Koalisyon CHP'yi ikiye böldü

CHP içinde bir grup “AKP ile koalisyon yapmayacağız. Halka verdiğimiz sözleri tutamayacaksak kırmızı plaka için iktidar olunmaz” diyen Kılıçdaroğlu’nu iknaya çalışıyor. Sol kanat “Halka söz verdik, AKP ile koalisyon olmaz” diyor.
MHP’nin HDP konusundaki keskin tavrı sonrasında, CHP’deki koalisyon senaryoları da ayrışmalara neden oldu. Parti içerisinde bir grup, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “AKP ile koalisyon yapmayacağız, bu tabloda AKP yok” sözlerine karşın, bu senaryo üzerinde Kılıçdaroğlu’nu ikna etmeye çalışıyor.

KALALIM DİYENLERDE AZIMSANMAYACAK ÖLÇÜDE

Bu çerçevede MHP ve HDP için hazırlanacak “restorasyon paketi”nin benzerinin, başka çare kalmaması durumunda AKP ile kurulacak koalisyon öncesinde AKP için de hazırlanabileceği belirtiliyor. Partinin sol kanadı AKP ile koalisyon konusunda net bir şekilde “hayır” diyor. Bu çerçevede“ madem oy verin gitsinler dedik, bu tavrı sürdürelim” ve gerekirse dışarıda kalalım diye düşünenler de azımsanmayacak ölçüde.

Koalisyon tartışmalarının en önemli aktörlerinden biri haline gelen CHP’de kritik PM toplantısı pazartesi günü yapılacak.

Toplantıda CHP açısından AKPCHP, CHP-MHP-HDP ve CHP’nin dışarıda kalması olarak şekillenen en güçlü koalisyon senaryoları masaya yatırılacak. Kılıçdaroğlu’nun hafta başından itibaren kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda AKP ile koalisyonun gündemde olmadığı mesajını verdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarından öncelikle bir “restorasyon paketi” üzerinde çalışmalarını istediği ve medyada çok fazla boy göstermemeleri uyarısını yaptığı belirtiliyor.

KIRMIZI PLAKA UYARISI

Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarından gelen, “eğer bir formül bulunamazsa AKP ile CHP’nin kuracağı büyük koalisyon, erken seçimden daha makul olabilir” görüşleri karşısında geçmişteki benzer süreçleri anımsatarak “anlamsız koalisyonlarla partiyi yıpratmam. İktidar olmak için olunmaz, kırmızı plaka için iktidar olunmaz. Halkımıza verdiğimiz sözleri tutamayacağımız bir pozisyonun içine düşmeyiz” mesajlarının altını çizdiği öğrenildi.

SOL KANATTAN MESAJ

“Büyük koalisyon” adı altında gündemde tutulan ve iş dünyasından da destek gören AKP-CHP koalisyonu senaryosu karşısında en net duruş partinin “sol kanadı” olarak bilinen isimlerden geldi. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Twitter üzerinden “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan olmayacağı hiçbir çözümün içinde yer almayız” dedi. Ağbaba, şu mesajları verdi:

“Yıllardır partimize karşı yürütülen haksız, vicdansız, acımasız algı yönetimi yeni bir aşamaya girmiştir. Yıllardır AKP zulmüne sessiz kalanlar; yıllardır AKP rantından beslenenler, yıllardır AKP diktasına alkış tutanlar, ülkenin en temiz, en tutarlı ve en ilkeli partisini kokuşmuş ve çürümüş bir iktidarın düşüşüne engel olma projesinin parçası etmeyi amaçlamaktadırlar.”

HESAP SORMALIYIZ

CHP’nin en genç yeni milletvekillerinden Gezi Direnişi’nin aktörlerinden Ankara milletvekili Ali Haydar Hakverdi de Twitter’dan “Analara sözümüz var. Katillerle ittifaka değil, hesap sormaya geliyoruz!” mesajını paylaştı. Son kurultayda Kılıçdaroğlu’yla girdiği genel başkanlık yarışını kaybeden Muharrem İnce de AKP’yle koalisyon konusunda “hayır” diyen isimlerden biri oldu. İnce “7 Haziran seçimlerinin ortaya çıkardığı bir tek gerçek vardır; AKP’nin 13 yılda inşa ettiği düzenle hesaplaşmaktır” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet / Fırat Kozok
  • Gülsüm Güven TUNCER
    Gülsüm Güven TUNCER - 13 Haziran 2015 CHP anket yaptırsın . Tabanın AKP+CHP olmaz dediğini anlar herkes. AKP azınlık hükümeti kursun. Diğer 3 parti muhalefette AKPnin canına okusun.

:

:

:

:

"Koalisyon CHP'yi ikiye böldü" hakkında Tweetler

DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

KARŞI VİDEO
https://twitter.com/KarsiGazete