Bu Meclis, Erdoğan'ı yargılar mı?

Yeni Meclis aritmetiği, Türk siyasi hayatına pek çok değişiklik de getirecek. Bunlardan birisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılanması olasılığı olabilir mi?
KARŞI GAZETE | ANALİZ

BU MECLİS ERDOĞAN'I YÜCE DİVAN'DA YARGILAR MI?


Muhalefet bir yanda Hükümet kurma senaryolarını gözden geçiriyor... Diğer yandan sandıklar açıldığından beri yapılan her açıklamada, seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meşruiyetini iyice tartışmalı hale getirdiği vurgulanıyor...

Peki, muhalefetin son dönemde 'tarafsız' olmadığı için hedef haline getirdiği ve hakkında pek çok şikayette bulunulan ancak 'konumu itibariyle' yargılanması pek de mümkün olmayan  Cumhurbaşkanı Erdoğan için bundan sonra süreç nasıl işleyebilir?

İçinde AKP'nin olmadığı bir koalisyon kurulması halinde (CHP- MHP içerden / HDP dışardan destek) muhalefet birlikte hareket ederse, Erdoğan'ın yargılanması mümkün mü?

Anayasa ve Meclis İçtüzüğü'ne göre Cumhurbaşkanı, 'sorumsuz'. Yani yaptıkları ve aldığı kararlar nedeniyle yasama karşısında sorumlu değil. Bu durumun tek bir istisnası var, 'vatana ihanet' suçlaması...

MUHALEFET SUÇLAMA YAPABİLİR AMA KARAR VEREMEZ

Anayasanın 105 inci maddesinin son fıkrası gereğince görevde bulunan veya görevden ayrılmış olan Cumhurbaşkanının vatana ihanetten dolayı suçlandırılmasını isteyen önerge, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veriliyor. Yani önerge için 184 milletvekilinin imzası gerekiyor.

ANCAK 413 MİLLETVEKİLİ 'TAMAM' DERSE...

Ancak bu durumda suçlanması istenen Cumhurbaşkanının da dinleneceği bir görüşmeden sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az dörtte üçünün 'evet' oyu gerekiyor. Bu sayı ise 413...

AKP'DEN 121 VEKİLİN DESTEĞİ GEREK

Kesin olmayan sonuçlara göre şu anda CHP 132, MHP ve HDP'nin 80 milletvekili var. Bu durumda üç partinin önerge vermek için koltuk sayısı tutsa da, toplam 292’de kalan muhalefet, AKP içinden destek olmadan 413’e ulaşamıyor!

Yani Erdoğan'ın yargılanması olasılığı yeni TBMM aritmetiği  dikkate alındığında da AKP'li 121 milletvekilinin destek vermemesi halinde mümkün görünmüyor.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Bu Meclis, Erdoğan'ı yargılar mı?" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete