Game of Thrones gözünden Ortadoğu

Ortadoğu’daki grupların karmaşık ilişkileri bugüne kadar çok farklı şekillerde anlatıldı, analiz edildi ama bölgeye hiç Game of Thrones penceresinden bakmış mıydınız?
Sadece ABD’nin değil dünya televizyonlarının da en çok izlenen dizilerinin başında gelen Game of Thrones (Taht Oyunları) beşinci sezonuyla bu gece HBO ekranlarına dönüyor.

BİRÇOK ŞEYİ AÇIKLADI

Türkiye’de de ABD’yle eş zamanlı yayınlanacak olan dizi (ve diziye konu olan kitap serisi) güç ilişkilerine yönelik acımasız bakışı ve yoğun metaforlarıyla bugüne kadar Amerikan başkanlık seçimlerinden, İngiltere futbol takımlarına kadar birçok şeyi açıklamakta kullanıldı.

ÖLDÜRÜCÜ TAHT OYUNU

Son olarak mart ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran rejimi ve IŞİD arasındaki mücadeleyi “öldürücü bir taht oyunu” diye nitelendirmesiyle Ortadoğu da bu metaforlardan nasibini aldı.

Washington Post’tan Ishaan Tharoor da dizinin yeniden başlıyor olmasını vesile edip, WorldViews köşesinde bu metaforu bir adım ileriye taşımış. Listede Türkiye de var ancak konuya çok hakim olmayanlar için belirtelim: Tharoor’un Türkiye’ye yakıştırdığı aile, okurlar ve izleyiciler tarafından pek sevilmiyor.

İşte Tharoor’un gözüyle, Ortadoğu’nun Taht Oyunları…

Not: Diziyi izlemiyor ya da kitapları okumuyorsanız bu liste sizin için çok anlamlı olmayabilir. Ama gelecekte bir gün Game of Thrones alemine girmeyi planlıyorsanız, haberi bir kenarda saklamayı ihmal etmeyin. 

LANNİSTER HANESİ SUUDİ ARABİSTAN

Westeros’un en kuvvetli ve en varlıklı hanesi olan Lannister’lar, iktidarın kimin olacağını belirleme kudretine de sahip bir aile. Her zaman en büyük erkek tarafından yönetiliyorlar ve aile bağları her şeyden önde geliyor. Lannister’ların etkisi krallığın genelinde, hatta en ücra köşelerinde, az ya da çok bir şekilde hissediliyor. Zaman zaman kötü muamele ve gaddarca yönetim anlayışları nedeniyle eleştiriliyorlar. Bütün güçlerinin topraklarının derinliklerindeki doğal kaynaklardan geliyor olması ise ortamlarda rahatsızlık yaratıyor. Lannister’ların en büyük derdi bölgede kurdukları statükoyu korumak ama son dönemde yaşananlar onların da başını ağrıtacak.

Kaynak: Hürriyet

    :

    :

    :

    :

    "Game of Thrones gözünden Ortadoğu" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ