Ekonomiye 4′lü koalisyon ihtimali

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere ekonomi yönetiminin yarıdan fazlası Meclis dışında kaldı...
Ekonomi yönetimi fiilen “dışarıdan” bakanların yönetimine geçti. Koalisyon hükümeti kurulamaz ve erken seçime gidilirse bu kez ekonomiyi AKP, CHP, MHP ve HDP’nin ekonomi kurmayları ortaklaşa yönetecek.

YARIDAN FAZLASI DIŞARIDAN

Seçimlerde hükümet kuracak çoğunluğu elde edemeyen AKP, koalisyon turlarının yapılacağı önümüzdeki 45 gün boyunca hükümette kalmaya, dolayısıyla ekonomiyi yönetmeye devam edecek. Ancak AKP’nin 3 dönem kuralı nedeniyle 11 bakandan oluşan ekonomi yönetiminin 6’sı Meclis dışında kaldı.

Anayasa’nın 109’uncu maddesi kabinede sadece Başbakan için milletvekilliği şartı arıyor. Bakanlar için vekillik gerekmiyor. Türkiye ekonomisi ilk kez çoğunluğu “dışarıdan” olan bakanlar tarafından yönetilecek.

BABACAN 45 GÜN PATRON

Ekonominin patronluğu, önümüzdeki 45 gün boyunca, milletvekilli olmadığı için “dışarıdan” sayılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yönetilmeye devam edecek. Ayrıca Enerji Bakanı Taner Yıldız, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik de “dışarıdan” bakan olarak görevlerini sürdürecek. Başbakan Davutoğlu isterse bakanlıklarda değişikliğe gidebilecek. Ancak Babacan’ın değiştirilmesine ihtimal verilmiyor.

4’LÜ KOALİSYON GELİYOR

45 günlük koalisyon turları sonunda hükümetin kurulamaması halinde ise Türkiye 4’lü koalisyon hükümetinin yönetiminde erken seçime gidecek. Erken seçim kararı alınması halinde seçim kabinesi AKP, CHP, MHP ve HDP’nin bakanlarından oluşacak. Başbakan’ı Cumhurbaşkanı belirleyecek. İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanları yine dışarıdan seçilirken geriye kalan 22 bakanlığın 10’u AKP, 6’sı CHP, 3’ü MHP ve 3’ü de HDP’li milletvekilleri arasından belirlenecek.

90 GÜN KOALİSYON

Koalisyonun kurulamaması ve erken seçime karar verilmesi halinde kurulacak seçim hükümetinde ekonominin patronluğuna kimin geleceği ise henüz bilinemiyor. Seçim kabinesinde de yer alma şansı bulunan Babacan’ın yanı sıra birer tane de CHP, MHP ve HDP’nin ekonomi kurmayından oluşan ortak yönetimin ekonomiyi seçime götürebileceği ifade ediliyor.

Ekonomiyi 45 gün “dışarıdan” yönetecek bakanlar:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli,
Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin
Çalışma Bakanı Faruk Çelik
Ekonomiyi 45 gün içeriden yönetecek bakanlar:
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce


Kaynak: Erdoğan Süzer | Ankara
 

    :

    :

    :

    :

    "Ekonomiye 4′lü koalisyon ihtimali" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete