Abdullah Gül Suriye'de suçluyu buldu!

Gül: "Uluslararası camiayı suçlarım. Olaylar başladığında uluslararası camia hamaset yaptı."
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NTV'de Oğuz Haksever yönetiminde Murat Yetkin, Ali Bayramoğlu ve Ayşe Böhürler'in sorularını yanıtlıyor.

Neden bu noktaya geldik? İçerideki sorunlardan mı, AK Parti'deki yönetim tarzından mı?

İçeride muhakak buna gerekçeler olabilir, söylenebilir, vardır. Ama şunu söylemek isterim ben bunu hep kendimizde bulurum. Açıkçası 3. Dünya ülkesi gibi görmem Türkiye'yi. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye, İslam, Müslüman, Türk düşmanı çevreler vardır. Bunları biliriz ama siz fırsat verirseniz onlar harekete geçer. Türkiye'yi yönetenlerin bunun farkında olarak buradan çıkartmaları lazım. Nasıl bu 10 sene yapıldı, içeride köklü reformlar yapıldı, ekonomik reformlar yapıldı. Dünyanın her tarafında büyük itibar kazandı Türkiye. Mısır'a Afrika'ya kadar çok açık kimliğimizle gittik ve takiye yapmadık. Herkes şunu çok istedi: Dünyada başarılı bir Müslüman bir ülkeye ihtiyaç var. Bu Türkiye olmuştu, herkes takdir etmişti. Bunu hep beraber yaptık. Tekrar bu politikara süratle dönülebilir.

Türkiye'nin dış politikasını gözden geçirilmesi gerekiyor diyorsunuz. Ahmet Davutoğlu'nun 'sıfır sorun' anlayışı

Ahmet Bey'i ben siyasete soktum. Benimle beraber 5 sene yanımda oldu.

Türkiye tüm bu ülkere soft-power'ıyla, hard-power'ıyla çok etkili olur. Hepsi Türkiye'yi överler ve Türkiye'nin propagandasını bizden daha iyi yaparlar. Biz onların iç siyasetine girmeye çalışırsak kötü hatıralar öne çıkar, kötü hatıralardan bahsederler. Bu ikili ilişkilerde buna dikkat etmeliyiz.

En çok zaman harcadığım iş dış politikaydı. Bugünkü Anayasaya göre nihai kararı hükümetler verir ve uygular. Sorumluluk onların üzerinedir.

Türkiye'nin Suriye politikasını yanlış mı buluyorsunuz?

Suriye'deki rejimden hepimiz nefret etmişizdir. Suriye'nin Akdeniz kıyısında tek parti iktidarının devam etmesi mümkün değildi. ne zaman olaylari silahlı mücadeleler başladı, o zaman ilişkilerimiz çok değişti. O süre içerisinde malesef dış dünya diyalogla etki etmemize fırsat vermedi ve ilişkiler koptu. Uluslararası camiayı suçlarım. Olaylar başladığında uluslararası camia hamaset yaptı. Neticede doğrusu bunu bir süre geçtikten sonra gördük. O zaman büyük bir boşluk olur. Ve bu boşluktan neler çıkacağını kimse bilemez. Uluslararası camianın oluşturduğu bu iklimde ortaya çıkanlar sürpriz değil. Irak aynı şekilde olmadı mı? O zaman ben Başbakan'dım. Suriye meselesinde siyasi bir çözümden başka bir yol yok. Yoksa 2 milyon insan Türkiye'ye gelir, 1 milyon insan da başka yerde.

Yanlış tahlilleri düzeltmek durumunda olmadınız mı?

Bunları konuştuk. En yoğun toplantılar, görüşmeler, raporlar... Son yıllarımızda en çok konumuz dış politika oldu. Benim düşüncelerim Amerika'da da tartışıldı.
 

    :

    :

    :

    :

    "Abdullah Gül Suriye'de suçluyu buldu!" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete