AKP’den ilk taviz MHP’ye!

AKP yönetimi koalisyon pazarlığında muhalefeti ikna için ilk tavizi Meclis Başkanlığı'nda verme kararı aldı.
Seçim sonuçlarının şokunu atlatan AKP yönetimi, koalisyon seçenekleri üzerinde düşünmeye başladı.

İLK PROVA MECLİS SEÇİMİNDE

Bu çerçevede, A planında MHP ile B planında ise CHP ile koalisyon hükümetinin kurulması yer alıyor. Yeni koalisyon hükümetinin ilk provası da, Meclis Başkanlığı seçiminde yaşanacak.

AKP, kendisi ile koalisyon hükümeti yapmayı kabul eden partiye, Meclis Başkanlığı’nı verme kararı aldı. AKP yönetimi, hiçbir şekilde muhalefete düşmek istemiyor. AKP’liler, muhalefet fikrine, “Muhalefete düşersek parti biter” diyerek karşı çıkıyorlar. AKP’nin, seçim sonraki hesapları şöyle:

“MUHALEFET BİZİ BİTİRİR”

AKP’nin, Ankara’nın Sögütözü’nde bulunan Genel Merkezi, 7 Haziran seçimlerinin ardından adeta “cenaze evine” döndü. İlk kez AKP Genel Merkezi’nde her seçim sonrası yaşanan ziyaretçi akını bu seçimlerin ardından gerçekleşmedi. Parti koridorlarında daha çok, endişe hâkim.

Seçim sonuçları, kapalı kapılar ardından değerlendiriliyor. Bu değerlendirmelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın veya Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kulağına gitmesinden de endişe ediliyor. Yani yöneticiler birbirine güvenmiyor. Ancak, üzerinde birleşilen tek konu ise, AKP’nin iktidardan gitmemesi gerektiği.

AKP’nin muhalefete düşmesi halinde, “yargılamalar” nedeniyle partinin ağır darbe alacağı düşünülüyor. Bu nedenle, koalisyon hükümeti seçeneğinin sonuna kadar kullanılması yönünde görüş birliğine varıldı.

İLK TERCİH MHP OLACAK

Taraf’ın AKP yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, AKP’nin koalisyon hükümeti kurması için en uygun parti olarak MHP görülüyor. AKP, MHP ile koalisyon hükümeti kurarak bir anlamda HDP’den de 7 Haziran’ın intikâmını almak istiyor. AKP, tek başına iktidarın kaybedilmesinden tamamen HDP’yi sorumlu tutuyor.

Ve bunun için de A planı olarak MHP ile koalisyon hükümeti kurulması ve bölgede güçlü bir mücadele başlatılması öngörülüyor. AKP’nin B planında ise CHP ile koalisyon hükümeti kurulması yer alıyor. Parti içinde, “Grand Koalisyon” olarak adlandırılan bu projede de, Türkiye’nin normalleşmesini büyük katkı sağlaması öngörülüyor.

Bu planı daha çok, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yakın isimler dile getiriyor. AKP ve CHP hükümeti ile bir anlamda Saray’ın devre dışı bırakılması amaçlanıyor. Davutoğlu’na yakın isimlerde, bu yöntemle Davutoğlu’nun gerçek anlamda liderliğini ispatlayacağını dile getiriyorlar.

İLK TAVİZ MECLİS BAŞKANLIĞI

AKP, koalisyon hükümetinin ilk tavizini ise Meclis Başkanlığı koltuğu konusunda verecek. 13 yıldır TBMM Başkanlığı’nı elinde bulunduran AKP, koalisyon hükümeti görüşmelerinin iyi niyeti olarak Meclis Başkanlığı’nı ortağına teklif etmeyi düşünüyor.

Bunun için önerilmesi planlanan isimler bile tespit edildi. Örneğin, MHP ile koalisyon yapılması halinde MHP Genel Başkan Yardımcısı Meral Akşener’in, CHP ile koalisyon yapılması halinde ise CHP eski Lideri Deniz Baykal’ın adaylığının desteklenmesi planlanıyor.

Bu konuda şimdiden nabız yoklama işlemlerine başlandı. AKP içinde, CHP, MHP ve HDP’nin Meclis Başkanlığı konusunda ortak bir aday belirlemesinden endişe ediliyor. Bunun içinde, her iki partiye de “Meclis Başkanlığı’na size verelim” teklifi sunulacak.

Kaynak: Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "AKP’den ilk taviz MHP’ye!" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete