Milletvekillerine sus payı! 23 bin TL maaş

Kendilerine kıyak maaş, kıyak emeklilik gibi ayrıcalıkları az bulan ve 2013’te kamuoyu tepkisi üzerine geri çekilen milletvekili kanun teklifi yeniden gündeme alındı. Teklif kabul edilirse, milletvekili maaşı 23 bin lira olacak.
Milletvekillerine sus payı rüşveti olarak da yorumlanan yeni düzenleme iki yıl aradan sonra yeniden meclise geliyor.

Önceki yıl kamuoyu tarafından sert tepki gösterilen ve geri çekilmek zorunda kalınan milletvekillerinin özlük haklarına yönelik kanun teklifi seçim öncesi yeniden gündeme alındı.

ÖLÜM STATÜSÜ DE EKLENDİ

Hazırlanan teklife kıyak maaş, kıyak emeklilik ve aile boyu ayrıcalıkların yanına, ölüm statüsü de eklendi. Yasanın kabulü halinde maaşları 23 bin liraya yükselecek olan vekiller, ölümleri halinde ailesine 127 bin lira ödenecek.

YOLLAR ONLARA HEP AÇIK TUTULACAK

Halen işçi ve esnaflara 449 lira, devlet memurlarına ise bin 506 lira ölüm yardımı yapılıyor. Teklifte ayrıca, vekillere sülale boyu kırmızı pasaport taşıma hakkı verilirken, yollar onlara hep açık tutulacak, araçları ambülans ve cankurtaran muamelesi görecek.

EK KIYAK DÜZENLEMELER

Meclisteki görüşmelerde ek kıyak düzenlemeler de yapılabileceği de konuşuluyor. muhalefet çekiniyor 2013’te ‘Mezara kadar statü’ olarak adlandırılan teklif, kamuoyundan gelen tepkiler ve CHP’nin destekten vazgeçmesi üzerine raf kaldırılmıştı.

Teklif, seçimlere aylar kala önceki gün AKP’li meclis başkanı Cemil Çiçek tarafından tekrar Meclise sunuldu. Çiçek’in teklifi yeniden meclise getirmesinde Türk Parlamenterler Birliği’nin çabasının yanı sıra AKP’nin onayının olduğu da konuşuluyor.

MUHALEFET SAVUNMUYOR

İktidar partisinin yanında diğer partilere mensup vekil ve emeklilerin istisnalar dışında tümünün de bu düzenlemeyi istedikleri de biliniyor. Ancak kamuoyu tepkisinden çekinen muhalefet partileri bu düzenlemeyi yüksek sesle savunamıyor.

MİLLETVEKİLLERİNİN MAAŞI 23 BİN OLACAK

Yirmi iki maddeden oluşan vekillerin emeklilerinin özlük haklarında yeni iyileştirmeler yapan teklifte yer alan düzenlemeler özetle şöyle: 14 bin lira olan vekil maaşları 15 bin lirayı, emekli vekil aylığı ise 8 bin lirayı geçecek.

Böylece emekli olan 350’nin üzerindeki milletvekillerinin maaşı 23 bin liraya yükselecek. Bu net 949 lira olan asgari ücretin 24 katı. CHP, MHP ve HDP’nin bu kez nasıl tutum alacakları merak edilen milletvekili kanun teklifinin gelecek hafta ilgili komisyonda görüşülmesi bekleniyor.

Kaynak: Taraf gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "Milletvekillerine sus payı! 23 bin TL maaş" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ