor. Bunun tespit edilmesi lazım. Rusya'nın arkamızda durmadığı gibi karşımızda durduğunu, İran'ın arazide Türkiye ile en azından psikolojik olarak çatıştığını bilmemiz lazım. Böyle bir durumda Suudi Arabistan ve Katar ile hareket ediyoruz. Suudi Arabistan'ın gücü olsaydı Yemen'de kullanırdı. Bir sonuç alırdı. Kullandı da ne oldu Yemen param parça oldu. Katar'ın peşine takılıp veya onunla birlikte hareket edip bölgede bir şeye şekil vereceğimizi zannediyorsak, yanılıyoruz. Diplomatik çözümü savunuyoruz. Ateşkes olmalı. Böyle giderse sürekli iç savaş, toprak değişikliği…Suriye'nin geleceğine Suriye halkı karar vermeli" dedis

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Öztürk Yılmaz: 'Türkiye adım adım savaşa sürükleniyor'" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete